Gescheiden mensen werken langer omwille van financiële problemen

Wanneer hebben vrouwen het vaakst zin in seks?
Donderdag date dag

Echtscheiding is niet uitzonderlijk meer.  Enkele cijfers:

stevepb (CC0), Pixabay

70% van de huwelijken in ons land loopt op de klippen.
18% van de volwassen Belgen is gescheiden.

1 op 3 Belgen tussen de 50 en 65 heeft een of meer scheidingen achter de rug.
30% van de Belgische gezinnen leeft volgens een niet-traditioneel gezinsmodel: de biologische ouders wonen niet meer onder één dak met de kinderen.

IJsberg

Voor veel mensen is een scheiding of relatiebreuk het heftigste dat ze ooit meemaakten. Volgens psychologen is het emotioneel gezien vergelijkbaar met het overlijden van een partner. Niet verwonderlijk dus dat zo’n breuk ook impact heeft op de werkvloer. Uit een Nederlandse studie van SEP  blijkt dat 65% van de werknemers die aan het scheiden zijn een tijd ziekteverlof nemen. 61% van hen blijft langer dan 2 maanden thuis. Die medewerkers haken af omdat ze hun werk emotioneel niet meer aankunnen.

Nu blijkt dat een op de vijf Amerikanen doorwerkt na zijn 65ste. Bij vrouwen is de financiële impact van hun echtscheiding de belangrijkste reden om langer te blijven werken.

Tegenwoordig blijven tweemaal zoveel Amerikanen doorwerken na hun 65ste verjaardag dan in de jaren tachtig. Bijna 20 procent van de 65-plussers is nog beroepsactief, meldt het persagentschap Bloomberg, en dat heeft veel – zo niet alles – te maken met het hoge aantal echtscheidingen in de VS, vooral in de babyboomgeneratie.

Volgens het National Center for Family & Marriage Research loopt de helft van de Amerikaanse huwelijken het risico om spaak te lopen.

Vooral voor vrouwen die op iets latere leeftijd alleen komen te staan – zeg maar vijftigers en zestigers – heeft dat zware financiële gevolgen. Ze moeten vaak het grootste deel van de gezinskosten dragen en daarom kunnen ze niet met vervroegd pensioen of zelfs niet stoppen met werken op de normale pensioenleeftijd van 65 jaar, meent Claudia Olivetti, onderzoekster aan het Boston College. Als ze dat toch doen, teren ze in op hun spaarpot.

Aan de Amerikaanse sociale zekerheid hebben ze niet veel hulp. Dat federale systeem is veel voordeliger voor gehuwden dan voor alleenstaanden. Wie gehuwd is, maakt maandelijks aanspraak op 22,6 dollar pensioen per gewerkt jaar; voor alleenstaanden is dat amper 12,1 dollar.

Armoede

Het resultaat is schrijnend: terwijl het armoedepercentage bij gehuwde Amerikanen ouder dan 60 jaar slechts 3,4 procent bedraagt, loopt dat bij hun alleenstaande leeftijdsgenoten op tot 16 procent. Bij vrouwen die na hun 50ste een echtscheiding hadden, gaat het zelfs om 27 procent armen.

De nieuwe grote oorzaak van armoede in ons land zijn echtscheidingen. Koppels gaan uit elkaar en één van de twee moet vaak alleen voor de kinderen zorgen. Vier op de tien alleenstaande ouders zijn arm, vooral mama’s. Vrouwen- en armoedeorganisaties vragen de regering om meer aandacht en zorg voor hen en hun kinderen.

Bronnen

Johan Rasking http://www.standaard.be/

http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/binnenland/1.1028203

https://www.vdab.be/magezine/okt08/scheiden.shtml

http://www.hln.be/hln/nl/38/Familie/article/detail/1765215/2013/12/28/Echtscheiding-drijft-steeds-meer-mensen-in-de-armoede.dhtml

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge