Koppels en 65-plussers zijn het gelukkigst

Huwelijk blijft grote droom van de Vlaming
Hoe merk je dat je partner zin heeft in seks?

MFranciscr (CC0), Pixabay

Geluk is een emotie en betekent ‘tevreden zijn met de huidige leefomstandigheden’, ofwel ‘gelukkig zijn’. Dit is het tegenovergestelde van ongelukkig, wat bestaat uit een ontevreden gevoel. Wie gelukkig is heeft een vrolijk, tevreden, ontspannen, verheugd gevoel wat voor de helft erfelijk bepaald is.

We geven ons leven gemiddeld een zeven op tien. Een factor die deze geluksscore fel beïnvloedt, is onze relatiestatus. Dat blijkt uit een bevraging van VRT Nieuws. Wie voelt zich nu het allergelukkigst? En hoe zit het met onze attitudes t.a.v. verschillende relatievormen?

Op een schaal van één tot tien zijn de verschillen relatief gezien minimaal. Gemiddeld gaven de deelnemers aan het onderzoek hun leven een 7/10. In de evolutie van het geluksgevoel zijn er twee duidelijke tendensen: oudere Vlamingen zijn gelukkiger dan jongere, en koppels zijn gelukkiger dan singles.


De allergelukkigste koppels zijn de 66-75-jarigen. Zij geven hun relatie een 7,5/10. Ook de koppels wiens kinderen het huis uit zijn, -de zogenoemde “emptynesters”- zijn met 7,4 gelukkiger dan gemiddeld, net als de koppels die bewust een LAT-relatie aangaan (7,4).

Samenwonende koppels (7,2) scoren iets hoger dan singles (6,6) en thuiswonenden (6,4). De minst gelukkige groep zijn de vrijgezelle dertigers die nog thuis wonen (6,4). Ook bij ouders die de zorg voor hun kinderen alleen op zich nemen (6,6), ligt de geluksscore iets lager.

Drukkende gezinsnorm”

“Ons gemiddeld geluksgevoel kent enkele ups en downs in de loop van ons leven. Het allergelukkigst zijn we als kind, en na ons 65e. Daartussen gaat het even bergaf”, legt socioloog Dimitri Mortelmans (UA) uit. “De 35-45-jarigen voelen zich globaal het minst gelukkig. In die periode is ons leven vaak erg druk. Een job, een relatie, kinderen, hobby’s: al die factoren succesvol combineren zet meestal een domper op je geluk, zelfs al heb je in theorie alles wat je hart begeert,”, aldus Mortelmans. “Bij iets oudere mensen nemen de drukte en de stress af. In combinatie met een groter aanpassingsvermogen draagt dat bij tot een gelukkiger leven.”

En wat met de singles, die aangeven gemiddeld iets minder gelukkig te zijn? “We moeten opletten met veralgemeningen, want dit gaat om gemiddeldes”, beklemtoont Mortelmans. “De meeste vrijgezellen hebben een breed netwerk, maar komen op een bepaald moment toch alleen thuis. Dan speelt de zogenoemde “emotionele eenzaamheid” op, het gebrek aan een soulmate”, vertelt Mortelmans. “Sommige vrijgezellen hebben ook het gevoel dat de samenleving op hen neerkijkt, omdat we georganiseerd zijn naar het model van koppels met kinderen. Door die drukkende norm voelen singles zich soms het buitenbeentje.”

Het merendeel van de Vlamingen is vrij ruimdenkend, als het gaat over alternatieve relatievormen. Mannen zijn gemiddeld iets conservatiever dan vrouwen. De groep 18-25-jarigen is het meest progressief. 65-plussers zijn over alle stellingen iets conservatiever.

Vlamingen blijven binnen hun progressief denken tegelijk vrij traditioneel: alleenstaande vrouwen (71%) worden bijvoorbeeld geschikter geacht om alleen kinderen te krijgen/op te voeden dan alleenstaande mannen (59%).

849625388Hoe zit dat bij kinderen?

Drie op de vier kinderen tussen 9 en 11 geven zichzelf meer dan acht op tien op de geluksschaal. Tegelijk scoort meer dan 8 procent een onvoldoende. Opvallend: factoren als de thuistaal of de gezinssamenstelling lijken weinig invloed te hebben.

8,2 op 10: dat is het gemiddelde cijfer dat een kind uit het vierde, vijfde of zesde leerjaar op zijn of haar eigen geluksgehalte plakt. In totaal geven drie op de vier kinderen zichzelf een acht of meer. Dat blijkt uit een onderzoek dat de provincie Vlaams-Brabant, in samenwerking met de provincie Antwerpen en de Universiteit Antwerpen, in 69 lokale scholen deed.
Zij bevroegen 5.091 leerlingen uit het vierde, vijfde en zesde leerjaar, een onderbelichte doelgroep in de academische wereld, over hun welbevinden op en naast de schoolbanken.

Opvallend: het onderzoek stelt nauwelijks verbanden vast tussen geluksgevoel en familiale factoren, zoals de thuistaal of gescheiden ouders. “Dat druist in tegen onze intuïtie, en het stelt ons een beetje gerust”, zegt socioloog Van Hal. “Kinderen zijn niet verantwoordelijk voor een scheiding, dus het is een positieve zaak dat zij daar ook niet al te zeer onder lijden.”

Maar bij die positieve cijfers zijn ook kanttekeningen te maken: 427 kinderen, goed voor 8,4 procent, krijgen van zichzelf een vijf of minder op tien, als het op hun algemene geluk aankomt. Dat is goed voor één à twee ongelukkige kinderen per klas van zo’n twintig leerlingen. Opvallend voor kinderen van 9 tot 11 jaar, die nog niet met puberale perikelen te kampen hebben.

“Er is een substantiële groep kinderen die stemmingsproblemen heeft”, zegt Luyten. “Dezelfde percentages komen terug in cijfers over kinderen met psychische klachten.”

Dat is voor een deel genetisch te verklaren – 30 tot 40 procent van kinderen van ouders die in hun leven een psychische stoornis ervaren, kampt met gelijkaardige problemen, volgens Luyten – en deels door sociale factoren. Vaak gepeste kinderen zijn, vanzelfsprekend, minder gelukkig, maar ook faalangst speelt een grote rol. Leerlingen die langer dan een uur per dag aan huiswerk besteden, geven vaker aan ongelukkig te zijn.

Bronnen

http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/binnenland/1.2667153

http://www.hln.be/hln/nl/957/Binnenland/article/detail/2725753/2016/06/06/Oudere-koppels-zijn-het-meest-gelukkig-dertigers-die-nog-thuis-wonen-het-minst.dhtml

https://www.demorgen.be/binnenland/geluksscore-vlaamse-kinderen-8-op-10-b6dcf893/

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge