Performatief zoenen: wanneer en waarom mensen zoenen in het openbaar

Studie werpt licht op wat Instagram onthult over de relatie van een stel
Zijn onze hersenen 'bedraad' voor monogamie of niet-monogamie?
couple, love, kiss

AdinaVoicu (CC0), Pixabay

Wanneer een stel in het openbaar intens begint te zoenen, heeft het de neiging om je aandacht te trekken – je kunt je ogen niet wegtrekken. En als je dit ziet, is het mogelijk om een ​​breed scala aan reacties te ervaren, van nieuwsgierigheid tot opwinding tot ergernis.

Dus wat motiveert hete en zwoele openbare uitingen van genegenheid als deze eigenlijk? Gaat het meer om het tonen van genegenheid van een partner, of om pronken? Een studie gepubliceerd in de  Journal of Sex Research  suggereert dat het waarschijnlijk meer om het laatste gaat dan om het eerste.  Justin Lehmiller brengt hierover verslag uit.

Onderzoekers ondervroegen 349 studenten over hun ervaringen in het verleden met ‘performative kissing/performative love’. Waar we het hier over hebben, is intens kussen dat plaatsvindt in een openbare omgeving waar anderen het duidelijk zullen zien. 

De deelnemers werd gevraagd of ze het eerder hadden gedaan, hoe het was, wat hen ertoe aanzette het te doen en wat voor soort reactie ze kregen.

Ongeveer een derde van de steekproef had al eerder performatief gezoend. Mannen en vrouwen rapporteerden vergelijkbare ervaring hiermee; vrouwen hadden echter vier keer meer kans dan mannen om te zeggen dat ze zich hadden beziggehouden met performatieve vrijen met een partner van hetzelfde geslacht (respectievelijk 8 procent versus 2 procent). Terwijl alle mannen die een openbare kus van hetzelfde geslacht meldden homoseksueel waren, waren bijna alle vrouwen die dat deden heteroseksueel. 

In termen van motivaties om in het openbaar te zoenen, was de meest voorkomende motivator voor mannen die met vrouwen zoenden om te pronken – ze wilden hun imago of sociale status een boost geven. Minder vaak meldden sommige mannen dat ze dit deden om hun relatiestatus te demonstreren (of om te laten zien dat hun partner bezet is), om een ​​nieuwe relatie te beginnen, of gewoon voor de lol.

Voor vrouwen die met mannen zoenden, was de belangrijkste drijfveer om jaloezie op te wekken, vaak van de kant van een ex. Soms was dit gekoppeld aan wraakmotieven, andere keren was het gekoppeld aan een verlangen om een ​​voormalige partner terug te krijgen (dwz door hun ex te laten zien wat ze missen). Hoewel sommige vrouwen zeiden dat ze dit deden om hun relatiestatus te demonstreren of hun imago te versterken, kwam dit minder vaak voor.

Wanneer vrouwen echter in het openbaar een partner van hetzelfde geslacht kusten, waren hun redenen verschillend en meestal opgenomen voor plezier en spelletjes, om hun imago te veranderen (zoals gezien worden als avontuurlijker), of om een ​​mannelijke getuige aan te zetten, zoals een vriendje. 

Wat voor reacties kregen mensen?

Mannen gaven meer positieve dan negatieve reacties aan, wat betekent dat ze de neiging hadden om te krijgen wat ze zochten. Weinigen zeiden dat ze spijt hadden van de ervaring, en degenen die dat wel deden, zeiden dat het ongemakkelijk voelde, dat ze voor de gek werden gehouden of dat ze per ongeluk de gevoelens van iemand anders kwetsten.

Daarentegen rapporteerden vrouwen meer negatieve dan positieve reacties – ze hadden minder kans dan mannen om eruit te halen wat ze wilden. De meest voorkomende negatieve uitkomst bij vrouwen was een herhaalde uitspraak, waarbij anderen haar als een ‘slet’ zagen. Er was dus sprake van een dubbele moraal, waarbij mannen eerder werden geprezen en vrouwen werden beschaamd omdat ze hetzelfde gedrag vertoonden.

Natuurlijk zijn deze bevindingen beperkt in die zin dat alleen studenten werden ondervraagd. Het zou interessant zijn om ervaringen met performatief kussen in meer diverse steekproeven en tussen culturen te bestuderen, vooral gezien het feit dat het openbaar uiten van liefde via een kus op sommige plaatsen meer taboe zijn dan op andere.

Dat gezegd hebbende, suggereren deze bevindingen dat, in ieder geval onder jonge volwassenen, performatief kussen meestal niet wordt gedaan in dienst van de partner – vaker wel dan niet, het is ontworpen om een ​​bericht naar anderen te sturen en om indrukken te beheren. Het landt echter niet altijd zoals het bedoeld is.

Esterline, K. M., & Muehlenhard, C. L. (2017). Wanting to be seen: Young people’s experiences of performative making out. The Journal of Sex Research, 54(8), 1051-1063.

Bronnen

https://www.lehmiller.com/blog/2021/8/2/performative-kissing-when-and-why-people-make-out-in-public

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge