Mannen in stabiele relatie onderdrukken hun verleidingsreacties op vruchtbare vrouw

Meer ouderen slachtoffers van datingsites
Bij mooie vrouwen nemen mannen grotere risico's

Photo by Igor Starkov

Wetenschappers van de Universiteit van Florida hebben onderzoek gedaan naar het verband tussen hoe vruchtbaar een vrouw is en hoe aantrekkelijk mannen haar vinden.

Wetenschappers van de Staatsuniversiteit in Florida melden die bevinding in het wetenschappelijk tijdschrift Experimental Biology.

Tijdens het experiment werd een knappe 21-jarige vrouw ingezet. Ze was getraind om niet met de mannen te flirten, oogcontact zoveel mogelijk te vermijden en zo min mogelijk met ze te praten. In de loop van een aantal maanden kregen verschillende mannelijke studenten de opdracht om met haar een soort puzzel van Legoblokken op te lossen. Achteraf moesten de studenten aangeven hoe aantrekkelijk ze haar vonden.

Uit eerder onderzoek was al gebleken dat mannen vrouwen aantrekkelijker vinden als die zich in de vruchtbare periode van hun menstruale cyclus bevinden. Vrouwen die bijvoorbeeld in nachtclubs lapdances geven, krijgen veel meer fooi dan normaal. In deze periode is de stem van een vrouw hoger, beoordelen mannen haar lichaamsgeur als opwindender en schiet hun testosterongehalte omhoog.

Ook tijdens dit experiment scoorde de vrouw tijdens haar vruchtbaarste dagen het hoogst. Tenminste, voor een deel. Mannen die zelf een stabiele relatie hadden, gaven de vrouw juist een lage beoordeling.

Overigens kreeg de vrouw de opdracht om zich tijdens de ontmoetingen steeds op dezelfde manier te kleden. Ook mocht ze geen parfum gebruiken om haar natuurlijke lichaamsgeur te verhullen.

Het lijkt erop dat ze, om hun relatie te beschermen, zichzelf geheel onbewust wijsmaakten dat de vrouw toch niet zo aantrekkelijk was.

Als mannen een vaste partner hebben, beoordelen ze bijgevolg een vrouw die net haar eisprong heeft beleefd als minder aantrekkelijk. Dat is opvallend. Normaal gesproken vinden mannen een vrouw in haar vruchtbare periode juist extra verleidelijk. Maar mogelijk zorgt een mentaal mechanisme er voor dat mannen vaker trouw blijven aan hun vaste partner.

De onderzoekers kwamen tot hun conclusies door 38 mannen een interactie te laten beleven met een 21-jarige vrouw tijdens verschillende stadia van haar menstruele cyclus. Sommige van de mannelijke proefpersonen waren vrijgezel, anderen hadden een vaste relatie.

Uit een eerdere studie van de wetenschappers uit Florida blijkt echter dat mechanismen die monogamie bevorderen niet in alle omstandigheden werken. Zo zijn mensen bijvoorbeeld meer vatbaar voor verleiding van derden als hun vaste partner erg jaloers is.

Bronnen: The New York Times

http://www.kijkmagazine.nl/nieuws/bezette-mannen-onderdrukken-reactie-op-vruchtbare-vrouw/

https://www.nu.nl/wetenschap/2453464/man-in-relatie-minder-aangetrokken-vruchtbare-vrouwen—–.html

http://jeb.biologists.org/

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge