Huwelijken en echtscheidingen per gemeente (Vlaanderen)

Om welke redenen gaan koppels het vaakst uit elkaar
Gezinnen met vier (of meer) kinderen zijn het gelukkigst

StockSnap (CC0), Pixabay

In 2015 trouwden 40.049 koppels. 24.414 duo’s gingen scheiden. Dat kunnen we afleiden  uit cijfers van Statbel. Opvallend is dat de Belg steeds later trouwt. Zo steeg de gemiddelde leeftijd tussen 2000 en 2015 met bijna vijf jaar. De Belg aarzelt steeds langer om in het huwelijksbootje te stappen. De gemiddelde leeftijd bij het eerste huwelijk bedraagt 32,7 jaar voor de eerste echtgenoot (meestal een man) en 30,4 jaar voor de tweede (meestal een vrouw).

Voor het totaal van de huwelijken was de gemiddelde leeftijd respectievelijk 37,7 jaar. Tussen 2000 en 2015 is die gemiddelde leeftijden met bijna vijf jaar toegenomen. Het leeftijdsverschil tussen echtgenoten bij het huwelijk blijft stabiel: 2,9 jaar.

Er werden in 2015 40.049 huwelijken voltrokken in België. Dat is een lichte stijging van 0,4 procent ten opzichte van 2014 (39.878 huwelijken). De evolutie is positief in Brussel (3,5 procent) en in Vlaanderen (+ 0,6 procent) maar is negatief in Wallonië (- 1,0 procent). “Na het historische minimum van 2013 lijkt het huwelijkscijfer zich te stabiliseren”, klinkt het.

 

 

Opvallend maar niet onlogisch: huwelijken worden vooral afgesloten in de zomermaanden. Van alle huwelijken tussen 2000 en 2015 werd 38,5 procent afgesloten in de maanden juni, juli en augustus.

In Limburg waren er  3.791 huwelijken en 1.830 echtscheidingen. Maar hoeveel waren dat er in uw gemeente? Ontdek het op deze interactieve kaart:

Bronnen

http://www.hbvl.be

http://www.nieuwsblad.be/

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge