Menstruatie verandert hersenen van vrouwen maandelijks

Geschiedenis van de menstruatie
Openlijk praten over ongesteld zijn, tampons of maandverband blijft taboe

Bij mannen speelt vooral het geslachtshormoon  testosteron een rol in hun seksdrive. Bij vrouwen zijn er twee belangrijke spiegels in het bloed die ook de cyclus regelen: oestrogeen en progesteron. Wanneer de hoeveelheid oestrogeen op weg naar de eisprong toeneemt, neemt ook het volume van de hippocampus toe. Dit zijn de delen van het brein bij de slapen, ze spelen een belangrijke rol bij de herinnering.

Met de vrouwelijke menstruatiecyclus schommelen gedurende een maand de niveaus van belangrijke hormonen zoals oestrogeen. Dit beïnvloedt niet alleen de vruchtbaarheid en de ovulatie, maar ook het gedrag en stemming. Zo verandert de samenwerkingsbereidheid van vrouwen met de hormonen en ook bepaalde mentale prestaties fluctueren tijdens de cyclus, weten we uit studies.

Nieuw onderzoek van het Max Planck Institute for Human Cognitive & Brain Sciences, waarover is gepubliceerd in ‘Scientific Reports’, toont nu aan dat ook de hersenen beïnvloed worden en dat dit niet alleen op lange termijn zo is, maar soms zelfs maandelijks.

De onderzoekers stelden vast dat tegelijk met de toename van oestrogeen die voorafgaat aan de ovulatie ook het volume van de hippocampus toeneemt: zowel het volume van grijze stof als dat van witte stof.

Met de vrouwelijke menstruatiecyclus schommelen gedurende een maand de niveaus van belangrijke hormonen zoals oestrogeen. Dit beïnvloedt niet alleen de vruchtbaarheid en de ovulatie, maar ook het gedrag en stemming. Zo verandert de samenwerkingsbereidheid van vrouwen met de hormonen en ook bepaalde mentale prestaties fluctueren tijdens de cyclus, weten we uit studies.

Wat daar achter zit is nu ontdekt door onderzoekers van het Max Planck Institute for Human Cognitive and Brain Sciences in Leipzig (Duitsland). Voor hun studie onderzochten ze of en hoe de structuur van de hersenen bij een vrouw verandert in de loop van de menstruatiecyclus. Specifiek werd gekeken naar de grootte van de hippocampus, het deel van de hersens dat zich bezig houdt met het opslaan van nieuwe herinneringen en het reguleren van emoties.

Dit deel van de hersens werd met hulp van een magnetische resonantie scanner (MRI) opgemeten. Het resultaat: de fluctuerende hormoonspiegels veranderen met verbazingwekkende regelmatigheid de structuur en de omvang van de hersenen. Met een stijgende oestrogeenspiegel tot de ovulatie neemt het volume van de hippocampus toe. De onderzoekers vermoeden daarom dat de oestrogeenspiegel vrijwel direct de hersenen beïnvloedt. Wat er precies gebeurt en door middel van welke mechanismen, is nog onbekend.

Dat zou ook de stemmingswisselingen kunnen verklaren die vrouwen ondervinden tijdens de cyclus. Juist de hippocampus bepaalt voor een groot deel hoe we reageren op prikkels van buiten. Maar omdat er nog veel vragen zijn, is een verdere studie nodig. Ook al omdat in dit project werd gewerkt met een klein aantal proefpersonen. Daarom komt er een groot experiment met een grote groep vrouwen.

Deze resultaten kunnen mogelijk bijdragen tot een beter beeld van PMDD (de ernstige vorm van het pre-menstrueel syndroom), waar 1 op de 12 vrouwen aan lijdt. Zij hebben in de dagen voorafgaand aan de menstruatie ernstige fysieke en psychische klachten, evenals lusteloosheid en heftige stemmingswisselingen.

Bronnen

https://www.msn.com/nl-nl/nieuws/opvallend/menstruatie-verandert-vrouwenbrein/ar-BBxh1LH

http://relatie.blog.nl/onderzoek/2016/10/12/mannen-snap-het-nou-de-hersenen-van-vrouwen-veranderen-maandelijks

https://www.scientias.nl/brein-vrouwen-verandert-maand/

http://www.nature.com/articles/srep32833

Female brains change in sync with hormones” – Max Planck Gesellschaft

https://www.msn.com/nl-nl/nieuws/opvallend/menstruatie-verandert-vrouwenbrein/ar-BBxh1LH

 

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge