Samenwonen voor huwelijk verlaagt de kans op scheiding bij gemengde koppels

Nieuwe cijfers van Statistiek Vlaanderen over huwelijken en echtscheidingen
Persoonlijkheid en bedrogen worden
wedding dresses, fashion, bride

sfetfedyhghj (CC0), Pixabay

Net als in vele landen neemt ook in België het bevolkingsaandeel van mensen met een migratieachtergrond gestaag toe en dus ook het aantal koppels waarvan de partners uit verschillende gemeenschappen komen. De huwelijken die daaruit voortvloeien lijken vaker uit te lopen op een scheiding. Maar niet als ze eerst gaan samenwonen en dan pas trouwen. Dat blijkt uit een nieuwe studie van de Universiteit Antwerpen.

Partners uit verschillende herkomstgroepen hebben doorgaans een hogere kans om uit elkaar te gaan. Dat was lang de gangbare overtuiging, gestoeld op wetenschappelijk onderzoek. De realiteit is genuanceerder en zelfs hoopvoller, ontdekten de sociologen Layla Van den Berg en Dimitri Mortelmans (Universiteit Antwerpen). Zij keken naar de evolutie in de relationele status van 30.000 koppels nadat ze in 1999 tot 2001 waren gehuwd of zijn gaan samenwonen.

Steeds vaker wonen mensen eerst samen vooraleer ze in het huwelijk treden laat sociologe Layla Van den Berg van de onderzoeksgroep Centrum voor Demografie, Familie en Gezondheid optekenen. Daarom onderzochten ze of er een verschil was tussen samenwonende en getrouwde gemengde koppels.

Het betrof relaties die gevormd werden tussen 1999 en 2001. Specifiek bestonden de koppels uit partners met Belgische, Zuid-Europese (Italië, Spanje, Portugal, Griekenland), Turkse, Marokkaanse en Congolese/Burundese/Rwandese achtergrond.

Allereerst bevestigt het onderzoek van Van den Berg de resultaten van eerdere wetenschappelijke studies. “Gemengde stellen die meteen in het huwelijksbootje stappen zonder eerst samen te wonen, gaan sneller én vaker uit elkaar. Maar bij koppels die wel eerst samenwonen zien we, eerder verrassend, heel andere resultaten. Bij stellen waar één partner van Zuid-Europese, Marokkaanse, Congolese, Burundese of Rwandese afkomst is, verdwijnen de verschillen. Voor koppels met een Turkse partner wordt de kans op scheiding zelfs lager dan bij niet-gemengde koppels.”

Bronnen

https://www.demorgen.be/nieuws/samenwonen-voor-huwelijk-verlaagt-de-kans-op-scheiding-bij-gemengde-koppels

https://www.standaard.be/cnt/dmf20201209_96499937

https://hdl.handle.net/10067/1697000151162165141

https://www.uantwerpen.be/nl/personeel/layla-vandenberg/publicaties/

 

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge