Menstruatiehulp door de jaren heen

De menopauze uitstellen met een operatie door invriezen eierstokweefsel?
Fluctuaties in hormoonspiegels bij vrouwen beïnvloedt stemming.

Photo by Ava Sol

Het onderwerp menstruatie blijft nog vaak in de taboesfeer hangen. Voor de helft van de wereldbevolking is het nochtans de normaalste zaak van de wereld.

Mannen weten vaak niet wat er precies gaande is in het lichaam van vrouwen tijdens hun menstruatie en vrouwen worden niet aangespoord er openlijk over te praten.

Anno 2016 hebben we in de westerse wereld gelukkig heel wat opties om onze menstruatie door te komen – tampons, maandverband, cups, of zelfs een tijdje de pil doornemen. Dat was vroeger wel anders. Papier en vodden waren voor de uitvinding van maandverband de niet zo aangename oplossingen om het bloed op te vangen. Eind negentiende eeuw kwamen ze op de proppen met een riempje, waarin herbruikbare maandverbanden werden bevestigd. Sindsdien wordt er duchtig geëxperimenteerd met nieuwere, betere, meer hygiënische en praktische manieren om menstruatiebloed op te vangen.

De meeste meisjes krijgen hun eerste menstruatie als ze tussen 11 en 15 jaar oud zijn, aan het begin van de puberteit, maar de eerste menstruatie kan ook eerder of later optreden. Rond dezelfde leeftijd krijgen meisjes borsten, schaamhaar en okselhaar. De eerste menstruatie wordt menarche genoemd.

Tijdens de eerste paar jaar komt de menstruatie vaak onregelmatig en nog niet elke 4-5 weken. Een meisje kan na de eerste menstruatie (of kort ervoor) echter wel zwanger raken als zij geslachtsgemeenschap heeft met een man. De meeste vrouwen hebben vanaf het 20ste levensjaar een min of meer regelmatige menstruatie. De meeste vrouwen krijgen hun laatste menstruatie, menopauze, tussen hun 40ste en 60ste levensjaar.

De menstruatie uit zich als een bloeding die bij de meeste vrouwen twee tot tien dagen duurt. De tweede dag is het bloedverlies meestal het sterkst. Gemiddeld verliest een vrouw tijdens een menstruatie ongeveer 50 milliliter bloed. Het bloed stolt niet doordat het endometrium een enzym met de naam plasmine bevat dat bloedstolsels afbreekt.

Tijdens de menstruatie gebruiken westerse vrouwen meestal maandverband (buiten het lichaam in het slipje vastgeplakt), tampons of een menstruatiecup (in de vagina ingebracht) om het bloed op te vangen. Zonder dat zouden er vlekken ontstaan in de kleding.

Een menstruatiecup is een herbruikbaar zacht kunststof kelkje dat tijdens de menstruatie in de vagina wordt ingebracht om het menstruatiebloed in op te vangen.

Met name tampons moeten regelmatig, meerdere malen per dag, vervangen worden. Verkeerd gebruik van tampons kan resulteren in het toxischeshocksyndroom, waardoor de vrouw in extreme gevallen zelfs kan overlijden. Griepverschijnselen tijdens de menstruatie moeten daarom altijd zeer serieus genomen worden, maar de kans op het toxischeshocksyndroom is erg klein.

Tijdens de laatste dagen van de menstruatie is het bloedverlies minder, en kan ook een inlegkruisje gebruikt worden in plaats van maandverband. Sommige vrouwen gebruiken tijdens de nacht dikker maandverband, vooral als de menstruatie zwaar is en er veel bloedverlies optreedt.

Het maandverband is verreweg de meest gebruikte methode van menstruatiebehandeling. Het is gemakkelijk te gebruiken, gemakkelijk toegankelijk en vrij eenvoudig. De pads die we vandaag gebruiken, zijn gemaakt van voornamelijk synthetisch, gebleekt materiaal, maar hoe zagen ze er vijftig jaar geleden uit? En wanneer zijn ze uitgevonden?

Menstruatiedoeken werden al in de 10e eeuw in het oude Griekenland genoemd, waar een vrouw naar verluidt een van haar gebruikte menstruatiedoeken naar een bewonderaar heeft gegooid in een poging hem kwijt te raken.

Voordat het wegwerpkussen werd uitgevonden, gebruikten de meeste vrouwen vodden, katoen of schapenwol in hun ondergoed om de stroom van menstruatiebloed te stoppen. Gebreide pads, konijnenbont, zelfs gras werden allemaal gebruikt door vrouwen om hun menstruatie te verwerken.

De allereerste wegwerppads werden bedacht door verpleegkundigen, op zoek naar nieuwe methoden om overmatig bloeden te stoppen, vooral op het slagveld. De eerste pads werden gemaakt van houtpulpverbanden door verpleegkundigen in Frankrijk. Het was zeer absorberend en goedkoop genoeg om achteraf weg te gooien. Commerciële fabrikanten leenden dit idee en de eerste wegwerppads waren al in 1888 te koop – de Southball-pad. In Amerika ontwikkelden Johnson & Johnson in 1896 hun eigen versie genaamd Lister’s Towel: maandverband voor dames.

Het probleem was dat vrouwen zich niet op hun gemak voelden om dit product te vragen, dus in de vroege jaren 1920 werd de naam veranderd in Nupak, een naam die het product niet omschreef.

Hoewel er in deze periode maandverband beschikbaar was, waren ze voor de meeste vrouwen veel te duur en bleven ze meer traditionele methoden gebruiken. Wanneer ze het zich konden veroorloven, mochten vrouwen geld in een doos plaatsen, zodat ze niet met de bediende moesten praten en zelf een doos met Kotex-pads van de balie moesten nemen. Het duurde enkele jaren voordat wegwerp-maandverband gemeengoed werd.

De vroegste wegwerppads waren in het algemeen in de vorm van een watten of soortgelijke vezelachtige rechthoek bedekt met een absorberende voering. De voeringen waren aan de voor- en achterkant verlengd om door lussen te passen in een speciale gordel of riem die onder ondergoed werd gedragen. Dit ontwerp was berucht om het naar voren of naar achteren schuiven van de beoogde positie.

Later werd een plakstrip op de onderkant van het kussen geplaatst voor bevestiging aan het zadel van het slipje, en dit werd een favoriete methode voor vrouwen. Het maandverband met gordels verdween snel in de vroege jaren tachtig.

De afgelopen twintig jaar is de sector van de maandverband met grote sprongen vooruit gegaan. De dagen van dikke riemen en luierachtige dikte zijn voorbij. Met de uitvinding van meer absorberende materialen en betere ontwerpen, zijn inlegpads comfortabeler en praktischer dan ooit. De uitvinding van ‘vleugels’ houdt kussentjes op hun plaats in het ondergoed en de uitvinding van ‘geparfumeerde kussentjes’ vermindert de geur.

Maandverband is de meest gebruikte vorm van menstruatiebeheer, maar ze zijn nog steeds duur, vooral in ontwikkelingslanden.

Bronnen

https://weekend.knack.be/lifestyle/maatschappij/video-zo-gaan-vrouwen-sinds-1900-om-met-hun-menstruatie/article-normal-763569.html?cookie_check=1575980281

https://www.allure.com/story/how-to-give-a-better-handjob

https://www.femmeinternational.org/the-history-of-the-sanitary-pad/

https://nl.wikipedia.org/wiki/Menstruatie

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge