Hebben mensen met een aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit (ADHD) het moeilijker om monogaam te zijn?

Wat weten we echt over mannelijke verlangens? Volgens Canadese seksonderzoekers niet veel
N-VA bindt strijd aan met fenomeen van “draaideurhuwelijken”

StockSnap / Pixabay

Hebben mensen met een aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit (ADHD) het moeilijker om monogaam te zijn? Zijn ze meer geneigd om seksueel open te staan ​​in relaties?
Sekstherapeut Ari Tuckman publiceerde een boek met de titel “ADHD After Dark” waarin deze vragen worden onderzocht, en hoe ADHD het seksleven en de relaties van mensen breder beïnvloedt. Voor dit boek onderzocht Tuckman meer dan 3.000 mensen die een relatie hadden waarin de ene partner ADHD heeft en de andere niet om beter te begrijpen wanneer deze relaties werken- en wanneer niet.

Een van de dingen die uit het onderzoek van Tuckman bleek, was dat personen met ADHD eerder hadden deelgenomen aan zowel consensuele nonmonogamie (d.w.z. in een soort van seksueel open relatie) als niet-consensuele nonmonogamie (d.w.z. vals spelen of ontrouw). Personen met ADHD toonden ook meer interesse in het hebben van een open relatie in vergelijking met hun niet-ADHD-tegenhangers.


Jusint Lehmiller vond deze bevindingen bijzonder interessant en interviewde Tuckman omtrent hoe hij dacht over personen met ADHD in een consensele niet-monogame relatie.
Meer nog stelde hij de vraag of polyamorie of andere vormen van consensuele nonmonogamie bijzonder geschikt zijn voor personen met ADHD.  Het zou immers  een tweesnijdend zwaard kunnen zijn.

Want polyamorie kan een uitdaging zijn voor mensen die problemen hebben met timemanagement, een kenmerk voor mensen met autisme. Wanneer je meer relaties moet beheren, zal dat uiteraard meer tijd kosten.

Ari Tuckman vond het een interessante benadering en is het eens Lehmiller gelijk heeft dat polyamoureuze relaties effectief beheren, veel communicatie en coördinatie vereist. Simpel gezegd kan dit een uitdaging zijn voor mensen met ADHD. Het is moeilijk genoeg voor hen om één partner gelukkig te houden, laat staan ​​om twee of drie of meer gelukkig te houden.

Volgens Tuckman zouden mensen met ADHD het misschien juist beter doen in consensuele non-monogamie.  Hij denkt dan vooral aan mannen met ADHD die veel hogere seksuele driften hebben dan hun niet-ADHD vrouwelijke partners  en dan beter kunnen functioneren in  een meer strikt seksuele niet-monogame relatie in plaats van een meer intieme, polyamoreuze regeling. Er zou zo minder complexiteit in de relatie ontstaan.

Het zou kunnen voldoen aan de behoeften van de partner met een hoger verlangen, terwijl het ervoor zorgt dat de partner met een lager verlangen niet constant achtervolgd en geduwd wordt om seks te hebben waar ze niet echt zin in hebben.
Vooral deze paren moeten echt veel dingen goed doen om dit zelfs te overwegen.

Bronnen

https://www.lehmiller.com/blog/2019/9/25/do-people-with-adhd-have-a-harder-time-with-monogamy

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge