Wat helpt tegen liefdesverdriet?

Rouwen na echtscheiding moet
Bedrogen worden heeft zware gevolgen voor je lichaam

Copyright www.commons.wikimedia.org[/caption]

voorlezen”]

Liefdesverdriet doet pijn. Het voelt alsof de grond onder je wegzakt. Alsof je hart wordt gestoken door honderd messen. Je voelt je leeg, machteloos, futloos en waardeloos.

Nochtans is het met liefdesverdriet zoals met zovele dingen, het slijt met de tijd. Je kunt een aantal dingen doen om de pijn toch te doen minderen.

Psychologen verbonden aan de Universiteit van Colorado Boulder testten een nieuwe theorie op veertig vrijwilligers uit die op dat moment een relatiebreuk verwerkten. Ze brachten twee foto’s mee: één van hun ex en één van een gewone vriend of vriendin. Elke deelnemer kreeg een MRI terwijl ze de foto’s bekeken, daarna kregen ze een pijnlijke warmteprikkel. Uit de scans bleek dat de foto van de ex en de pijnprikkel gelijkaardige gebieden in de hersenen activeerden. De emotionele pijn was dus meetbaar en te vergelijken met fysieke pijn, aldus de onderzoekers.

In het tweede deel van de studie kregen de deelnemers een neusspray. De ene helft kreeg te horen dat het een antidepressivum was dat emotionele pijn kon verlichten, de andere helft kreeg de waarheid verteld, dat de spray een gewone neusspray was. Toch bleek uit de MRI’s van de proefpersonen die dachten dat ze een middel tegen hartepijn hadden gesnoven, dat er minder activiteit was in de hersengebieden die met afwijzing en verdriet geassocieerd worden.


Volgens de auteurs suggereert het effect van dit placebo dat positieve verwachtingen kunnen helpen om delen van onze hersenen te stimuleren die normaal actief zijn in positieve situaties.

“Een relatiebreuk is één van de moeilijkste dingen die iemand emotioneel  kan doormaken. Het kan zelfs een belangrijke aanleiding zijn in het ontwikkelen van psychologische problemen,” tekent auteur van het onderzoek en onderzoeksassistente Leonie Koban op.

Misschien kan een app ook helpen. De app ‘Break-Up Boss’, helpt om liefdesverdriet te verwerken.  De opbrengst gaat naar een organisatie die tegen huiselijk geweld strijdt

‘Break-Up Boss’ is een initiatief van schrijfster Zoë Foster Blake, die de app in samenwerking met illustratrice Mari Andrew creëerde. Blake omschrijft de app als een zelfhulpboek, maar dan veel makkelijker in gebruik. Je kunt er sms’en in schrijven naar je ex zonder die daadwerkelijk te versturen, er zijn talloze inspirerende quotes in te vinden, peptalks en playlists voor bij een relatiebreuk. Daarnaast is er ook een ‘Feel Wheel’, dat je advies geeft over hoe je moet omgaan met situaties als je ex tegenkomen op een trouwfeest en hem of haar dronken sms’en willen sturen.

Break-Up Boss   is  alleen in de Apple Store te downloaden voor € 5,99.

Bronnen

http://www.nieuwsblad.be/

https://sochicken.nl/liefdesverdriet

http://www.hln.be/hln/nl/37/Psycho/article/detail/3141851/2017/04/25/Liefdesverdriet-Dit-kan-je-eraan-doen.dhtml

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge