Minder huwelijken gestrand in 2015 maar er wordt ook minder getrouwd

Je genen bepalen hoeveel en wanneer je kinderen krijgt
Scheiden doet mannen zes jaar minder lang leven

Als je in het huwelijksbootje stapt, hou je er geen rekening mee dat het wel eens zou kunnen eindigen in een echtscheiding.

stevepb (CC0), Pixabay

Met welgeteld 35.409 scheidingen was 2014 een recordjaar in Nederland. In 2015 waren dat er ruim 1.100 minder, zo blijkt uit nieuwe gegevens die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS)  presenteert. De piek in 2014 was mogelijk het gevolg van een opleving in de economie. Doordat er minder huizen onder water stonden en dus onverkoopbaar waren, kwamen meer stellen in de gelegenheid om een scheiding door te zetten. Het aantal huwelijken dat eindigt in een scheiding is het afgelopen decennium toch flink toegenomen. Dat blijkt uit de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De kans dat mensen die trouwen uiteindelijk zullen scheiden, is in de afgelopen tien jaar sterk gestegen. In 1971 lag het totale echtscheidingspercentage nog op 12 procent. In 2015 eindigden 4 op de 10 huwelijken in een echtscheiding.

Jonger
Steeds meer mensen hebben op 40-jarige leeftijd al een relatiebreuk achter de rug, nadat zij hebben samengewoond. Van de vrouwen die geboren zijn tussen 1965 en 1970 is dat bijna één op de drie.

Ter vergelijking: van de vrouwen geboren tussen 1940 en 1945 had een kleine 11% een relatiebreuk achter de rug op die leeftijd, bijna allemaal na een echtscheiding.

“Een aantal jaar geleden was het misschien gebruikelijker om eerst een tijdje alleen te blijven wonen”, verklaart Ter Steege van het CBS. “Mogelijk gaan jongeren nu sneller samenwonen, omdat de woningnood hoog is.”

Ook in België neemt het aantal echtscheidingen lichtjes af. Het aantal echtscheidingen in België blijft dalen. Toch draait nog altijd bijna een op de twee huwelijken uit op een scheiding

mardiv_nl_tcm325-263579Volgens de statistische dienst van de federale overheidsdienst Economie registreerden de gemeenten in totaal bijna 25.000 scheidingen in 2013. In 2012 waren het er nog meer dan 26.000, in 2011 bijna 28.000. Toch blijft het cijfer hoog liggen als we het aantal afgesloten huwelijken bekijken. De meest recente cijfers uit 2012 hebben het over meer dan 42.000 huwelijken. Meer dan 1 op de 2 draait dus nog steeds uit op een scheiding. In 1960 was dat nog 1 op de 15. ‘In absolute cijfers is het normaal dat het aantal scheidingen afneemt’, zegt Patrick Deboosere, demograaf en socioloog aan de ULB. ‘Het aantal getrouwde Belgen neemt jaar na jaar af. Wettelijk en feitelijk samenwonen worden almaar populairder. Bovendien proberen jongeren nu eerst samen te wonen voor ze gaan trouwen. Daardoor kan een mislukt huwelijk vermeden worden.

Bronnen

http://www.ad.nl/dossier-nieuws/minder-huwelijken-gestrand-in-2015~a5654587/

http://relatie.blog.nl/scheiden-lijden/2016/12/02/als-je-nu-trouwt-is-de-kans-dat-je-huwelijk-strandt-40

http://www.knack.be/nieuws/belgie/aantal-echtscheidingen-blijft-dalen/article-normal-433417.html

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge