Bijbel pleitte vroeger voor homo-seks

Meer biseksuelen dan ooit in de VS
Holebi's in de hulpverlening

In de originele versie van de seksuele voorschriften van de Bijbel – in het boek Leviticus

Bron www.unsplash.com

– werd seks tussen mensen van hetzelfde geslacht niet verboden. Dat zegt Harvard-bijbelwetenschapper Dr. Dershowitz in de New York Times. Leviticus beschrijft wat wel en niet mag, onder andere op het gebied van seks. En in de huidige versie van de Bijbel is duidelijk: homoseks mag niet.

“Gij zult geen gemeenschap hebben met een die van het mannelijk geslacht is, zoals men gemeenschap heeft met een vrouw: een gruwel is het.” (Lev. 18:22)

“Een man die gemeenschap heeft met iemand van het mannelijk geslacht, zoals men gemeenschap heeft met een vrouw, – beiden hebben een gruwel gedaan, zij zullen zeker ter dood gebracht worden, hun bloedschuld is op hen” (Lev. 20:13)

Dershowitz beschrijft in de New York-Times dat de wijze van formuleren van het homoseks-verbod afwijkt van de rest van de tekst, terwijl elders nog resten van goedkeuring van homoseks zijn blijven staan.

Het duidt er volgens hem op dat lang na het voltooien van de oorspronkelijke tekst van het Bijbelboek het verbod op seks tussen homo’s is toegevoegd. Dershowitz weet niet precies wanneer. Hij weet wel dat de tekstaanpassing grote gevolgen heeft gehad.

Hoofdstuk 18 van Leviticus bevat een lijst van verboden incestueuze daden, gevolgd door verboden tegen seks met een menstruerende vrouw, bestialiteit en verschillende andere seksuele handelingen. In vers 22 vinden we zijn meest beroemde gebod: “Je zult niet bij een man liggen zoals bij een vrouw; het is een gruwel. “(Leviticus 20:13 herhaalt deze wet, samen met een straf voor degenen die het overtreden:” Zij zullen gedood worden, hun bloed is op hen. “)

Zoals veel oude teksten, werd Leviticus geleidelijk aan gemaakt gedurende een lange periode en bevat de woorden van meer dan één schrijver. Veel geleerden geloven dat de sectie waarin Leviticus 18 verschijnt is toegevoegd door een relatief latere redacteur, misschien iemand die meer dan een eeuw heeft gewerkt nadat het oudste materiaal in het boek was geschreven. Een eerdere uitgave van Leviticus heeft niets gezegd over seks tussen mannen.

Volgens de auteur is  er goed bewijs dat een eerdere versie van de wetten in Leviticus 18 seks tussen mannen toestond. Naast het feit dat het verbod op relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht is toegevoegd, is de eerdere tekst herzien in een poging om elke implicatie te verhullen die eensluidend was voor relaties van hetzelfde geslacht.

Bronnen

http://www.welingelichtekringen.nl/wetenschap/825614/bijbel-was-oorspronkelijk-voorstander-van-homo-seks.html

https://www.nytimes.com/2018/07/21/opinion/sunday/bible-prohibit-gay-sex.html

http://www.ingentaconnect.com/contentone/mohr/hebai/2017/00000006/00000004/art00006

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge