Homo’s hebben meer relaties en vrijen vaak niet veilig (VUB)

Jongeren aanvaarden holebi's, zich 'outen' blijft probleem
Door dating apps meer kans op SOA

geralt / Pixabay

Een onderzoek aan de VUB bracht de seksualiteitsbeleving van homoseksuelen in België in kaart gebracht. Homo’s kennen een zeer uitgebreid en promiscue seksleven, 59 procent ervaart seksuele problemen en niet elke homo doet aan anale seks.

Ze hebben gemiddeld op hun 19e hun eerste seksuele ervaring met een man en beschikken over een groot palet aan seksuele technieken om zichzelf en hun partner(s) te bevredigen. Twee derde van de homoseksuele mannen doet aan anale seks, sommigen verkiezen masturbatie of orale seks.
Van de mannen die aan anale seks doen, zegt 28 procent geen condoom te gebruiken. “Dat is verontrustend”, vindt onderzoeker Johan Vansintejan.

“Er treedt een soort condoommoeheid op. Bovendien worden in de pornowereld zelden condooms gebruikt. Dit gedrag houdt natuurlijk grote risico’s in voor de verspreiding van seksueel overdraagbare aandoeningen.” Onder de met HIV besmette respondenten had 56 procent erectieproblemen. Dit is het meest voorkomende probleem onder deze mannen.

Professor Johan Vansintejan deed onderzoek naar het seksueel gedrag van homo’s. (VUB)

Homoseksuelen hebben een erg actief seksleven maar vrijen niet altijd veilig. 59 procent heeft last van minstens één seksueel probleem zoals een SOA of een erectiestoornis. Tot slot doen niet alle homo’s aan anale seks, iets wat tot nu toe vaak werd verondersteld.

Met zijn onderzoek hoopte professor Johan Vansintejan de aandacht te vestigen op het belang van kennis rond de seksualiteitsbeleving van homoseksuelen. De schroom rond de communicatie over homoseksualiteit moet weg, oordeelt Vansintejan.

In totaal namen 1.830 homoseksuele mannen ouder dan 18 jaar deel aan het onderzoek, uitgevoerd via een online bevraging genaamd GAy MEn Sex StudieS (GAMESSS).

Actief seksleven, maar niet zonder risico’s

Een eerste resultaat is dat homoseksuelen een erg uitgebreid palet aan seksuele technieken hebben en veel vaker aan seks doen dan heteromannen. Een probleem is wel dat dat niet altijd op een veilige manier gebeurt, wat natuurlijk tot seksuele aandoeningen en ziekten kan leiden.

28 procent van de mannen die anale seks heeft, verklaart geen condoom te gebruiken, iets waar volgens de professor zeker verandering in moet komen. Condooms zijn tot de leeftijd van 21 al gratis, maar zorg er ook voor dat ze altijd en overal beschikbaar zijn.

Erectiestoornissen het grootste seksuele probleem

Homo’s zijn seksueel erg actief, maar hebben zeker ook te kampen met problemen. 59 procent van de bevraagden heeft last van minstens één seksueel probleem, zoals een SOA of een erectiestoornis. Homoseksuelen hebben zo bijvoorbeeld angst of stress om een nieuwe partner te leren kennen.

De erectiestoornissen waren gerelateerd aan weinig masturberen, gebrek aan seks met de partner, het gebruik van erectiepillen, een passieve rol bij seks en het niet hebben van een vaste relatie. Hypoactieve seksuele stoornissen waren gerelateerd met weinig masturberen en een klein aantal sekspartners gedurende het hele leven. Premature ejaculatie was gerelateerd met het niet hebben van een vaste relatie, een klein aantal sekspartners gedurende het hele leven en een lager opleidingsniveau.

Volgens Vansintejan mag het stereotype van homo’s die allemaal anale seks hebben ook de wereld uit. Een derde van de 1.830 bevraagden doet namelijk niet aan anale seks.

Wat wel klopt, is dat homoseksuelen meer bedpartners hebben dan heteromannen. 60 procent van de deelnemers verklaart al met meer dan 50 verschillende mannen seks te hebben gehad en een vierde zelfs met meer dan 100. Ook daar zit volgens de professor een logische verklaring achter.

Hoewel ze gemiddeld 2 maal per week seks hebben met een partner, masturberen Belgische homo’s tot de leeftijd van 33 jaar dagelijks. Dat vermindert geleidelijk met de leeftijd, maar toch masturberen ook de 55-plussers nog gemiddeld 1 keer om de drie dagen.

De ontrouw in de relatie neemt daarentegen wel toe met de leeftijd. Bij jonge homokoppels (jonger dan 26 jaar) heeft 1 op 7 een open seksrelatie. Boven de leeftijd van 40 jaar heeft meer dan de helft van de koppels seks met een andere man dan hun vaste partner. Van alle ondervraagden heeft 65% meer dan 50 bedpartners gehad en zelfs 1 op 4 had reeds seks met meer dan 100 verschillende mannen. Slechts 2% van de 55-plussers heeft geen enkele seksuele relatie meer.

De Belgische homo’s nemen er ook de tijd voor om elkaar te bevredigen, want een vrijpartij duurt gemiddeld 49 minuten (voor- en naspel inbegrepen). Bij de bevraging naar welke sekstechniek ze het meest genieten, komt een “pijpbeurt” krijgen op de eerste plaats, gevolgd door de partner oraal te bevredigen. Op de derde plaats komt zichzelf masturberen en daarna komt gemasturbeerd worden door de partner. Hoewel 30% van de ondervraagden geen anale seks bedrijven, komt de actieve anale seks op de vijfde plaats als genotvolle sekstechniek. Een grote meerderheid van de onderzochte populatie houdt er niet zo van om de anus van de partner te likken. Ook sadomasochistische seksspelletjes worden zelden als opwindend ervaren en eindigen dan ook onderaan de top 10 van meest genotvolle sekstechniek.

 

Bronnen

https://www.hln.be/nieuws/binnenland/-homo-s-hebben-gevarieerd-seksleven-maar-vrijen-niet-altijd-veilig~aa9d26cd/

http://www.knack.be/nieuws/gezondheid/homo-s-hebben-gevarieerd-seksleven-maar-vrijen-niet-altijd-veilig-vub/article-normal-143525.html

http://www.vub.ac.be/pers/persberichten/2010/10/26/belgische-homo%E2%80%99s-hebben-zeer-actief-gevarieerd-seksleven

Vansintejan J, Devroey D. Sexual Activity of Belgian Gay Men. The Journal of Sexual Medicine, Volume 7 – supplement 4 – 2010, p. 168 Sep 2010

https://zizo-online.be/helft-homos-met-hiv-heeft-erectiestoornissen

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge