Waarover ruziën koppels?

Aanhoudende genitale opwindingsstoornis.
Een derde van de Britse vrouwen meldt een gebrek aan interesse in seks

Photo by Fred Moon

Wanneer de vraag wordt gesteld: “Waar maken koppels ruzie over?” zeggen mensen meestal geld, seks, kinderen en schoonouders.

In romantische relaties kunnen koppels allerlei grote en kleine meningsverschillen hebben die de kwaliteit van hun relatie beïnvloeden. Als je je afvraagt ​​wat het onderzoek zegt over welke paren het meest waarschijnlijk zullen vechten, ben je wellicht geïnteresseerd in de resultaten van een 2019-studie gedaan door psychologen Guilherme Lopes, Todd Shakelford, David Buss en Mohaned Abed.

Ze voerden een drietrapsonderzoek uit met recent getrouwde heteroseksuele paren, waarbij ze naar al hun onenigheiden keken, en wat ze vonden was behoorlijk interessant. Uit 83 redenen voor paarconflicten vonden ze 30 kerngebieden van conflict, die ze in zes groepen plaatsten.

Eén component was onvoldoende aandacht. Dit zou dingen omvatten als niet voldoende liefde en genegenheid tonen, gebrek aan communicatie, de ene geeft niet voldoende aandacht aan de andere, men voelt zich  niet gewaardeerd en gevoelens worden niet gedeeld.

Een andere groep omvat kwesties van jaloezie en waargenomen risico van ontrouw, zoals praten met een ex, bezitterigheid, relaties in het verleden en verschillende meningen over vrienden en flirten daarrond.

Dan zijn er klusjes en verantwoordelijkheden – dagelijkse taken die koppels kunnen delen. Het huishouden, klusjes, meer werk in het huishouden doen, niet komen opdagen wanneer verwacht en het delen van verantwoordelijkheden zou hier passen.

Het is onwaarschijnlijk dat iemand verrast zou zijn dat seks ook een van de componenten is: de een wil misschien seks en de ander niet, de frequentie van seks, seksuele handelingen en het vertellen van privé-informatie over de relatie met anderen.

Controle en dominantie zouden verwijzen naar gebeurtenissen waarin de ene partner de andere op een of andere manier probeert te manipuleren of te beheersen.

Je hebt misschien al geraden dat toekomstige plannen en geld een ander gebied vormen. Zaken als doelen voor de toekomst, kinderen en het vermogen en de bereidheid om middelen in de relatie te investeren, vallen in deze categorie.

Gebruikmakend van deze gebieden van onenigheid, creëerden de psychologen de redenen voor meningsverschillen in romantische relaties (RDRRS).

De eerste onderzoeksgolf omvatte 214 mensen in hun eerste jaar van het huwelijk. De tweede golf, die drie jaar later werd voltooid, omvatte antwoorden van 138 van de oorspronkelijke respondenten.

De studie toonde aan dat jaloezie en ontrouw na een aantal jaren van huwelijk leek af te nemen, het hogere inkomen van een man bijdroeg aan controle- en dominantieproblemen en dat meer religieuze mannen minder onenigheid over jaloezie- en ontrouwelementen noemden.

Bovendien ontdekten onderzoekers dat de tevredenheid over de relatie in de loop van de tijd verbeterde, hoewel de frequentie van verschillen niet significant veranderde tijdens de eerste drie jaar van het huwelijk. Vrouwen waren minder tevreden als er meer onenigheid was over controle en dominantie, en naarmate vrouwen ouder werden, was er meer onenigheid over ontrouw en jaloezie. Bovendien was de seksuele bevrediging van de vrouwen lager toen er meer onenigheid was over klusjes en verantwoordelijkheden.

Geloof het of niet, vrouwen hadden meer kans om te maken te hebben met een affaire binnen vijf jaar wanneer er meer onenigheid was over onvoldoende aandacht en genegenheid.

Of je nu een huwelijk overweegt, verloofd bent of al getrouwd bent, deze informatie kan een geweldige basis vormen voor een gesprek als het gaat om mogelijke meningsverschillen in het huwelijk. Aan de ene kant is het een opluchting om te weten dat veel mensen met hetzelfde soort problemen worstelen. Aan de andere kant is het misschien een beetje verontrustend om te zien dat degene waar je van houdt en dacht dat je op dezelfde golflengte zou zitten over de meeste dingen, toch die dingen niet precies ziet zoals jij dat doet. In werkelijkheid is het vrijwel onmogelijk voor twee mensen uit een verschillende opvoeding om samen te komen en geen meningsverschillen hebben over bepaalde dingen.

Hoe dan ook, het voordeel hiervan is dat als je weet dat je deze verschillen hebt, het mogelijk is om een ​​constructief gesprek te voeren om te bepalen hoe je ermee omgaat, zodat je relatie kan gedijen in het proces.

Zoek een moment waarop jullie allebei 30 minuten kunnen praten zonder afleiding. Kies een van de onderwerpen waarover je verschilt en begin met delen. Houd er rekening mee dat je beste keuze is dat je informatie zoekt en nieuwsgierig blijft. Er is geen regel die zegt dat je na 30 minuten klaar bent met dit onderwerp. Dit is ook geen tijd om te proberen je partner te overtuigen waarom hij/zij  het mis heeft en zeker de dingen op jouw manier moeten zien.

Koppels merken vaak dat wanneer ze hun partner proberen te begrijpen, het makkelijker is om te begrijpen waarom ze denken zoals ze denken. Het betekent niet dat je het ermee eens moet zijn. Je kunt het nog steeds oneens zijn over bepaalde dingen en een gezond huwelijk hebben, maar het zal enige inspanning van elke kant vereisen. Als je aan het daten of verloofd bent, kun je ook tot het besef komen dat je verschillen zo groot zijn dat een goede harmonieuze relatie nooit zal lukken. Durf dan tijdig een beslissing nemen en verbreek de relatie.

Het komt er echt op neer dat je je partner respecteert en doet wat het beste in je relatie is.

Bronnen

https://www.timesfreepress.com/news/life/entertainment/story/2020/jan/11/first-things-first-whcouples-fight-about/512652/

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge