Is mijn partner een racist? Doe hier de test.

Is mijn partner een narcist? Narcisme is niet per definitie een slechte, nare eigenschap of stoornis die alleen maar voorkomt bij manipulatieve egoïsten. Volgens psychotherapeut Craig Malkin is het een karaktertrek die bij ieder mens in meer of mindere mate aanwezig is en die, zolang die niet extreem wordt, ook nuttig is.
Mensen die gemiddeld scoren op narcisme blijken psychisch het meest gezond en gelukkig. Gezond narcisme, noemt Malkin deze middenmoot op het narcisme-spectrum. Deze mensen vinden zichzelf bijzonder en competent, maar kunnen ook kritiek verdragen.

Je meent dat je het doen en laten van anderen bepaalt, en ondervindt weinig hinder van hun invloed of hun gevoelens. Dat heeft voordelen, zegt de Amerikaanse psycholoog Paul Rose van de Universiteit van Zuid Illinois: wie zijn eigen dromen en ambities najaagt, kan hoogten bereiken waar anderen alleen over kunnen dromen. Maar als je je niet zo goed in anderen kan inleven, loop je het gevaar je naasten te kwetsen. En het wordt moeilijk voor jou om langdurige en diepe relaties aan te gaan.

Met deze test kan je  nagaan of je samen leeft met een narcistisch ingesteld persoon. Let op : deze test is semi-wetenschappelijk. Het is geen wetenschappelijk onderbouwde test die een passende wetenschappelijke diagnose geeft. De resultaten van de test geven enkel een indicatie aan van de mate van narcisme dat in jouw partner schuilt. Heb je na het invullen van de test behoefte aan een gesprek neem dan contact op met een seksuoloog/relatietherapeut.