Eens een vreemdganger, blijft een vreemdganger

Vrouwen dragen DNA van sperma altijd mee
BEAM liefdes-, relatie- en seksonderzoek

Veel mensen zijn en blijven achterdochtig als hun partner eens een scheve schaats rijdt. Begrijpelijk, maar het drijft mensen tot waanzin.

zopalic (CC0), Pixabay

Je hebt een goede reden om achterdochtig te zijn als iemand in het verleden weleens is vreemdgegaan, toont een nieuw onderzoek in Archives of Sexual Behavior aan. Onderzoekers ondervroegen mensen met een lange relatie over hun relatiegeschiedenis, en of ze ooit zijn vreemdgegaan.

Onder degenen die in vorige relaties waren vreemdgegaan, is 30% ook vreemdgegaan bij hun huidige partners. Onder de mensen die nooit eerder waren vreemdgegaan, had ‘maar’ 13% hun huidige partner bedrogen.

Maar onterecht is het niet. Als je weet dat je partner in het verleden is vreemdgegaan dan is er genoeg reden om wantrouwig te blijven. Uit nieuw onderzoek blijkt dat wie eerder overspel pleegde dat sneller weer zal doen.

Het is ook de reden waarom je vriendinnen je afraden om ooit weer iets te beginnen met je overspelige ex: “eens een vreemdganger, altijd een vreemdganger,” luidt het gezegde immers. Het leek altijd een beetje onlogisch: als je eenmaal bent vreemdgegaan heb je toch zoveel spijt dat je het in de toekomst wel laat? Niets is minder waar, blijkt nu echter uit recent onderzoek. Mensen die vreemdgaan doen dit echt meerdere keren.

Onderzoekers volgden 484 proefpersonen en vroegen hen naar alle keren dat ze met iemand anders dan hun eigen partner naar bed waren geweest en ook of ze hun huidige of eerdere partners ooit verdachten van ontrouw. Ze ondervroegen mensen met een lange relatie over hun relatiegeschiedenis, en of ze ooit zijn vreemdgegaan.

Uit de studie, gepubliceerd in de Archives of Sexual Behavior, kwam naar voor dat wie in zijn eerste relatie vreemd was gegaan dat drie keer vaker ook in zijn volgende relaties deed. En degenen die wisten dat een van hun vorige partners hen had bedrogen, hadden twee keer meer kans dat het in volgende relaties weer gebeurde.

Onder degenen die in vorige relaties waren vreemdgegaan, is 30% ook vreemdgegaan bij hun huidige partners. Onder de mensen die nooit eerder waren vreemdgegaan, had ‘maar’ 13% hun huidige partner bedrogen.

Een verklaring voor de resultaten is dat onze hersenen gewend raken aan liegen, aldus een studie in Nature Neuroscience. De hersenen van mensen die vaak kleine leugentjes vertellen raken ongevoelig voor de negatieve emoties van liegen, waardoor grotere leugens steeds gemakkelijker worden. Mensen die vreemdgaan voelen zich in het begin waarschijnlijk heel schuldig, maar naar mate ze het vaker doen passen ze zich aan en voelen ze zich er simpelweg niet zo slecht meer over, zegt onderzoeker Neil Garrett.

De onderzoekers noemen dit het ‘drempeleffect’. Als je eenmaal bent vreemdgegaan, lijkt het een minder groot probleem om nog een keer vreemd te gaan.

Het blijft vreemd dat mensen een tweede keer vreemdgaan als ze er de eerste keer spijt van hebben. Leren we dan niet van onze fouten? “Met serial cheaters zou het ook zo kunnen zijn dat ze er aanvankelijk helemaal geen moeite mee hebben om vreemd te gaan. Als ze zich er vanaf het begin al comfortabel bij voelen, hoeven hun hersenen zich ook niet aan te passen,” aldus Garett.

Bronnen

http://www.welingelichtekringen.nl/wetenschap/716432/onderzoek-wijst-uit-eens-een-vreemdganger-altijd-een-vreemdganger.html

http://www.esquire.nl/mantertainment/news/a4129/onderzoek-toont-aan-eens-een-vreemdganger-altijd-een-vreemdganger/

http://www.cosmopolitan.com/nl/liefde-en-sex/news/a159691/het-gezegde-eens-een-vreemdganger-altijd-een-vreemdganger-is-nu-eindelijk-bewezen/

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge