Facebook vrienden of herinneringen de grootste verleiders?

40% van de vrouwen gaat vreemd
Vrouwen vinden emotioneel overspel erger dan fysiek overspel
sun30

Photo G Gielen

Een studie werd verricht  om te testen of de contacten in de  Facebook vriendenlijst die iemand romantisch  vindt meer of minder bedreigend zijn voor een bestaande relatie dan  herinneringen van  partners die een persoon kan herinneren uit het geheugen.

Men voerde een experiment waarbij men moest aangeven in welke mate de Facebookcontacten een bedreiging vormden als potentiële seksuele partners, maar de studie toonde aan dat Facebook-vrienden niet werden gezien als romantische alternatieven die de huidige geëngageerde relaties bedreigden, zoals gerapporteerd in een artikel gepubliceerd in Cyberpsychology, Behavior and Social Networking.

Het ging om een  onderzoek van verschillende Amerikaanse universiteiten onder 371 studenten met een gemiddelde leeftijd van 21,7 jaar. De deelnemers aan deze studie waren ongehuwde jonge volwassenen, en hoewel de resultaten niet gegeneraliseerd kunnen worden naar  oudere, getrouwde volwassenen zijn de resultaten relevant om de macht van de moderne technologie ten opzichte van de impact van ons interne geheugen op interpersoonlijke relaties te vergelijken.

Soms hoor je dat iemand al de contacten in Facebook die bedreigend kunnen zijn voor de relatie moet verwijderen van de partner, maar dit is vaak juist vragen om ellende

Herinneringen zijn namelijk gevaarlijker dan ‘vrienden’ op sociale media en tsja: die wis je niet zomaar in je hoofd……
Mensen worden eerder verleid door een gedachte aan een potentiële geliefde dan door zijn of haar foto te zien in de Facebook-tijdlijn. Dat wil niet zeggen dat sociale media geen effect hebben. Iemands ‘memories’ worden er soms wel daar opgeroepen. Dit geldt vooral voor mannen. Maar uiteindelijk zijn het de gedachten en herinneringen die de kans op vreemdgaan vergroten.
Maar wanneer iemand een ex of een flink van vroeger ontmoet, wordt de bedreiging voor de bestaande relatie juist kleiner. Dat komt volgens de wetenschappers doordat Facebook veel kwantiteit heeft waardoor de kwaliteit daalt.

Een herinnering daarentegen is veel krachtiger. Wanneer een persoon zich alternatieve geliefden kan voorstellen in zijn of haar brein, dan is hij of zij negatiever over de huidige relatie.

“Je kunt je ogen sluiten voor de realiteit, maar niet voor herinneringen, schreef dichter Stanislaw Jerzy Lec”, citeert onderzoekster Brenda K. Wiederhold. “Hoewel de resultaten misschien niet gelden voor oudere, getrouwde mensen, toont het wel het verschil tussen de kracht van technologie en die van onze herinneringen.”

De onderzoekers concluderen dat  de romantisch wenselijk partners  die mensen in hun herinneringen houden meer een bedreiging  vormen voor de bestaande relaties dan de alternatieve partners zij zouden kunnen overwegen door  het scrollen door hun lijst van Facebook-vrienden.

Klik hier om het onderzoek integraal te lezen (pdf)

Bronnen

http://www.liebertpub.com/global/pressrelease/memory-is-greater-threat-to-romantic-relationships-than-facebook/1736/

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge