Waarom verlaten vrouwen hun partner?

Is jouw relatie gedoemd te mislukken?
Geheim van koppels die een bevredigend seksleven hebben
Geschatte tijd om tekst te lezen:5 minu(u)t(en)


Verliefd, verloofd, getrouwd, gescheiden is een scenario dat al vele koppels overkomen is. Hoe iemand verliefd wordt, is vaak moeilijk te begrijpen en waarom iemand opeens de ander gaat haten is al even mysterieus.

Als relaties al persoonlijk zijn, dan zijn scheidingen dat helemaal. Waarom een koppel precies uit elkaar gaat weten alleen beide partijen, maar wel herkennen huwelijks- en relatietherapeuten een aantal terugkerende patronen. Hier vind je een aantal redenen die vooral vrouwen aangeven.

1. Eenrichtingsverkeer

In een huwelijk ben je met twee, en om dat goed te laten verlopen heb je inspanning van beide kanten nodig. Volgens psychologe Kristin Davin uit New York is dat hetgene wat vrouwen vaak stoort. De vrouwen krijgen het gevoel dat zij het gewicht van de relatie volledig zelf moeten dragen. Ze voelen zich alleen in het zoeken naar manieren om de relatie nieuw leven in te blazen. Het wordt frustrerend als je wederhelft niet dezelfde liefdesinspanningen levert en men het gevoel heeft dat het altijd van één kant komt.

2. Steeds dezelfde ruzies

Veel vrouwen verlaten hun partner omdat ze zich niet langer emotioneel verbonden voelen.
Koppels die relatietherapie volgen, ruziën vaak al jarenlang over hetzelfde onderwerp zonder tot een oplossing te komen. Telkens worden dezelfde oude koeien uit de gracht gehaald.  Wanneer dat haar in de boter blijft zitten zonder oplossing groeit wederzijdse wrevel, en die is moordend voor een relatie, weet Olga Bloch, een huwelijks- en familietherapeute uit Maryland. Dan komen snel argumenten als jij luistert nooit, of jij wil altijd het laatste woord krijgen.  Of je meent het niet als je voor de zoveelste keer je excuses aanbiedt. Bij overspel of verslavingsproblematiek begint dit op een bepaald moment een onoverkomelijk discussiepunt te worden.

3. Onbevredigend seksleven

Bij de meeste koppels is seks een goede barometer voor hoe het met het huwelijk gesteld is. Als vrouwen niet tevreden zijn over hun seksleven, dan zijn er meestal toch nog andere problemen buiten de slaapkamer, zegt Davin. Vrouwen die seksueel gefrustreerd raken in het huwelijk blijven emotioneel op hun honger zitten en hoewel ze seks niet zo belangrijk vinden, hebben ze het gevoel dat ze hier ook alleen maar moeten geven en nooit krijgen.  Een gebrek aan (seksuele) intimiteit drijft partners al snel uit elkaar.”

Volgens Melissa Fritchle kan ook seks binnen een relatie heel wat stress veroorzaken. “Als seks leidt tot misverstanden of als het plots iets wordt waar partners tegenop zien, mag dit zeker niet genegeerd worden,” verklaart de therapeute. “Hoewel gesprekken over seks vaak ongemakkelijk kunnen zijn, is een open communicatie hierover essentieel zodat de partners samen kunnen uitdokteren hoe zij een gelukkig seksleven vertegenwoordigd willen zien.”

4. Ze praten niet meer

Veel vrouwen die in een lange relatie zitten ervaren geen emotionele band meer met hun partner, zegt Christine Wilke, relatietherapeut uit Pennsylvania.  Ze praten niet meer met elkaar, er zijn nog weinig dingen die hen aan elkaar hecht en men leeft meer samen als broer en zus, zonder passie. Het maakt een ongelukkige echtgenote veel kwetsbaarder voor een affaire, omdat ze die connectie ergens anders gaat zoeken.

5. Ze zijn uit elkaar gegroeid

Veranderen binnen een relatie is onvermijdelijk. Het wordt pas een probleem als je uit elkaar groeit en geen moeite meer doet om de connectie terug te vinden.
Het is onvermijdelijk dat mensen veranderen als persoon terwijl ze in een relatie zitten. Maar het wordt pas een probleem als ze  uit elkaar groeien en één van beide partners geen moeite meer doet om de connectie terug te vinden, volgens psychologe Anne Crowley uit Austin.

Een huwelijk verandert en evolueert, het is niet ongewoon dat je het gevoel krijgt uit elkaar te groeien, zeker als je kinderen hebt.

Na jaren samen doorgebracht te hebben, is de persoon die aan de andere kant van de ontbijttafel zit niet langer het mysterieuze fascinerende wezen waarop je verliefd werd. Niets mis mee? Toch wel, zo blijkt. Volgens Melissa Fritchle, relatietherapeute uit Californië kan vertrouwdheid immers verveling opwekken.

6. Ze verstikken elkaar

“Wil jouw partner er graag eventjes op uit met vrienden, sta dit dan toe”, adviseert Kristin Davin. Quality time doorbrengen met vrienden is volgens haar dan ook stukken belangrijker dan partners zich realiseren. “Wanneer slechts één van de beide partners elke vrije minuut met de ander wil doorbrengen, kan dit leiden tot ernstige frustraties bij de andere partner.”

7. Er is te veel communicatie

Dit lijkt helemaal contradictorisch met de redenen die hierboven opgesomd werden.  Met elkaar communiceren is een basisvereiste voor gezonde relaties, maar te veel communiceren is dan ook weer niet goed. Althans, dat is de mening van de New Yorkse psychologe Kristin Davin: “We leven in een maatschappij waar informatie ons om de oren vliegt, maar een relatie kan echt schade oplopen als de ene partner de neiging heeft om de relatie dood te praten.”

“Partners die voortdurend willen weten wat de ander aan het doen is, wat hij denkt en hoe hij zich voelt binnen de relatie leggen een enorme druk op de schouders van hun partner. Een druk die jammer genoeg vaak te groot wordt,” verklaart Kristin Davin.

8. Blijvende problemen stapelen zich op

Vaak zijn het langdurige, aanhoudende problemen zoals verslaving of agressie die vrouwen uiteindelijk over de streep trekken, zegt Winifred Reilly uit Berkeley, een huwelijks- en familietherapeut. “Ik hoor vaak dat ze liever een streep zetten onder de relatie dan nog een dag, week of jaar met hun echtgenoot door te brengen en de problemen die toch nooit zullen beteren.”

Na het gedrag zo lang te hebben gepikt, voelen vrouwen dat ze het niet verdienen om voortdurend met spanningen en teleurstelling te moeten omgaan, dag in dag uit. “Ondanks verliefdheid, engagement en de beste pogingen om getrouwd te blijven, bereiken sommige mensen een punt waarop ze geen uitweg meer zien en uit elkaar gaan,” aldus Reilly.

9. De relatie staat niet meer op één

Een druk gezinsleven, een hectisch sociaal bestaan, een veeleisende job … te midden van alle dagelijkse bezigheden en beslommeringen verliezen veel partners elkaar én hun relatie uit het oog. Volgens relatietherapeute Christine Wilke uit Pennsylvania is dit de reden waarom koppels het vaakst uit elkaar gaan. “Wie niet langer doelbewust de moeite neemt om zijn relatie als prioriteit te behandelen loopt het risico om uit elkaar te groeien.”

Bronnen

http://www.hln.be/hln/nl/35/Seks-Relaties/article/detail/2822085/2016/08/04/6-redenen-waarom-vrouwen-hun-man-verlaten-volgens-relatietherapeuten.dhtml

http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20160827_02441827

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending.

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.

Ook interessant om te lezen!

Share