Gebroken hart syndroom

Relaties en hechtingsstijl
Vrouwen gaan ook vreemd voor seks

Bron Marvin Meyer www.unsplash.com

Een stressvolle gebeurtenis, zoals de dood van een geliefde, kan echt je hart breken. In de geneeskunde staat de aandoening bekend als gebroken hartsyndroom of “takotsubo-syndroom”. Het wordt gekenmerkt door een tijdelijke verstoring van de normale pompfunctie van het hart, waardoor de patiënt een verhoogd risico op overlijden loopt. Er wordt aangenomen dat dit de reden is dat veel oudere koppels binnen een korte tijd na elkaar overlijden.

Het syndroom van gebroken hart heeft vergelijkbare symptomen als een hartaanval, waaronder pijn op de borst en ademhalingsmoeilijkheden. Tijdens een aanval, die kan worden veroorzaakt door een sterfgeval, echtscheiding, operatie of andere stressvolle gebeurtenis, verzwakt de hartspier zodanig dat deze het bloed niet langer effectief kan pompen.

We kennen dus het idee van een gebroken hart, dat wordt gebruikt om de emotionele en soms fysieke pijn van het verliezen van een geliefde te beschrijven. Het is niet ongewoon om een ​​gebroken hart de schuld te geven als iemand niet lang na een geliefde partner sterft.

Maar het was tot voor kort dat hartartsen deze nieuwe hartaandoening identificeerden die een nieuw licht op deze meer anekdotische verhalen zou kunnen werpen.In medische kringen kennen we het als Takotsubo Cardiomyopathie.

In ongeveer een op de tien gevallen ontwikkelen mensen met het syndroom van een gebroken hart een aandoening die cardiogene shock wordt genoemd, waarbij het hart niet genoeg bloed kan pompen om aan de behoeften van het lichaam te voldoen. Dit kan de dood tot gevolg hebben.

Lichamelijke schade

Men heeft lang gedacht dat, in tegenstelling tot een hartaanval, schade veroorzaakt door het syndroom van een gebroken hart slechts tijdelijk enkele dagen of weken zou zijn, maar recent onderzoek suggereert dat dit niet het geval is.

Een onderzoek door onderzoekers van de Universiteit van Aberdeen leverde het eerste bewijs dat een gebroken hartsyndroom resulteert in permanente fysiologische veranderingen in het hart. De onderzoekers volgden 52 patiënten met de aandoening gedurende vier maanden, met behulp van echo’s en cardiale scans om te zien hoe de harten van de patiënten tot in de kleinste details functioneerden. Ze ontdekten dat de ziekte de pompbeweging van het hart permanent beïnvloedde. Ze ontdekten ook dat delen van de hartspier waren vervangen door fijne littekens, waardoor de elasticiteit van het hart werd verminderd en het niet juist kon samentrekken.

In een recent follow-uponderzoek meldde hetzelfde onderzoeksteam dat mensen met het gebroken-hartsyndroom een ​​blijvende verminderde hartfunctie en verminderde inspanningscapaciteit hebben, die lijkt op hartfalen, gedurende meer dan 12 maanden nadat ze uit het ziekenhuis zijn ontslagen.

Lange-termijnrisico

Een nieuw onderzoek naar de toestand, gepubliceerd in Circulation, laat nu zien dat het risico op overlijden na de eerste aanval nog vele jaren hoog blijft.

In deze studie vergeleken de onderzoekers in Zwitserland 198 patiënten met een gebroken hart-syndroom die een cardiogene shock ontwikkelden met 1880 patiënten die dat niet deden. Ze vonden dat patiënten die een cardiogene shock hadden gehad, meer kans hadden op het syndroom veroorzaakt door fysieke stress, zoals een operatie of een astma-aanval, en dat ze ook significant meer kans hadden om te sterven vijf jaar na de eerste gebeurtenis.

Mensen met ernstige risicofactoren voor hartziekten, zoals diabetes en roken, hadden ook een veel grotere kans op cardiogene shock, evenals mensen met atriale fibrillatie (een type hartritmestoornis).

Een tweede onderzoek uit Spanje vond vergelijkbare resultaten bij 711 mensen met een gebroken hart-syndroom, waarvan 11% een cardiogene shock ontwikkelde. In de loop van een jaar was cardiogene shock de sterkste voorspeller van overlijden bij deze groep patiënten.

Deze studies tonen aan dat cardiogene shock geen ongebruikelijke risicofactor is voor patiënten met het gebroken hart syndroom en het is een sterke voorspeller van de dood. Ze werpen licht op een aandoening waarvan eerder werd gedacht dat ze minder ernstig was dan het is.

Het bewijs laat nu duidelijk zien dat de aandoening niet tijdelijk is en het benadrukt een dringende behoefte aan nieuwe en effectievere behandelingen en zorgvuldige monitoring van mensen met deze aandoening.

Bronnen

Nelson Chong Senior Lecturer, Department of Life Sciences, University of Westminsterhttp://theconversation.com/broken-heart-syndrome-was-thought-to-be-a-short-term-condition-the-latest-evidence-suggests-otherwise-106033

https://theconversation.com/a-broken-heart-has-some-truth-to-it-after-all-13764

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge