Liefdestypes Helen Fischer

Heb je geen partner en stel je je soms vragen? Waarom val ik op die ene persoon en niet op die andere? Alle kaarten zitten goed, waarom voel ik toch geen vlinders? Volgens de Amerikaanse antropologe Helen Fisher hangt aantrekking af van je liefdestype. In het boek “Waarom hij, waarom zij ?” stelt Helen Fisher zich de vraag waarom we wel op de ene verliefd worden en niet op de andere. Na uitgebreid onderzoek over de biologische onderbouw van de persoonlijkheid stelt zij dat ieder van ons een unieke combinatie is van 4 persoonlijkheidstypen.

De meeste mensen hebben twee persoonlijkheidstypes die eruit springen. Bij anderen zijn de 4 typen even sterk vertegenwoordigd wat zich uit in een heel evenwichtige persoonlijkheid.

Uiteraard worden we niet enkel door onze genen bepaald. Je persoonlijkheid, samen met al je levenservaringen, maken wie je bent. Volgens Helen Fisher neigen we van nature meer naar bepaalde types. Ze vermoedt dat deze combinaties ook harmonieuzer zijn maar dat is stof voor meer onderzoek. Slechte combinaties bestaan in elk geval niet. Elke combinatie heeft zijn kwaliteiten en valkuilen.  Op wie worden we verliefd?

Sommige mensen worden verliefd op ‘gelijkgestemden’. Andere mensen voelen zich goed bij ‘aanvullende’ karakters, complementaire types of zelfs volledig tegengestelde persoonlijkheden. Wat werkt nu het best? Want hier zit duidelijk meer achter dan het lot, dat kan bijna niet anders!

In de terminologie van Fisher spreken we over deze 4 liefdestypes:
– een Verkenner wordt gedreven door avontuur,
– een Bouwer heeft familie op de eerste plaats staan,
– een Regelaar stijgt eruit omwille van intelligentie en
– een Onderhandelaar valt voor hartstocht.

Elk van deze vier liefdestypes kreeg een naam die past bij de beschrijving van de persoon zelf, maar ook met de verwachtingen ten opzichte van een (potentiële) partner.
Met deze vragenlijst gaan we na welk liefdestype je bent.

Wil je een gesprek met een hulpverlener/relatietherapeut omtrent de resultaten van de test klik hier.