Dertigers gaan te snel uit elkaar

Geheim van koppels die een bevredigend seksleven hebben
Nederlanders blijven geloven in de ware liefde
pointing, accusation, accuse

Tumisu (CC0), Pixabay

Kleine kinderen of niet, dertigers scheiden volgens onderzoekers te snel.  Ze hebben een drukke job, zijn daarenboven bezig met , hun hobby’s en de vrienden en dan blijft maar weinig tijd voor affectie zodat relaties sneller stuk lopen.

De gemiddelde duur van een huwelijk wordt korter, de gemiddelde leeftijd bij scheiding steeds lager.

‘Uit elkaar gegroeid’, heet dat in scheidingsjargon. Maar liefst 31,4 procent van de koppels vraagt om die reden een scheiding aan. Ook omdat nieuwe partners makkelijker voor het oprapen liggen. ‘Ze hopen op goede kansen ergens anders, zoals ze ook in hun carrière het elders gaan zoeken als het misloopt’, zegt een bemiddelaar tegen De Standaard.

Professor Dimitri Mortelmans (UAntwerpen) stelt dat dertigers vaker uit elkaar gaan dan vroeger.

Dat je op elkaar bent uitgekeken, zo blijkt ook uit cijfers van het Nederlandse CBS. Reden nummer twee is het gebrek aan vertrouwen. Maar volgens Uva-hoogleraar en CBS-onderzoeker Jan Latten speelt er nog iets anders: “Twintigers moeten veel zelf kiezen, hun stappen in het leven zijn minder voorgekookt dan vroeger. Ben je allebei pas in de twintig, dan zit je misschien nog in de fase dat je minder goed weet wat je doel is, en is het risico dat de relatie mislukt groter.”

Het komt de dertigers van vandaag weleens op kritiek te staan. Want velen hebben net kleine kinderen als ze er de brui aan geven. De oudere generaties kijken het afkeurend aan. Kunnen dertigers niet wat harder proberen, in het belang van de kinderen, vraagt de onderzoeker zich af?

Ook relatietherapeute Sybille Vanweehaeghe vindt dat jonge koppels te snel uit elkaar gaan. Relaties lijken er zakelijker aan toe te gaan. Alles is afgesproken: het werk, de boodschappen, de kinderen. En de contacten met vrienden moeten even intens blijven als voordien. Affectie krijgt daarin weinig plaats, elk wil zijn ding blijven doen. Oudere generaties staan daar vaak van te kijken: ‘wat doen jullie eigenlijk nog als koppel?’, vragen die zich af. Vaak zie je dat die koppels dan ook op dezelfde zakelijke manier uit elkaar gaan. Terwijl er met meer tijd voor elkaar vaak nog iets te redden valt.’

Vrouwen zijn financieel onafhankelijker geworden, dus kúnnen ze een relatie verbreken, wordt ook vaak gehoord. Tijden zijn veranderd, en dat uit zich in veel meer onafhankelijkheid, zeker bij vrouwen.

Dertigers nemen er anders dan vroeger geen genoegen meer mee als het wat minder gaat. Vroeger wachtten koppels op scharniermomenten om te scheiden: bij het pensioen, als het laatste kind het huis uit gaat. Dan is de plicht gedaan en kunnen ze gaan genieten. Dat is voor dertigers ondenkbaar. Ze willen het leven van vóór het ‘huisjeboompje-kindje’-plaatje behouden. Ze willen werken, met vrienden de kroeg in, tijd voor hobby’s overhouden… Er wordt steeds meer gesproken over ‘me-time’, maar dat kan soms afbreuk doen aan de ‘us-time’.

De dertigers van vandaag zijn zich wel veel bewuster van de zorg voor de kinderen bij een scheiding.  .

Dertigers zijn zich vandaag heel bewust van de zorg voor de kinderen bij een scheiding. Vaak ook omdat ze zelf als kind de scheiding van hun ouders hebben ervaren. Ze willen liefst zo rustig mogelijk uit elkaar gaan in het belang van de kinderen. Conscious uncoupling  is hun doel. Vandaar ook dat heel wat dertigers kiezen voor het regelen van hun scheiding met de hulp van een bemiddelaar, liever dan alles via advocaten of voor de rechtbank uit te vechten.

Iets meer dan de helft van de kinderen onder de twaalf van wie de ouders gescheiden zijn, zit tegenwoordig in co-ouderschap.

Dertigers beslissen dan wel snel en zakelijk om te scheiden, maar in de praktijk blijkt dat ze destijds bij het sluiten van een huwelijk of een samenlevingscontract soms heel wat minder zakelijk waren. Het is soms verrassend om te zien hoe weinig er op papier is gezet omtrent financiën of bezittingen.

Bronnen

http://www.odos.be/index.php?action=recent

De Standaard – 10 augustus 2016

http://www.standaard.be/cnt/dmf20160809_02418317

https://www.lindanieuws.nl/nieuws/dertigers-scheiden-net-zo-makkelijk-als-dat-ze-van-baan-switchen/

http://www.samenbemiddelen.be/stigma-op-scheiden-is-verdwenen/

https://nl.linkedin.com/pulse/waarom-jonge-30-ers-massaal-uit-elkaar-gaan-sandra-veldstraten

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge