90% studenten kiest voor monogamie

Afhankelijkheid in relaties
Partnerrelatie heeft impact op kinderen

Uit onderzoek bij achthonderd studenten van de Universiteit Antwerpen, blijkt dat meer dan 90 procent onbewust een voorkeur heeft voor monogame relaties. Bij homoseksuele mannen en lesbische vrouwen is die voorkeur minder uitgesproken. Dat meldt het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Het onderzoek is van belang voor onderzoek naar de verspreiding van soa’s.

Vergeet het cliché van de losbandige student: volgens recent onderzoek heeft meer dan negen op tien studenten van de Universiteit Antwerpen een sterke voorkeur voor monogamie, zo melden Het Nieuwsblad en Het Laatste Nieuws.

Ruim 800 studenten werden bevraagd volgens een vernieuwende methode. Een team van professor Chris Kenyon van het Instituut voor Tropische Geneeskunde onderzocht seksuele netwerken en hoe die de verspreiding van hiv en andere soa’s beïnvloeden.

De onderzoekers kozen daarom voor een zogenaamde „Implicit Association Test.” Die online vragenlijsten kijken naar impliciete verbanden die mensen leggen, zonder dat hen specifiek gevraagd wordt om na te denken over een bepaald vraagstuk.

Omdat direct vragen naar seksuele voorkeuren vertekende antwoorden kan geven, achterhaalden de wetenschappers onbewuste voorkeuren via een associatieve test. De studenten van de UAntwerpen moesten woorden als positief of negatief aanduiden en bij foto’s aangeven of ze dachten dat afgebeelde koppels monogaam waren of niet. Maar liefst 92,3 procent van de respondenten bleek impliciet voor monogamie te zijn.

Wanneer de onderzoekers vroegen naar de bewuste voorkeur, dan koos de overgrote meerderheid voor monogamie. Er was geen verschil meer zichtbaar op basis van de seksuele voorkeur.

Man of vrouw, dat bleek niets uit te maken. Homo of lesbienne wel. Deze laatsten stonden meer open tegenover seksuele relaties met meerdere partners, al waarschuwt men dat de groep niet-hetero-respondenten erg klein was.

Intensieve en onderling verbonden seksuele netwerken houden de verspreiding van soa in stand.  Een beter beeld van seksuele voorkeuren moet ons helpen de verspreiding te doorbreken.

De sterke voorkeur voor monogamie verrast het ITG niet. “In West-Europa werden niet-monogame relaties eeuwenlang bestraft en ze worden vandaag over het algemeen nog steeds met afkeur bekeken”, klinkt het.
Men gaat de studie nu overdoen in sub-Sahara Afrika, waar meerdere sekspartners hebben eerder wordt getolereerd. “Als mensen daar een andere onbewuste houding hebben dan hier, dan is de vraag waarom en vanaf welke leeftijd deze verschillen beginnen te ontstaan”, aldus wetenschapper Chris Kenyon. De resultaten van de studie, waarvoor het ITG samenwerkte met universiteiten in Nederland en Zuid-Afrika, werden publiceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Plos One.

Bronnen

https://www.hln.be/nieuws/binnenland/monogamie-of-open-relatie-belgische-studenten-hebben-onbewust-een-duidelijke-voorkeur~a043861e/

https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20180508_03503966

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge