Kans op echtscheiding verdubbelt als man helpt in huishouden

Vrij toegankelijke porno doet minder trouwen
Helft jongeren heeft wel eens onveilige seks gehad

Photo by Hal Gatewood

Soms lees je van die eigenaardige onderzoekjes.  Van de ene kant lees je dat blijkt uit onderzoek dat mannen die helpen in het huishouden meer kans op seks hebben. Maar anderzijds is er volgens onderzoek ook een schaduwzijde. Mannen die een handje helpen in het huishouden, schaden daarmee hun relatie, vertelt dan weer een onderzoek van het Noorse Instituut Nova.

Volgens het onderzoek heb je meer kans op een  echtscheiding als mannen in het huishouden helpen.  De mogelijkheid stijgt met meer dan 50%.  Dergelijke taakverdeling komt nochtans alsmaar vaker voor, omdat vrouwen ook meer en meer een fulltime job hebben en mannen daarbij moeten helpen. Omdat vrouwen zo’n grotere onafhankelijkheid hebben, is het voor hen ook simpeler om de echtscheiding aan te vragen, besluiten de onderzoekers.

”Hoe meer mannen doen in huishouden, hoe hoger het aantal echtscheidingen”, vatte Thomas Hansen samen, co-auteur van een brede studie met als titel ‘Gelijkheid in huis’.

Volgens de onderzoekers gaat het echter niet om een verband van oorzaak en gevolg, maar wel om een kwestie van moderniteit. Als een man helpt in het huishouden, dan wil dat zeggen dat je te maken hebt met een ‘modern’ koppel. “De koppels van vandaag zijn modern in de verdeling van taken én in de perceptie van hun huwelijk”, zegt Hansen.

Maar deel uitmaken van een modern koppel, dat wil ook zeggen dat de vrouw een gelijke is van de man. “Vrouwen hebben tegenwoordig een even hoog opleidingsniveau en een goed betaalde job, waardoor ze financieel minder afhankelijk zijn van hun man. Ze kunnen het zich dus veroorloven om te scheiden”, legt hij uit.

Toch is er op een bepaalde manier wel sprake van een oorzakelijk verband tussen een scheiding en de verdeling van de klusjes. Soms kan het ook goed zijn om de taken goed te verdelen, want dan kom je niet in het vaarwater van de andere en krijg je minder ruzies.

In Noorwegen is de opvoeding van de kinderen bij zeven op de tien koppels gelijk verdeeld tussen de mama en de papa. In zeven van de tien gevallen doen de vrouwen wel nog steeds het huishouden maar de meeste Noorse vrouwen hebben daar weinig moeite mee.

Ander recent onderzoek boog zich al over de relatie tussen mannen en het huishouden. Zo bleek uit een Britse studie dat een man gelukkiger is als hij mag helpen poetsen, omdat koppels dan minder ruzie maken. Een Nederlandse studie toonde dan weer aan dat 72,2 procent van de mannen die helpt, dagelijks seks heeft.

Zo blijkt ook dat een derde van de gescheiden koppels ruzie maken over de afwas en vooral om dat luie partner niet helpt in het huishouden.

Ontrouw en uit elkaar groeien zijn nog steeds de meest voorkomende oorzaken van een huwelijksbreuk, maar huishoudelijke ruzies spelen een rol in drie op de tien scheidingen. Bij 40 procent van de scheidingen is een ontrouwe man of vrouw de verantwoordelijke, 35 procent was simpelweg uit elkaar gegroeid. Zorgen om het huishouden en partners die geen handje toesteken zijn verantwoordelijk voor 30 procent, dat blijkt uit een enquête bij 1000 volwassenen.

59 procent zegt dat het moeilijk is een relatie vol te houden wanneer een partner geen taken op zich neemt in huis. De meeste ruzies ontstaan doordat partners spullen in huis laten rondslingeren. De afwas negeren en vuile kleren niet in de wasmand deponeren zorgen ook voor ergernissen. Het gemiddelde koppel maakt over dit soort kwesties maandelijks drie keer ruzie gedurende negen maanden voor ze beslissen uit elkaar te gaan. Bij 17 procent duren de ruzies één tot twee jaar. Vijf op de zes van degenen die een nieuwe partner hebben ontmoet zeiden dat ze nu harder werkten aan hun relatie om te dezelfde fouten te vermijden.

Bronnen

https://www.gva.be/cnt/aid1251469/kans-op-echtscheiding-verdubbelt-als-man-helpt-in-huishouden

https://www.hln.be/nina/seks-relaties/hoe-meer-man-helpt-in-het-huishouden-hoe-meer-kans-op-scheiding~ad7b097c/

https://www.hln.be/nina/seks-relaties/waarom-derde-van-koppels-scheidt-ruzie-om-de-afwas~ae7d4285/

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge