De duistere kant van bevriend zijn met je ex

Scheidingsnavigator
Sekspoppen als surrogaat voor gemiste menselijke warmte

Image by G GIelen

Tenzij je nog steeds samen bent met je jeugdliefde, heb je ergens een ex rondlopen. Jouw band met een voormalige partner verraadt heel wat over je persoonlijkheid, heeft recent onderzoek aan het licht gebracht. Als jullie nog bevriend zijn, doet één van jullie dat waarschijnlijk uit eigenbelang.

Een gezonde relatie met je ex-vriendin wordt over het algemeen gezien als een teken van volwassenheid. Een gebaar naar de buitenwereld dat je oud genoeg bent om op een normale manier met elkaar om te gaan.

Je nieuwe vriendin vindt het misschien verschrikkelijk om haar op het terras tegen te komen, maar jij voelt je zelfverzekerd en James Bond genoeg om je huidige en vorige liefdes met elkaar te mixen.

Psychologen Lisa Welling en Justin Mogilski voerden het onderzoek aan de universiteit van Oakland uit. Ze bevroegen 860 mensen naar de redenen van hun vriendschap met een ex. Ook polsten de onderzoekers naar persoonlijkheidskenmerken als narcisme, psychopathie en de drang om te krijgen wat we willen.

De onderzoekers ondervroegen 861 mensen over hun relatie met hun ex en hun beweegredenen om er nog bevriend mee te blijven. Het merendeel van de mensen gaf aan dat hun vorige partner betrouwbaar genoeg is om ermee bevriend te blijven. Klinkt aannemelijk, maar mannen gaven veel vaker dan vrouwen aan dat de mogelijkheid tot seks ook een belangrijke rol speelt.

Alleen voor de seks
Voorgaand onderzoek had al gesuggereerd dat mensen met deze eigenschappen vaak vrienden maken enkel en alleen om deze redenen. Wie over deze donkere persoonlijkheidstrekjes beschikt, heeft meer kans om een band met zijn of haar ex te hebben enkel en alleen voor praktische en seksuele redenen, brengt dit nieuw onderzoek aan het licht. Zeker wie narcistische trekjes had, koos voor een band met een ex uit praktische overwegingen en om de kans op seks te verhogen. Dit is geen verrassend resultaat, want een onderzoek toonde in 2010 al aan dat wie meer seksuele partners heeft zonder een vaste relatie vaker kampt met lichamelijke en mentale gezondheidsproblemen.
Manipulatie

Narcisten gaan vooral relaties aan die nuttig voor hen kunnen zijn en waar ze zelf beter van kunnen worden. Ook menen de onderzoekers dat narcisten veel weten over de zwakke plekken van de ex, die gevoelige informatie kunnen ze gebruiken om hun voormalige partner te manipuleren en controleren.
Van vrienden tot geliefden tot…?

Maar niet alle exen die bevriend zijn, zijn narcisten. Voorgaand onderzoek heeft aangetoond dat een vriendschapsband voor de eerste, romantische kus ook bepaalt of ex-partners na de breuk nog bevriend blijven. Het maakt niet uit wie de moeilijke beslissing van de breuk heeft genomen, als partners voor de relatie bevriend waren, houdt die band vaak ook na de relatie stand.

Is seks met de ex wel verstandig?

Sommigen zeggen dat seks met een ex-partner niet zo verstandig is, omdat seks na een breuk niet goed is voor je mentale welzijn. Maar wat blijkt nu uit nieuw onderzoek? In sommige gevallen kan seks met je ex wél een goed idee zijn. Als je nog niet over de breuk heen bent, zou het zelfs de psychologische ellende kunnen verminderen.

Tot die conclusie kwamen wetenschappers van de University of Arizona. Zij ondervroegen 137 recent gescheiden volwassenen over hoe vaak ze nog seks hadden met hun ex nadat de scheidingspapieren getekend waren. Daaruit bleek dat de meeste proefpersonen (82,5 procent) nog contact hadden met hun ex na de scheiding, terwijl een vijfde (21,9 procent) seks had.

Pijn verminderen
Of de ‘ex-seks’ al dan niet hielp om het einde van een huwelijk te verwerken, hing af van hoe zeer de partners al over de breuk waren. Als het koppel er nog niet over was, konden de intieme afspraakjes daadwerkelijk helpen om de pijn van de scheiding te verminderen.

Bij de partners die de breuk wel al hadden geaccepteerd, bleek de seks dan weer geen verschil te maken. Dat wil zeggen dat ‘ex-seks’ toch niet zoveel emotionele schade toebrengt als eerder werd aangenomen.

Bronnen

http://www.hln.be/hln/nl/37/Psycho/article/detail/2712249/2016/05/23/Ben-jij-nog-bevriend-met-je-ex-Dan-heb-je-waarschijnlijk-een-donker-kantje.dhtml

http://www.jetzt.de/netzteil/eine-studie-erklaert-warum-menschen-mit-ihren-expartnern-befreundet-bleiben

http://www.esquire.nl/mantertainment/news/a3877/waarom-je-nooit-vrienden-met-je-ex-moet-zijn/

https://www.goedgevoel.be/happy-spring/waarom-seks-met-je-ex-wel-een-goed-idee-kan-zijn~a8ab5b4c

https://www.psychologiemagazine.nl/advies/seks-met-mijn-ex-onverstandig/

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge