Scheiden is beter voor de kinderen

Aspirine tegen liefdesverdriet
Tijdens echtscheidingen lijden vrouwen meer dan mannen

stevepb / Pixabay

Bij elkaar blijven vanwege de kinderen is niet altijd juist. Dat blijkt uit onderzoek. Kinderen wiens ouders veel ruzie hebben en toch getrouwd blijven, hebben later in hun eigen relatie een grotere kans om ook veel ruzie te maken. Kinderen wiens ouders veel ruzie maken en scheiden, doen het in hun relatie beter.

Uit eerder onderzoek was al gebleken dat kinderen van gescheiden ouders een grotere kans hebben om zelf te scheiden. Maar het was onduidelijk of dat te maken had met de scheiding op zichzelf of de ruzies die daaraan vooraf zijn gegaan. De onderzoekers verzamelden daarom gedurende vele jaren de gegevens van een nationaal onderzoek waaraan 7000 getrouwde stellen en hun kinderen hadden deelgenomen.

Het eerste onderzoek werd in 1987 gedaan. Hierin kregen ouders onder meer de vraag voorgelegd of ze vaak meningsverschillen hadden over geld, huishoudelijke taken, schoonouders en andere kwesties. In 1992 en 1993 kreeg het onderzoek een vervolg en werden de ouders en kinderen ondervraagd. Ook werd gekeken of de ouders in vergelijking met vijf jaar geleden vaker ruzie maakten en of ze ondertussen gescheiden waren of niet. In 2001 en 2002 zochten de onderzoekers de mensen opnieuw op. De kinderen werden nu gevraagd naar hun eigen relatie.

Uit het onderzoek blijkt dat ouders die vroeger veel ruzie maakten, maar nu gescheiden zijn een positieve invloed op hun kinderen hebben. Hun kinderen hebben over het algemeen zelf minder vaak ruzie met hun partners. Ouders die veel ruzie maakten en toch bij elkaar bleven, zien dat hun kinderen in hetzelfde patroon vervallen. “Als zij (de kinderen, red.) continu worden blootgesteld aan conflicten en de ouders bij elkaar blijven dan betekent dat dat de kinderen de conflicten vele jaren meemaken,” vertelt onderzoeker Constance Gager. “Als de ouders gaan scheiden dan is er nog een kans dat de ouders na de scheiding minder vaak ruzie maken.”

woman-1070417_960_720

Bron pixabay.com

Korte termijn
Het lijkt er dan ook op dat een scheiding in sommige gevallen en op lange termijn goed kan uitpakken voor kinderen. Op korte termijn worden kinderen volgens de onderzoekers wel vaak negatief aangetast door een scheiding.

Uit onderzoek van de Cornell University uit New York blijkt ook dat kinderen er helemaal niet bij gebaat zijn als hun ruziënde ouders bij elkaar blijven ‘voor de kinderen’.

Onderzoekster Kelly Musick bestudeerde de gegevens van 2000 gezinnen om te zien welke invloed het geruzie van ouders heeft op kinderen. Die bleek bijzonder groot. Kinderen van ruziënde ouders blijken slechter te presteren op school dan kinderen van gescheiden ouders in een stabiele situatie.

Gemiste warmte. Kinderen van ruziënde ouders zijn ook meer vatbaar voor drugs, psychische problemen en gedragsstoornissen.

Op latere leeftijd krijgen ze vaker last van zelfdestructieve neigingen en hebben ze moeite met relaties. Musick vermoedt dat kinderen uit ongelukkige gezinnen nooit de zekerheid en warmte hebben gevoeld die ze nodig hebben.
Kinderen van ruziënde ouders zijn ook meer vatbaar voor drugs, psychische problemen en gedragsstoornissen. Ook hebben ze meer kans om een drankprobleem te ontwikkelen.

Samenblijven voor de kinderen is niet altijd een goed idee. Uit een nieuw rapport van Scheiding in Vlaanderen blijkt dat ouders beter uit elkaar gaan dan thuis ruzie blijven te maken.

 

Bron: Dagblad De Standaard

Lees hier verder de masterthesis Kinderen van de scheiding

Bronnen

http://www.nu.nl/gezondheid/2022800/scheiden-is-beter-voor-de-kinderen.html

http://www.livescience.com/6648-divorce-bad-kids.html

https://www.scientias.nl/scheiding-is-soms-goed-voor-kinderen/

KAATJE DE CONINCK, Het Nieuwsblad 28-12-2012

http://www.ericdecorte.be/blog/beter-uit-elkaar-gaan-dan-ruzie-blijven-maken

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge