Verstandiger door seks?

Zowel mannen als vrouwen geloven (ten onrechte) dat vrouwen die make-up dragen, meer geïnteresseerd zijn in toevallige seks
Getrouwde koppels doen minder aan sport
Geschatte tijd om tekst te lezen: 6 minu(u)t(en)

sasint / Pixabay

Slimmer worden? Kruiswoordraadsels oplossen en geheugentraining zijn effectief, maar seks blijkt dat ook te zijn. Vooral vrouwen profiteren ervan. Onderzoek legt voor het eerst de link tussen seks en geheugen.

Aan de McGill Universiteit in Canada deden ze onderzoek naar de link tussen seks en geheugentraining. Vorsers ondervroegen 78 heteroseksuele vrouwen tussen 18 en 29 jaar. Ze lieten hen geheugentests afleggen en brachten ook hun seksuele activiteit in kaart. De resultaten waren opvallend: vrouwen die méér seks hadden, scoorden veel hoger op de geheugenschaal. Ze konden veel beter abstracte woorden onthouden dan de groep die minder aan seks deed.  In een andere opdracht, met neutrale gezichten die ze moesten onthouden, bleken de twee groepen ongeveer hetzelfde te scoren, en had de frequentie van hun seks geen impact op hoe goed of slecht ze een gezicht konden onthouden.

Voor de wetenschap is dat een belangrijk nieuw inzicht. Als wél woorden maar niet gezichten beter onthouden worden als we veel seks hebben, dan wil dat zeggen dat seks invloed heeft op de hippocampus. Deze speelt een belangrijke rol bij de opslag van informatie in ons geheugen, de ruimtelijke oriëntatie en het controleren van gedrag dat belangrijk is voor de overleving. Veel seks zorgt ervoor dat we nieuwe neuronen of zenuwcellen aanmaken en dat is goed want dat zijn de signaalverwerkers van ons lichaam.

En echte verklaring voor het feit dat seks invloed heeft op het geheugen, weet men niet. Onderzoekers denken dat het is omdat seks een vorm van ‘sport’ is, die ervoor zorgt dat factoren zoals stress of depressie tijdelijk wegvallen, met positieve gevolgen voor de mentale gezondheid. De barrière die er anders is, valt door seks weg, en zo kan ons geheugen optimaal werken en onthouden we veel beter.

Het Canadese onderzoek wordt beschouwd als baanbrekend. In een verdere fase zal ook onderzocht worden wat het effect van orgasmes is op ons geheugen en ons brein. Het onderzoek aan de McGill Universiteit kwam er na een eerder onderzoek, waaruit bleek dat vrouwen van middelbare leeftijd veel harder genieten van seks als gevolg van meer zelfvertrouwen en betere communicatievaardigheden.

Een ander onderzoek lijkt dit te bevestigen.

De Universiteit van Wollongong in Australië deed waaruit bleek dat het kortetermijngeheugen van mensen boven de vijftig een stuk beter was als ze een actief seksleven hadden. Maar vergis je niet: ook de emotionele band met je partner lijkt van groot belang te zijn.

Maar liefst 6.016 mannen en vrouwen boven de vijftig namen deel aan het onderzoek. Zij moesten in 2012 een geheugentest afleggen en een reeks vragen over hun seksleven en gezondheid beantwoorden. Twee jaar later werden de proefpersonen gevraagd dit opnieuw te doen en dat leidde tot een opmerkelijk resultaat. Over het algemeen ging het geheugen van alle deelnemers er iets op achteruit, maar zij die een actief seksleven én een sterke emotionele band hadden, scoorden beduidend beter dan zij die niet zo actief in bed zijn. Kleine kanttekening: enkel ons kortetermijngeheugen wordt beïnvloed door seks, het langetermijngeheugen niet.

Regelmatig seks hebben kan een boost geven aan brein. Italiaans onderzoek toont dat aan. Het blijkt vooral op te gaan  bij mensen in een nieuwe relatie. Hun zenuwgroei stijgt, wat impact heeft op de alertheid. Daarnaast kan seks ook de groei van hersencellen versterken in het gebied dat verantwoordelijk is voor het geheugen en leervermogen. Bovendien zou seks het brein ook goede bescherming bieden tegen mentale degeneratie door meer voedingsstoffen naar het brein te transporteren.

Een groep wetenschappers van de Universiteit van Pavia in Italië deden bloedtests  bij drie verschillende groepen proefpersonen: mensen die nog maar net verliefd waren, mensen met een langdurige relatie en singles.

Bij de eerste groep merkte men een grotere zenuwgroei dan bij de twee andere. Die groei is belangrijk voor het menselijk welzijn én de mentale alertheid. Maar hoe langer een koppel samenbleef, hoe minder groot de zenuwgroei werd. Dat toont aan dat de gezondheidsvoordelen zich vooral voordoen in het begin van een relatie.

Groei hersencellen
Verder toonden de resultaten ook aan dat seks niet alleen stress vermindert, maar ook een boost geeft aan het hersenvermogen. Die bevindingen worden ontdekt in een studie die de mentale gezondheid van ratten bekeek, uitgevoerd aan de Princeton University in Amerika.

Mannelijke ratten werden in twee groepen verdeeld: de leden van de ene groep mochten maar een keer op twee weken seks hebben, de andere groep deed het in diezelfde periode dagelijks.

Op het einde van de studie merkten de wetenschappers op dat de seksueel actieve ratten niet alleen een grotere groei van zenuwcellen hadden, maar ook een lager gehalte van stresshormonen.

Hoe meer seks je hebt, hoe meer cellen er kunnen groeien werd ook duidelijk ontdekt. Dierenstudies suggereren dat seks de groei van hersencellen in de hippocampus stimuleert, het deel van het brein dat verantwoordelijk is voor het geheugen en het leervermogen.

Van factoren zoals stress en depressies werd aangetoond dat ze de hippocampus doen krimpen, maar sporten én seks kunnen dat effect tegengaan.

Ten slotte zou seks onze hersencellen ook beschermen tegen verval. “Er is bewijs dat oudere mensen die seksueel actief zijn minder kans hebben op dementie. Dat kan verschillende oorzaken hebben”, zegt dr. Ghosh.

Zo zorgt seks voor een verhoogde bloedstroom naar de hersenen, wat het zuurstofgehalte verhoogt. “MRI-scans hebben aangetoond dat de neuronen in het brein tijdens het orgasme actiever zijn en meer zuurstof gebruiken”, verklaart Barry Komuisaruk, professor van de Rutgers University.

“Het ziet ernaar uit dat hoe actiever de neuronen zijn, hoe meer zuurstof ze uit het bloed halen. Dat wil zeggen dat er bloed met meer zuurstof naar dat gebied gebracht is, wat ook een verse aanvoer van voedingsstoffen betekent.”

En alsof dat allemaal nog niet genoeg is, doet dr. Ghosh er nog een laatste schepje bovenop: “Seks kan ook de geest van een vrouw verscherpen”, meent hij. Dat komt door de golf van sekshormonen, vooral testosteron, die helpen om de concentratie en reactietijden te verbeteren.

Recenter onderzoek bevestigt de bevindingen. Onderzoekers van de universiteit van Oxford en Coventry veronderstelden dat seks een positief effect heeft op de hersenen.

Seksuele relaties in het latere leven zijn … niet alleen belangrijk voor seks als zodanig, ze hebben ook invloed op andere factoren, in dit geval de cognitieve functie,” zei hoofdonderzoeker Dr. Hayley Wright van het centrum van Coventry University voor onderzoek in psychologie, gedrag en prestatie.

Onderzoekers van de universiteiten van Oxford en Coventry vroegen 73 deelnemers – 28 mannen en 45 vrouwen – tussen 50 en 83 jaar oud over hun seksuele activiteit. 37 zeiden dat ze wekelijks seks hadden, 26 elke maand en 10 nooit.

De hersenfunctie van de deelnemers werd vervolgens beoordeeld en de onderzoekers ontdekten dat degenen die seks het meest hadden gescoord gemiddeld twee procentpunten hoger scoorden bij sommige cognitieve taken dan degenen die maandelijks seks hadden en vier punten hoger dan degenen die nooit seks hadden gehad.

De studie, gepubliceerd in The Journals of Gerontology, Series B: Psychological and Social Sciences, concludeerde dat het hebben van reguliere seks de grootste impact had op mondelinge cognitieve tests – bijvoorbeeld het benoemen van zoveel mogelijk woorden of dieren beginnend met de letter F in een minuut.

De meest seksueel actieve mensen deden het ook beter in visuele tests, zoals het kopiëren van een complex picturaal ontwerp of het tekenen van een wijzerplaat uit het geheugen, hoewel dit in mindere mate was dan de mondelinge woordopsommingstesten.

Kortom : De wetenschappers ontdekten dat mensen die vaker seks hebben, ook hogere scores haalden op de opdrachten. “Mensen denken niet graag na over oudere mensen die seks hebben. Maar toch is het belangrijk om de impact ervan te bestuderen”, reageert onderzoeker Hayley Wright. De wetenschappers denken dat seks de aanmaak van neurohormonen als dopamine en oxytocine stimuleert.

 

Bronnen

https://www.hln.be/nina/seks-relaties/vrouwen-worden-slimmer-door-te-vrijen-seks-werkt-beter-dan-sudoku-s~a02544ec/

https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs10508-018-1193-8

https://www.flair.be/nl/lifestyle/seks/bewezen-seks-maakt-ons-slimmer/

https://www.goedgevoel.be/happy-spring/seks-maakt-je-slimmer-zeker-met-een-nieuwe-partner~ab6f46c2

https://nl.metrotime.be/2018/12/30/must-read/van-een-hevige-vrijpartij-word-je-slimmer/

https://www.independent.co.uk/life-style/love-sex/active-sex-life-brain-cognitive-function-verbal-fluency-visual-tests-study-oxford-coventry-a7802101.html

https://www.coventrytelegraph.net/news/coventry-news/sex-clever-intelligent-13215446

https://academic.oup.com/psychsocgerontology/article/74/1/47/3869292

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending.

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.

Ook interessant om te lezen!