De menopauze uitstellen met een operatie door invriezen eierstokweefsel?

Kan een maagdenvlies vanzelf terug aangroeien?
Postmenopauzale patiënten willen praten over seks en veroudering

brenkee / PixabayBronnen

De menopauze tot 20 jaar uitstellen door eierstokweefsel in te vriezen en later in de arm te implementeren. Een groep Britse artsen zegt dat een kleine operatie de overgang bij vrouwen tot wel twintig jaar kan uitstellen. Aan de menopauze gerelateerde gezondheidsklachten, zoals hartproblemen en botontkalking, zouden hierdoor kunnen worden voorkomen. En overgangssymptomen zoals slaapproblemen en opvliegers, zouden worden uitgesteld. De menopauze veroorzaakt veel kwaaltjes : opvliegers, gewrichtspijn, urineweginfecties.  Als het van het Engelse bedrijf ProFarm afhangt, komt daar een eind aan dankzij een nieuwe medische procedure.  Tijdens een kijkoperatie verwijderen artsen eierstokweefsel. Dat wordt ingevroren en pas ontdooid wanneer de menopauze ingaat.  Dan planten ze het weefsel in de arm in, zodat de hormoonproductie weer op gang komt.

De operatie is bedoeld voor vrouwen tot veertig jaar, kost 6000 tot 11.000 euro en wordt uitgevoerd door een Britse privékliniek van ivf-arts Simon Fishel. Deskundigen betwijfelen of de methode wel echt werkt.

De overgang begint bij de meeste vrouwen rond hun vijftigste. Tachtig procent ervaart klachten in die periode, soms ernstige. Door de afname van hormonen krijgen zij naast opvliegers, last van bijvoorbeeld langdurige slaapproblemen, concentratiestoornissen, depressieve gevoelens, angststoornissen en spier- en gewrichtspijnen. De overgang kan vele jaren duren.

Door de transplantatie komt de hormoonproductie veelal weer op gang, wordt de overgang uitgesteld en kan de vrouw zelfs nog kinderen krijgen. Fishel denkt zelfs dat de methode voor vrouwen die op latere leeftijd kinderen willen meer kans van slagen heeft dan de ivf techniek die al langer wordt gebruikt.

“De operatie die wij aanbieden is niet baanbrekend”, zegt Fishel. “De technologie wordt al twintig jaar gebruikt bij kankerpatiënten om na hun ziekte hun vruchtbaarheid te herstellen. Dat is behoorlijk succesvol. Wij besloten om de techniek ook aan te bieden voor vrouwen die het voor hormoonherstel willen gebruiken.”

Maar deskundigen betwijfelen of de operatie overgangsproblemen daadwerkelijk kan tegengaan. Monique Brood-van Zanten, arts endocrinologische gynaecologie, vreest zelfs voor negatieve gevolgen. “Wanneer je eierstokweefsels terugplaatst bij vrouwen boven de vijftig, stel je vrouwen bloot aan hoge niveaus oestrogeen.”

“Die hoge hormoonspiegels heb je alleen nodig om zwanger te worden, voor de behandeling van klachten zijn ze helemaal niet effectief. Sterker nog, ze kunnen ook negatieve effecten hebben zoals trombose, een vergroot risico op borstkanker en bij vrouwen met slechte bloedvaten een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.”

Voortplantingshoogleraar Bart Fauser erkent dat vrouwen in de overgang gebaat kunnen zijn bij een hormoonbehandeling, maar dan zoals we die behandelingen nu al kennen met bijvoorbeeld gels en injecties. Eierstokweefsel terugplaatsen is niet bedoeld om extra hormonen aan te maken en daarmee de overgang uit te stellen, zegt hij. “Het is te vroeg om het daarvoor als reële optie aan te bieden. Wat het nut precies is, moet nog bewezen worden. Dan praat je over veel en veel later.”

Ook Belgische experts plaatsen vraagtekens bij de techniek. De menopauze is geen ziekte en we moeten het dus ook niet zo behandelen, aldus professor Michel De Vos, afdelingshoofd van het CRG van UZ Brussel.  Vaak zijn volgens hem de klachten van korte duur en er zijn genoeg niet-operatieve methoden om dat te behandelen.  Bijvoorbeeld pillen met hormonen.  Voor vrouwen met een vervroegde menopauze van bijvoorbeeld 40 jaar zou de techniek wel hoopgevend kunnen zijn.

 

https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2296579-de-overgang-uitstellen-met-een-operatie-daarvoor-is-het-nog-te-vroeg.html

HBVl 07/08/2019

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge