Aantal jaren getrouwd voor men gaat scheiden

Tijdens echtscheidingen lijden vrouwen meer dan mannen
Trouwen niet altijd goede oplossing om gelukkig te zijn.

Belgen die scheiden, zijn gemiddeld 15.7 jaar getrouwd geweest. Dat blijkt uit de echtscheidingsstatistieken van de FOD Economie.

stevepb / Pixabay

In 2013 liepen in België 24.872 huwelijken op de klippen. Dat is minder dan vijf jaar geleden, toen het er nog 36.366 waren. Tegelijk wordt er ook minder getrouwd: in 2013 waren er 10.3 procent minder huwelijken dan in 2012. De Belgen die scheiden, doen dat gemiddeld na 15.7 jaar huwelijk, al liggen de piekmomenten tussen het derde en het zevende jaar huwelijk. Vanaf 50 jaar huwelijk daalt het aantal echtscheidingen drastisch.

De kans dat een huwelijk van een man en een vrouw, twee mannen of twee vrouwen strandt is respectievelijk : 18%, 15% en 30%. Momenteel eindigt ongeveer 34% van alle huwelijken in een  echtscheiding.  0,26% van de huwelijken gaat al binnen één jaar fout. 80% van de echtscheidingen is op initiatief van de vrouw, maar de oorzaak vb ontrouw ligt bij de man. De gemiddelde leeftijd bij scheiding bedraagt voor vrouwen 42 en voor mannen 45 jaar. Ongeveer 20% van de scheidingen verloopt problematisch. Dit zijn de zogenaamde vechtscheidingen die gepaard gaan met juridische procedures.


Eerste huwelijken blijven gemiddeld langer duren dan tweede huwelijken. Twee koppels bleven in 2013 minder dan een jaar getrouwd, in beide gevallen ging het niet om een eerste huwelijk. In de gemeenten Baarle-Hertog (vier scheidingen), Horebeke (drie scheidingen) en Herstappe (geen enkele scheiding) werd het afgelopen jaar het minst gescheiden.

Download hier het dossier echtscheidingen tot 2015 (Excel)

Bronnen

http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20141109_01366282

https://www.cijfers.net/huwelijk.html

http://statbel.fgov.be/nl/statistieken/cijfers/bevolking/huwelijken_echtscheidingen_samenwoning/echtscheidingen/

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge