Milleniums vinden open relatie geen probleem

Nieuw samengestelde gezinnen houden moeilijk stand
Verstandige vrouwen komen geen lief tegen? (+video)

Daten met verschillende personen tegelijkertijd, daar kijkt tegenwoordig niemand meer van op. Vooral bij millennials wordt dit fenomeen steeds populairder.

Concord90 (CC0), Pixabay

Millennials zijn in tegenstelling tot de babyboomers gebrand op hun vrijheid. Zij werden ook met ruimere normen opgevoed. Zo is bij personen geboren tussen 1980 en 2000 seks voor het huwelijk toegestaan, moeten ze niet meer op hun 21ste trouwen en hebben zij een grondigere seksuele voorlichting gekregen. Hierdoor staan deze jonge mensen veel meer met een open mind tegenover relaties.
Naast de vrije opvoeding spelen ook de hoge scheidingscijfers een belangrijke rol bij het kiezen voor open relaties. Door de grote hoeveelheid aan negatieve voorbeelden die ze zien bij de generatie van hun ouders, gaan jongeren veel vaker op zoek naar polyamoureuze relaties.

Een open relatie is een relatie tussen twee personen waarbij de intimiteit en het engagement hoog of laag is, maar waarbij de partners ook seks hebben met anderen.

Bij een open relatie heeft één of beide partners naast een vaste partner ook nog seksuele contacten met anderen. Deze relatie kan alle kenmerken hebben van een vaste relatie, behalve dat de partners de toestemming hebben om andere seksuele partners te hebben.

In de praktijk werkt een open relatie echter niet voor iedereen: jaloezie en rivaliteit komen vaak om de hoek kijken.

Eén op de vijf Amerikanen heeft ooit al eens een niet-monogame relatie gehad en vooral bij millennials is daten met meerdere mensen tegelijkertijd populair. Dat schrijft de Nederlandse krant De Volkskrant. Al leven er nog veel misvattingen over polyamorie, vooral over vrouwen die er verschillende relaties op na houden: “Als mannen met meerdere vrouwen bezig zijn is het stoer, terwijl vrouwen worden uitgescholden.”

Vooroordelen en nadelen

Vrijheid is voor millennials (de generatie grofweg ergens geboren tussen 1980 en 2000) erg belangrijk, dus krijgt de monogame liefde steeds meer tegenwind. In tegenstelling tot de babyboomers zijn ze opgevoed met veel vrijere normen en waarden. Zo is seks voor het huwelijk toegestaan, wordt er van hen niet verwacht dat ze op hun 21ste al trouwen en kinderen krijgen en hebben ze ook deftige seksuele voorlichting gekregen. Die vrije seksuele moraal in combinatie met het feit dat de scheidingscijfers bij de generatie van hun ouders hoger ligt dan ooit tevoren, is volgens tijdschrift Rolling Stone de reden dat millennials steeds vaker heil zoeken in polyamoreuze relaties.

Uit onderzoek van datingsite en app OkCupid die vooral bij millennials populair is, blijkt dat 42 procent er geen graten inziet om te daten met iemand in een open relatie. 24 procent van de gebruikers staat open voor groepsseks en je kunt sinds 2016 op de app ook invullen dat je een open relatie hebt, al kan dat op bijvoorbeeld Facebook al veel langer. In 2014 werd de app Feeld gelanceerd die zich specifiek richt op mensen die met meerdere mensen tegelijkertijd willen daten of seks hebben. In 2016 had de app al 1,8 miljoen gebruikers.

Polyamorie zit kortom in de lift, maar dat wil niet zeggen dat alle vooroordelen en misvattingen erover verdwenen zijn. Jonge mensen staan er meer voor open, maar voor het overgrote merendeel van de bevolking blijft een monogame relatie de norm.

Op de app Whisper, waarop mensen anoniem hun diepste zielenroerselen kunnen delen, hebben koppels onthuld hoe het écht is om in een open relatie te zitten. Koppels in een open relatie kiezen ervoor om niet monogaam door het leven te gaan: voor hen is ‘trouw’ een rekbaar begrip.

Enkele reacties

“In een open relatie zitten is veel moeilijker dan ik had verwacht. Ik heb het vooral moeilijk met communiceren.”

“Een vrouw vinden die het oké vindt om een open relatie aan te gaan, is moeilijker dan ik dacht.”

“Het is moeilijk, maar uiteindelijk maakt het me wel gelukkig en zou ik niet willen veranderen. Maar het betekent niet dat ik immuun ben voor relatieproblemen.”

Bronnen

https://nl.metrotime.be/2017/11/23/must-read/steeds-meer-millennials-vinden-relatie-meerdere-geen-probleem/

https://www.hln.be/nina/seks-relaties/steeds-meer-millennials-hebben-een-relatie-met-meerdere-mensen-tegelijkertijd~ac62651e/

https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20170910_03063260

https://www.allesoverseks.be/themas/liefde-relaties/soorten-relaties/waaruit-bestaat-een-open-relatie

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge