Bij mannen kun je van hun gezicht aflezen dat ze overspel gepleegd hebben.

Een enkele keer seks zorgt ervoor dat mensen twee hele dagen zelfvoldaan zijn
Na hoeveel tijd hebben getrouwde koppels kans om overspelig te worden?

Foundry / Pixabay

Mensen kunnen met bescheiden nauwkeurigheid voorspellen of een man (maar geen vrouw) overspel gepleegd heeft op basis van het uiterlijk van zijn gezicht, volgens een recente studie gepubliceerd in Royal Society Open Science. Met andere woorden, we lijken een beperkt vermogen te hebben om mannen uit te selecteren die ontrouw geweest zijn door er alleen maar naar te kijken.

In deze studie bekeken 1.516 heteroseksuele volwassenen (van wie 61% vrouw en allen waren blank) gezichtsfoto’s van mannelijke of vrouwelijke volwassenen van hetzelfde ras als zij. De mensen op deze foto’s hadden neutrale expressies en de foto’s waren zodanig bijgesneden dat het grootste deel van het haar, de nek en de oren niet zichtbaar waren, met andere woorden, gezichten waren de belangrijkste focus.

Voor elke foto die ze zagen, werden de deelnemers gevraagd om de vraag “Hoe waarschijnlijk is de kans dat deze persoon ontrouw is geweest?” te beantwoorden op een schaal variërend van “helemaal niet waarschijnlijk” tot “uiterst waarschijnlijk”. De mensen die hun foto’s voor deze studie hadden aangeleverd, hadden eerder gerapporteerd over het feit dat ze al dan niet ontrouw waren geweest of dat ze flirterig gedrag vertoonden. In het bijzonder rapporteerden deze mensen hoe vaak ze in een relatie waren en toch seks hadden gehad met iemand anders (dwz overspel plegen) en hoeveel keer ze seks hadden gehad met iemand anders waarvan ze wisten dat ze al in een relatie waren.

Het bleek dat zowel mannelijke als vrouwelijke deelnemers konden voorspellen of mannen zich bezighielden met overspelig zijn alleen gebaseerd op het kijken naar hun gezichten. Echter, noch mannelijke noch vrouwelijke deelnemers konden voorspellen of vrouwen eerder bedrogen of overspelig waren geweest op basis van hun gezichtsuitdrukking alleen.

Wat was het specifieke kenmerk waaruit de proefpersonen konden concluderen of mannen overspelig waren geweest binnen hun relatie? Het bleek alleen maar de mannelijke gezichtsuitdrukking te zijn.  Daarenboven hadden mannen met meer mannelijk uitziend gezichten hebben meer kans om ontrouw te zijn – en inderdaad, deze mannen hadden ook meer daden van overspel gepleegd.

Toch zijn er enkele belangrijke beperkingen en restricties. Het allerbelangrijkste is volgens Lehmiller dat we het hebben over een relatief klein effect. Dus hoewel mensen de kansratio van bedrog en flirterig gedrag van mannen konden voorspellen tegen snelheden die hoger zijn dan toevalsverwachtingen, waren ze verre van perfect. Met andere woorden, alleen omdat een man een meer mannelijk gezicht heeft, betekent niet dat hij voorbestemd is om overspel te plegen. De auteurs van deze studie waarschuwen daarom dat mensen deze informatie niet moeten gebruiken om de waarschijnlijkheid van ontrouw van mensen in alledaagse situaties te beoordelen. Onthoud dat overspel een complex gedrag is dat om verschillende redenen voorkomt (lees hier meer over de redenen waarom mensen vals spelen).

Ook keek deze studie alleen naar blanke, heteroseksuele volwassenen en de mensen op de foto’s waren relatief jong. Als gevolg hiervan is het niet duidelijk of je de resultaten mag generaliseren naar meer diverse populaties.

Bovendien moeten we voorzichtig zijn om niet te concluderen dat vrouwelijke ontrouw door uiterlijk niet kan worden voorspeld, aangezien de vrouwen op de foto’s ook relatief lage percentages van gemeld overspel en flirten met anderen rapporteerden. Dit kan te wijten zijn aan hun jongere leeftijd en / of aan onderrapportage van dit gedrag.

Dat gezegd hebbende, suggereren deze provocatieve resultaten de mogelijkheid dat we een beperkt vermogen hebben om af te leiden of iemand waarschijnlijk ontrouw zal plegen op basis van uiterlijk alleen.

Maar waarom is dat? Justin Lehmiller kan het niet met zekerheid zeggen, maar de auteurs van de studie suggereren een evolutionaire verklaring: misschien was het nuttig voor vooral vrouwen om dit soort detectievermogen te ontwikkelen om de kans te verkleinen om met een onbetrouwbare partner te daten.

Bronnen

Foo, Y. Z., Loncarevic, A., Simmons, L. W., Sutherland, C. A., & Rhodes, G. (2019). Sexual unfaithfulness can be judged with some accuracy from men’s but not women’s faces. Royal Society Open Science, 6(4), 181552.

https://www.lehmiller.com/blog/2019/6/28/we-can-predict-if-men-have-cheated-based-on-their-face

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge