Vrouwen zijn veel gevoeliger voor liefdesverdriet

Aspirine tegen liefdesverdriet

Liefdesverdriet, zit het alleen tussen de oren of bestaat dat ‘gebroken hart’ echt?

Bron Gielen G

Je hele wereld lijkt in elkaar te storten en je hart is gebroken. Je verleden en je toekomst staan in een ander licht, alles lijkt een leugen. Niet alleen voel je de pijn van het verlies, ook je ego loopt een flinke deuk op.

Wat gebeurt er precies in de hersenen als je liefdesverdriet hebt? En zijn er verschillen in hoe mannen en vrouwen dit verdriet ervaren?  Bij liefdesverdriet wordt ook wel gesproken over een gebroken hart. Recentelijk werd aangetoond dat het verlies van een geliefde letterlijk een gebroken hart kan veroorzaken: het verlies doet de kans op een hartaanval sterk toenemen.

Vrouwen hebben twee keer zo veel kans als mannen om na een verbroken relatie in een depressie te raken. Daarnaast krijgen ze ook vaker en sneller lichamelijke klachten. Dat blijkt uit onderzoek van Gert ter Horst, hoogleraar neurobiologie van psychiatrische stoornissen van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).

Aanleiding tot het onderzoek is dat Ter Horst wilde weten hoe ”een gezond brein verandert in een ziek brein”.

Hij onderzocht door middel van mri-scans de hersenactiviteiten van tientallen mannen en vooral jonge vrouwen (18-25 jaar) die nog maar kort en wat langer liefdesverdriet hebben en wat een gebroken hart tussen de oren veroorzaakt.

Belangrijke conclusie: ”Vrouwen zien er van buiten anders uit dan mannen, maar ook hun brein gaat anders met de problematiek om.”

“Er was eerder al onderzoek gedaan naar de gevolgen van liefdesverdriet, maar niet op zo’n grote schaal in combinatie met scans van de hersenen”, aldus de hoogleraar.

Ter Horst registreerde de hersenactiviteiten van mannen en vrouwen die werden geconfronteerd met foto’s van hun ex-partner en foto’s van ‘neutrale’ mensen. Foto’s van de ex activeren bepaalde delen in het brein, zo blijkt uit de MRI-scans. Het gebied in de hersenen dat een rol speelt bij pijnverwerking blijkt bij mannen met liefdesverdriet groter dan bij vrouwen, terwijl vrouwen met liefdesverdriet weer meer visualiseren.Hoe dat precies zijn uitwerking heeft op het lichaam, is volgens Ter Horst nog onderwerp van onderzoek, maar duidelijk is dat vrouwen meer “lijden” dan mannen. “Vrouwen scoren hoger op de depressieschaal. Ze kunnen moeilijker accepteren dat een relatie ten einde is.”

Bovendien zijn de proefpersonen bij onderzoek vaak mannen.

Bronnen en meer lezen

https://www.umcg.nl/NL/UMCG/Nieuws/Persberichten/paginas/UMCGstartonderzoeknaarliefdesverdrietbijjongevrouwen.aspx

http://sggroningen.nl/nl/liefdesverdriet

http://www.goedgevoel.be/gg/nl/517/Liefdesverdriet/article/detail/1447880/2012/06/02/Vrouwen-zijn-veel-gevoeliger-voor-liefdesverdriet.dhtml

https://radio1.be/liefdesverdriet-wat-doet-het-met-je

https://brokenships.com/

https://www.nu.nl/wetenschap/2825465/vrouwen-veel-gevoeliger-liefdesverdriet.html

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge