Succes lange afstandsrelatie?

Tindstagramming
Hoe lang kunnen mensen leven?

StockSnap / Pixabay

Mensen denken vaak dat lange afstandsrelaties gedoemd zijn om te mislukken, maar onderzoek laat zien dat deze relaties de band tussen geliefden juist versterkt.

Veel mensen gaan ervan uit dat het een uitdaging is om de intimiteit van een langeafstandsrelatie (LD) te behouden. Recent onderzoek suggereert echter dat LD-romantische relaties hetzelfde of zelfs meer vertrouwen en voldoening kunnen geven dan hun geografisch nabije (GC) tegenhangers. Een dagboekstudie testte een intimiteitsverhogend proces. Het onderzoeksteam van de City University of Hong Kong en de Cornell University vond dat lange afstandsrelaties vaak leiden tot een sterkere band met meer constante en diepe communicatie dan een normale relatie. De resultaten zijn gepubliceerd in het Journal of Communication.

Onderzoek
Voor het onderzoek werd aan datende stellen die ver van elkaar en dicht bij elkaar woonden gevraagd hoeveel contact ze dagelijks hadden via verschillende media: direct contact, over de telefoon, videochat, sms’en, chatten en e-mailen. Daarbij hielden de stellen bij wat ze over zichzelf verteld hadden en in hoe verre ze intimiteit ervaarden. Bij de lange afstandkoppels vonden de onderzoekers een sterkere band. Ze denken dat dit komt doordat deze stellen zich zelf meer openstellen en het gedrag van de partner idealiseren.

“Onze cultuur benadrukt het belang van lichamelijk bij elkaar zijn en veel direct contact in een relatie”, aldus onderzoeker Crystal Jiang. “Een lange afstandsrelatie valt niet binnen dit beeld. Maar mensen hoeven echt niet zo pessimistisch te doen over liefde op afstand. Want de zogenaamde ‘latters’ doe harder hun best in het communiceren van hun gevoelens en deze inspanningen betalen zich terug.”

Heel wat relaties met een internationaal karakter beginnen als een lange afstandsrelatie: de geliefden houden digitaal contact en pendelen op en neer voordat ze besluiten zich samen ergens definitief te settelen. Volgens een studie van klinisch psychologe Gretchen Kelmer van de Universiteit van Denver klinkt dat ingewikkeld, maar hoeft het niet slecht te zijn voor de relatie. “Individuen met lange afstandsrelaties rapporteerden over het algemeen een hogere mate van relatiekwaliteit op verschillende vlakken, waaronder relatieontwikkeling, liefde voor de partner, plezier met de partner en gesprekskwaliteit, evenals het minder voorkomen van problematische communicatie in vergelijking tot “gewone” relaties”, aldus het onderzoek.

Zijn lange afstandsrelaties beter, leuker, duurzamer, mooier?

In vergelijking met normale (lokale) relaties ervaren mensen met een verre partner meer connectie en stabiliteit in hun relaties. En de meeste langeafstandsrelaties duren gemiddeld ook langer dan normale relaties.*

Hoe kun je dat gegeven verklaren? Waarschijnlijk, zo denken de onderzoekers, maakt het geringe en onregelmatige contact tussen deze partners dat ze elkaar temeer (kunnen) idealiseren. Je kent elkaar minder goed, dat maakt fantaseren en gladstrijken van mindere kanten makkelijker. Cultuur- en taalverschillen versterken dat effect nog eens.

Daarnaast worden langeafstandsrelaties gevoed door het verslavende diepe-dalen-hoge-pieken-effect. Je moet elkaar weken of maanden missen en na de misére van het wachten en het eenzame fantaseren over elkaar voelt samenzijn als één groot feest. Als je elkaar weer eens ziet, doe je bovendien extra je best. De dynamiek van de lange afstandsrelatie is er er één van vurig verlangen, romantische brieven en mails, intense skype-sessies, en korte climaxen van orgastisch samenklonteren. Na die climax heb je weer gevoel brandstof om de romantische fantasie in leven te houden. Tot de volgende ontmoeting.

Tips voor een lange afstandsrelatie uit Flair

1. Communiceer niet té veel

Je eerste idee is misschien om hem zo veel mogelijk te stalken met berichtjes, zodat hij je onmogelijk kan vergeten. Compenseren voor de afstand door een hele dag in elkaars business te zitten, is echter niet zo’n strak plan. Thuis doen jullie dat ook niet, toch? Less is nog altijd more, dus kies de juiste momenten om van je te laten horen. Elkaar elke dag een goedemorgen en slaapwel wensen, is bijvoorbeeld wel een must.

2. Maak een paar afspraken zodat jullie verwachtingen gelijklopen

‘Bezint vooraleer ge begint’, zegt het gezegde. Het is dan ook belangrijk van elkaar te weten wat jullie wel en niet oké vinden en wat jullie van elkaar verwachten. Vindt hij het fijn als je met een mannelijke vriend iets gaat drinken terwijl hij weg is? Wil je dat hij je een berichtje stuurt wanneer hij thuiskomt na een dronken nachtje uit? En hoe vaak gaan jullie videochatten? Duidelijkheid is de sleutel naar succes.

3. Doe aan dirty talk

Natuurlijk mis je z’n gezelschap, z’n lieve woordjes en z’n lach. Maar je mist ook dat andere ding, en hij zeker en vast ook. Met een plagend, stout berichtje op tijd en stond zorg je ervoor dat het vuur tussen jullie blijft branden en de spanning voor jullie hereniging opgebouwd wordt.

4. Vermijd ‘gevaarlijke’ situaties

Nee, je hoeft je niet op te sluiten. Maar dronken worden met je ex in de buurt is waarschijnlijk geen goed idee wanneer je je een beetje eenzaam – of hitsig – voelt. Volg af en toe eerder je verstand dan je hart. Zorg ervoor dat je elkaar waarschuwt wanneer je iets gaat doen waar de ander niet helemaal opgezet mee zal zijn. Hij zal misschien onnodig ongerust zijn, maar je bent wél open en eerlijk geweest. En dat duurt het langst.

5. Doe dingen samen

Je zal een beetje creatief moeten zijn, maar jullie kunnen wel degelijk nog steeds dingen ‘samen’ doen. Kijk naar dezelfde serie terwijl de videochat openstaat, zodat jullie zoals gewoonlijk commentaar kunnen leveren. Speel een online spelletje tegen elkaar. Maak samen een wandelingetje met de videochat aan. Of ga samen online shoppen en koop elkaar een cadeautje. Creativiteit is key.

6. Doe dezelfde dingen

Het is niet altijd makkelijk wanneer jullie conversaties niet onderbroken worden door vrij- of knuffelpartijen. Je hebt al snel het gevoel dat jullie alleen maar babbelen en de onderwerpen kunnen dan al eens uitgeput geraken. Door hetzelfde boek te lezen, dezelfde serie te volgen of dezelfde muziek te luisteren, delen jullie ervaringen zonder ze echt samen te doen. En zo hebben jullie weer meer om over te praten.

7. Bezoekjes zijn een must

Het is niet fijn voor je portefeuille, maar bezoekjes zijn het enige positieve punt aan een langeafstandsrelatie. Want doordat jullie elkaar zo lang niet gezien hebben, kunnen jullie dubbel zo hard genieten van alle kleine dingetjes die andere koppels als vanzelfsprekend beschouwen. Elkaars hand vasthouden, een kusje op je neus, een knuffel: zalig!

8. Hou een doel voor ogen

Een langeafstandsrelatie kan alleen werken als jullie beiden weten dat het apart zijn tijdelijk is. Maak een plan voor de toekomst, zodat jullie weten wanneer jullie (terug) samen kunnen zijn. Zonder einddoel is het heel moeilijk om toegewijd te blijven.

9. Profiteer van de tijd die je hebt voor jezelf en je familie en vrienden

Het heeft geen zin om jezelf te wentelen in zelfmedelijden omdat je niet bij je lover kan zijn. Probeer het positief te zien en geniet van de vrijheid die je hebt. Plan activiteiten met vrienden en familie, zoek een nieuwe hobby, sport meer… Je zal geen tijd hebben om eenzaam te zijn.

10. Ken elkaars agenda

Niets vervelender dan uitkijken naar een Skypesessie met je lover om dan te horen dat hij moet studeren voor een examen. Door van elkaar te weten wat er op de planning staat, vermijd je frustraties.

11. Doe elkaar iets persoonlijks cadeau

Oké, het is een beetje melig. Maar het helpt wel. Of het nu een zelfgemaakte cd, een kettinkje of een knuffel is, we kunnen heel wat emotionele waarde stoppen in een – voor anderen misschien stom – voorwerp. Wanneer je het even moeilijk hebt of herinnerd wil worden aan het fijne gevoel dat je partner je geeft, kan zo’n cadeautje goed van pas komen.

12. Stuur elkaar brieven of kaartjes

Een beetje ouderwetse romantiek kan af en toe wonderen doen. Stuur elkaar kaartjes, brieven of cadeautjes, zonder dat daar een reden voor hoeft te zijn. Gewoon, omdat jullie elkaar missen.

13. Wees open en eerlijk met elkaar

Zoals we eerder al zeiden: eerlijk duurt het langst. Krop je gevoelens niet op, maar zeg het hem als er iets op je lever ligt. Een probleem waar je alleen mee moet omgaan, zal je binnenin opvreten. Zélfs als het gaat om de angst dat jullie het niet zullen halen of dat je gevoelens aan het verdwijnen zijn, is het beter om onmiddellijk te praten. Voor het te laat is.

Bronnen

https://www.charliemag.be/mensen/liefde-grenzeloos/

https://www.ad.nl/gezond/lange-afstandsrelatie-blijkt-vaak-sterker-dan-gedacht~a456a1b8/

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/jcom.12029

https://www.flair.be/nl/lifestyle/13-tips-langeafstandsrelatie/

https://psychologisch.nu/marcelino/zijn-langeafstandsrelaties-beter-leuker-duurzamer-mooier/

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge