Waarom bedriegen geliefden elkaar?

’Liefdeshormoon’ bestaat écht
Zaadbalkanker : mannen moeten zichzelf meer onderzoeken
Geschatte tijd om tekst te lezen: 4 minu(u)t(en)

Een relatie kan om allerlei redenen tot een einde komen, gon24maar vaak is ook bedrog in het spel. Soms kunnen mensen nog vrienden blijven na een breuk, dat wordt echter moeilijker als iemand al een hele periode een verborgen agenda had en er een tweede bedpartner op nahield.

Het internet stond in rep en roer toen hackers de gebruikersgegevens van de datingsite Asley Madison vrijgaven. Iedereen die een account op de website had, zag plots zijn of haar naam op het internet staan. Omdat de site zich voornamelijk richt op mensen in een relatie die wat extra willen, zorgde de lek ervoor dat veel koppels ruzie kregen of zelfs uit elkaar gingen.

De site had miljoenen gebruikers, dan ga je jezelf automatisch afvragen wat mensen bezielt om de partner te bedriegen. Heb je een goede relatie, dan heb je toch geen nood aan een minnaar of minnares?  Waarom bedriegen geliefden elkaar?

Gek genoeg bestaat er relatief weinig onderzoek naar de vraag waarom mensen overspel plegen. Onderzoekers geloofden heel lang dat vooral mannen overspelig waren. Misschien waren ze ook wel in de meerderheid want de vrouwen melden zich pas na de introductie van de pil en vanaf het moment dat ze massaal buitenshuis gingen werken. Wel weten we nu beter dan voorheen hoe veel mensen vreemdgaan.

De meest betrouwbare gegevens daarover zijn dan afkomstig van grootschalige, langlopende onderzoeken. Daaruit blijkt dat 40 procent van de vrouwen en 60 procent van de mannen weleens een buitenechtelijke relatie heeft gehad. Bij mannen komt overspel in alle leeftijdscategorieën evenveel voor, met een kleine toename vanaf midden veertig. Maar de meeste vrouwen gaan pas vreemd na hun veertigste. Vrouwen koesteren heel lang het beeld van de eeuwigdurende romantische liefde, en pas later ontstaat het idee dat zelfontplooiing belangrijker is dan seksuele trouw. Ze beginnen daarom gemiddeld op latere leeftijd met buitenechtelijke affaires.

En dan nu de belangrijkste vraag: waarom doen ze dat? Niet omdat ze veel nakomelingen willen, niet omdat ze hun partner willen verlaten, niet omdat ze ongelukkig zijn of op zoek zijn naar seks, liefde, aandacht. Uit de eerder genoemde onderzoeken naar overspel blijkt dat de helft van de ondervraagde overspeligen zelfs heel tevreden was met zijn of haar eigen relatie. Mensen gaan vreemd omdat het kan.

Over de reden waarom mensen hun partner bedriegen lopen de theorieën nogal uiteen. Volgens sommigen komt het door de effecten van de dopamine die vrijkomt wanneer we liegen en bedriegen. Anderen beweren dat het puur gaat om de opportuniteit. Er zijn wellicht zoveel redenen om vreemd te gaan als er mensen zijn.

Vaak begint het met een gemis, men komt thuis aandacht tekort. De derde, de minnaar of de minnares, bezit eigenschappen die men niet aantreft bij de vaste partner, bij zichzelf of binnen de relatie met de vaste partner. De redenen van vreemdgaan kunnen ook buiten de partner relatie liggen

Vaak wordt er gedacht dat als een partner vreemdgaat er iets mis moet zijn met de vaste relatie of met de vaste partner. Dit hoeft niet altijd het geval te zijn. Er zijn mensen die ontrouw zijn omdat het geheel aan zichzelf ligt en niets te maken heeft met de vaste relatie of met de vaste partner. Voorbeelden kunnen zijn: Men test zijn eigen durf en lef uit, men wil de onafhankelijkheid en vrijheid vergroten, men heeft er plezier in om vreemd te gaan.

1. Koppels waarderen elkaar niet meer,

2. De bedrieger vergeet welke rol hij of zij speelt in de relatie. Hierdoor zie je sneller de gebreken dan de goede punten van de partner,

3. Door vreemd te gaan, vergeet de bedrieger even wat er echt en belangrijk is. Het is een excuus om de relatie even opzij te zetten,

4. Een gebrek aan communicatie over de belangrijke dingen in een relatie kan de partners uit elkaar drijven. Het gevolg? Ze zijn ontrouw,

5. Is iemand gefocust op problemen in plaats van oplossingen, dan zoekt de partner sneller elders comfort en genegenheid,

6. Is er weinig fysieke en emotionele intimiteit doorheen de dag, dan voelt een van de partners zich sneller achteruitgestoken,

7. Let een van de partners niet op het belang van de kleine dingen in een relatie (liefde tonen) dan voelt de andere partner zich niet gewaardeerd waardoor ze het geluk bij iemand anders zoeken.

Maar er kan ook een biologische reden zijn.

Onderzoek wees uit dat de hoeveelheid dopamine, chemische verbindingen in de bloedbaan op basis van aminozuren, een grote rol speelt bij het al dan niet bedriegen van een partner. De verbinding, die soms fungeert als neurotransmitter of hormoon, draagt bij tot het ervaren van blijdschap, genot en welzijn zoals na het sporten of tijdens het vrijen. Doctor in de filosofie Brendan P. Zietsch kon aantonen dat vijftig procent van de mannen of vrouwen met de lange variant van het gen hun partner al één of meerdere malen hadden bedrogen. Ook nam deze groep grotere risico’s en waren ze vatbaar voor allerlei verslavingen zoals roken en het drinken van alcohol.  Bij de mannen of vrouwen met de korte variant had slechts 22 procent hun partner bedrogen.

Ook andere factoren beïnvloeden monogamie binnen een relatie.

Bronnen

http://www.zita.be/lifestyle/4046607_daarom-bedriegen-mensen-elkaar.html

http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20151105_01956222

https://mannengeheim.nl/waarom-mannen-vreemdgaan-redenen/

http://www.ja.be/lifestyle/seks-relaties/10-redenen-waarom-mensen-elkaar-bedriegen-liefde.html

https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/relatie-en-huwelijk/52036-vreemdgaan-waarom-gaat-iemand-vreemd.html

https://www.bedrock.nl/dit-is-waarom-de-meest-gelukkige-stelletjes-vreemdgaan/

http://www.knack.be/nieuws/wetenschap/mysterie-van-de-dag-waarom-gaan-mensen-vreemd/article-normal-596039.html

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending.

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.

Ook interessant om te lezen!