Seks en agressie met elkaar verbonden

Minder vergevingsgezind zijn is relatiebevorderend
Vreemd gaan is niet uitzonderlijk
argument-238529_640

Bron commons.wikimedia.org

Amerikaanse wetenschappers hebben in de hersenen van muizen een verbinding aangetroffen tussen seksueel en agressief gedrag. Mensen hebben mogelijk eenzelfde soort verbinding in hun brein.
Een klein groepje neuronen in het brein van muizen wordt zowel actief bij het paren als bij het vechten met soortgenoten. Waarschijnlijk zorgt het hersengebiedje ervoor dat hersenciruits voor agressief gedrag worden uitgeschakeld tijdens de geslachtsgemeenschap.

Dat schrijven onderzoekers van de New York University en het California Institute of Technology in het wetenschappelijk tijdschrift Nature.Volgens de wetenschappers is de kans groot dat mensen eenzelfde soort verbinding in hun brein hebben, omdat de hersenen van muizen en mensen in grote lijnen vergelijkbaar zijn.

“Het hersencircuit voor paring werkt door de beschreven verbinding als een soort toegangspoort voor het agressiecircuit in het brein”, verklaart hoofdonderzoekster Dayu Lin in het Britse tijdschrift New Scientist. “Het onderdrukt de neuronen die betrokken zijn bij agressief gedrag als er een potentiële sekspartner in de buurt is.”

De wetenschappers kwamen tot hun conclusies door experimenten met muizen. Ze maakten hersencellen die betrokken zijn bij agressief gedrag gevoelig voor licht door middel van een virus. Daardoor konden ze deze neuronen in het muizenbrein op commando activeren door licht op de dieren te schijnen.

Wanneer de wetenschappers de ‘agressiecellen’ inschakelden, gedroegen de muizen zich agressief tegen alle soortgenoten die ze tegenkwamen. Er was echter één uitzondering.

Als de dieren seksueel gedrag vertoonden met vrouwtjes en de wetenschappers vervolgens hun agressiecellen activeerden, had dit geen effect meer. De dieren gingen dan gewoon door met paren en vielen de vrouwtjes niet aan.

Volgens de wetenschappers zorgt de verbinding tussen seks en agressie in het muizenbrein er vooral voor dat de mannelijke dieren een gepaste reactie vertonen op indringers in hun territorium.

Als de indringer van hetzelfde geslacht is, zal de muis agressief gedrag vertonen. Wanneer het echter om een vrouwtje gaat, wordt de agressie onderdrukt in het brein en krijgt de muis eerder de neiging om te paren.

“Voor mannelijke muizen is het noodzakelijk dat ze hun territorium beschermen tegen andere mannetjes, maar seks hebben met vrouwelijke indringers”, verklaart neurowetenschapper Clifford Saper van de Universiteit van Harvard op Nature.com.

“Dit is de manier waarop dieren hun territorium beschermen”, aldus de onderzoeker.

Men gelooft dat de band tussen beide circuits de muizen kan helpen te reageren tegen indringers, of dit nu mannelijk of vrouwelijk is. De neuronen die actief zijn tijdens seks onderdrukken de drang agressief te worden tegen een onbekend vrouwtje. De onderzoekers geloven dat de cellen in het menselijk brein zich op dezelfde manier kunnen gedragen

Bronnen

http://markets.businessinsider.com/news/stocks/Sex-and-Aggression-Controlled-Separately-in-Female-Animal-Brains-But-Overlap-in-Males-676374

https://www.newscientist.com/article/2147778-sex-and-aggression-linked-in-male-mouse-brains-but-not-in-female/

http://nyulangone.org/press-releases/sex-aggression-controlled-separately-in-female-animal-brains-but-overlap-in-male-brains

http://www.nu.nl/wetenschap/2443660/seks-en-agressie-verbonden-in-brein–.html

http://www.goedgevoel.be/gg/nl/623/Agressie/article/detail/1221106/2011/02/11/Seks-en-geweld-liggen-dicht-bij-elkaar-in-brein-althans.dhtml

 

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge