Belgen hebben weinig onechte kinderen

Van gedumpt worden, word je alleen maar sterker.
Meer kans op SOA en ongewenste zwangerschap bij meisjes die maagd willen blijven tot aan het huwelijk

De laatste honderden jaren bedraagt het aantal onechte kinderen per generatie in ons land

Photo by Natasha Kasim unsplash.com

niet meer dan 1 tot 2 procent. Dat blijkt uit een studie van Leuvense onderzoekers. Die weerleggen daarmee de gangbare opvatting dat dat cijfer op 10 procent zou liggen.

Er bestaat weinig wetenschappelijke kennis over het percentage zogenaamd onechte kinderen die een andere biologische vader hebben dan verondersteld

Er bestaat veel speculatie, maar nog niet veel wetenschappelijke kennis over de ‘koekoeksgraad’ bij de mens: het percentage koekoekskinderen of onechte kinderen per generatie die een andere biologische vader blijken te hebben dan verondersteld.

In 2013 namen Leuvense genetici, biologen en sociologen dit onder de loep aan de hand van het DNA en de stambomen van een duizendtal Vlaamse mannen. “We verzamelden het DNA van mannen die een voorouder in de mannelijke lijn tussen 1600 en 1850 in Vlaanderen konden traceren. Uit dat DNA haalden we het profiel van het Y-chromosoom, een stukje DNA dat van vader op zoon wordt doorgegeven – net als de familienaam”, zegt evolutionair geneticus Maarten Larmuseau.

Uit een vergelijking van studies uit verschillende landen blijkt dat elke generatie zo’n een tot twee procent buitenechtelijke kinderen telt. Die vaststelling van Leuvense genetici, biologen en sociologen druist in tegen de gangbare idee dat dit cijfer op tien procent zou liggen. De resultaten van het onderzoek werden dinsdag bekendgemaakt door de KU Leuven.

Er bestaat weinig wetenschappelijke kennis over het percentage zogenaamd onechte kinderen die een andere biologische vader hebben dan verondersteld. In 2013 namen Leuvense genetici, biologen en sociologen dat onder de loep aan de hand van het DNA en de stambomen van een duizendtal Vlaamse mannen.

“We verzamelden het DNA van mannen die een voorouder in mannelijke lijn in Vlaanderen konden traceren tussen 1600 en 1850. Daaruit haalden we het profiel van het Y-chromosoom, dat van vader op zoon wordt doorgegeven. In Vlaanderen bleek slechts één procent per generatie een zogenaamd koekoekskind te zijn. Dat cijfer is al 400 jaar stabiel”, zegt Maarten Larmuseau, evolutionair geneticus van de KU leuven.

Volgens Larmuseau is het cijfer van tien procent onechte kinderen per generatie een mythe. “Dat Vlaanderen slechts één procent haalde, was volgens sommigen te wijten aan onze katholieke achtergrond. Of de cijfers moesten hoger liggen omdat er vroeger geen voorbehoedsmiddelen bestonden. Maar bewijzen voor die beweringen zijn er niet.”

De Leuvense onderzoekers besloten daarom het Vlaamse onderzoek verder uit te breiden en onderzoeken naar vaderschap wereldwijd naast elkaar te leggen: “Uit studies in Vlaanderen, Italië, Spanje, Mali en Zuid-Afrika komt steeds naar voren dat de koekoeksgraad tussen 1 à 2 procent ligt en dat gedurende de laatste honderden jaren. De mythe van 10 procent onechte kinderen per generatie klopt dus niet: het cijfer is overal laag en contraceptiva hebben niet voor een breuklijn gezorgd. Vanuit evolutionair-biologische standpunt is dat te verklaren omdat bij mensen de band tussen ouders heel sterk is: een kind grootbrengen vergt immers grote investeringen, in de ruime zin van het woord. En bovendien is ontrouw op sociaal-cultureel vlak niet vrijblijvend: er is het risico op echtscheiding of sociale uitsluiting bijvoorbeeld.

“Alle Belgische koningen hadden buitenechtelijke relaties en onechte kinderen, behalve Boudewijn”, zegt royaltywatcher Jan Van den Berghe. “Maar Boudewijn had ook geen wettelijke kinderen. Zelfs Albert I, die uit liefde is getrouwd met Elizabeth, heeft er andere relaties op nagehouden. Koningen hebben dus een lange traditie in het verwekken van onechte kinderen. Dat is niet ongewoon, want hun huwelijken werden vaak gearrangeerd om dynastieke redenen, niet uit liefde.”

Dat staat wel tegenover het feit dat het aantal buitenechtelijke kinderen in België is verviervoudigd tussen 1990 en 2009. In dat laatste jaar werd bijna de helft (45,7 procent) van de kinderen in ons land geboren bij een niet-gehuwde moeder.

Bronnen

http://nieuws.vtm.be/binnenland/185690-belg-maakt-dan-toch-amper-koekoeksjongen

http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/wetenschap/1.2620647#

http://www.knack.be/nieuws/ondertussen/aantal-buitenechtelijke-kinderen-stijgt/article-normal-35618.html

https://www.demorgen.be/plus/alle-koningen-hebben-buitenechtelijke-kinderen-b-1412180966371/

 

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge