Koppels ontstaan uit bedrieglijke vorige relaties hebben meer relatieproblemen

Meer scheidingen door Corona in Vlaanderen
Samen verder na overspel
holzfigur, stones, life struggle

Counselling (CC0), Pixabay

Drie afzonderlijke onderzoeken waarin werd gekeken naar ontstaan van nieuwe relaties na het bedrog van een van de partners in een vorige relatie, ontdekten dat paren die op deze manier zijn ontstaan, moeilijkere  relaties hebben dan paren die zijn gevormd zonder vals te spelen.

John Foster, hoofdonderzoeker van de University of South Alabama, publiceerde deze bevindingen in de Journal of Research in Personality. Foster voerde drie afzonderlijke onderzoeken uit, waarbij mannen en vrouwen werden geïnterviewd die gedurende verschillende tijd een relatie hadden die zich op verschillende manieren had gevormd. Bij alle drie de onderzoeken ontdekte Foster dat 10 tot 30 procent van de ondervraagden zei dat ze ontstaan waren uit bedrog in vorige relaties.

Foster ontdekte ook dat in alle drie de onderzoeken de nieuwe partners van de persoon die bedrog had gepleegd meer problemen in de relatiese rapporteerden. Over het algemeen rapporteerden deze partners meer ontevredenheid over de relatie, minder toewijding en minder investeringen in hun partner. Bovendien meldden degenen die in dit soort relaties zaten meer interesse in romantische alternatieven en waren ze vaker ontrouw dan andere deelnemers aan het onderzoek. Uit eerdere onderzoeken is immers gebleken dat als iemand eenmaal vals speelt, hij 3,5 keer meer kans heeft om opnieuw vals te spelen.

En deze onderzoeken lijken logisch. Als u uw partner al eens eerder heeft bedrogen, wat houdt u dan tegen om uw volgende partner te bedriegen?

Dit lijkt bevestigd door recent onderzoek. Iemand bedriegen, dat doe je niet. En dat weten we eigenlijk allemaal, maar in de praktijk blijkt dat een stuk moeilijker dan gedacht. Wat als je samen bent met iemand en je op dat moment ‘de ware’ tegenkomt? Dan kan je toch niet anders dan samen in bed duiken en pas achteraf aan je huidige partner vertellen wat er gebeurd is?

Uiteraard is dat voor de persoon waar je mee samen bent niet leuk, maar er is meer. Als je relatie ontstaan is uit bedrog (wanneer je dus nog samen wat met iemand anders toen je je huidige partner ontmoette en er allerlei niet zo katholieke dingen gebeurden), ben je namelijk minder gelukkig.
Opnieuw bedriegen?

Dat is althans de conclusie van een onderzoek waarbij Amerikaanse en Australische wetenschappers de handen in elkaar sloegen. Ze kwamen er tijdens die studie bovendien achter dat maar liefst 63% van de mannen en 54% van de vrouwen die momenteel een relatie hebben, nog samen waren met iemand anders toen ze intiem werden met hun huidige partner. En dat heeft dus zo zijn gevolgen. Koppels die in zo’n situatie zitten, zouden namelijk minder gelukkig zijn. We zouden ons minder geïnvesteerd en voldaan voelen en we zouden sneller opnieuw overspel plegen. De studie werd slechts uitgevoerd op een erg kleine proefgroep, maar het is alleszins interessant om over na te denken.

Bronnen

https://www.theglobeandmail.com/life/relationships/the-truth-about-infidelity-why-researchers-say-its-time-to-rethink-cheating/article28717694/

https://www.quora.com/We-know-that-95-of-relationships-born-out-of-cheating-physical-affairs-dont-last-long-but-what-about-the-relationships-born-out-of-an-emotional-affair-by-both-cheating-partners

https://www.bustle.com/articles/47483-can-relationships-formed-from-cheating-last-science-is-not-on-your-side-cuckolders

https://nl.metrotime.be/2020/10/20/must-read/koppels-die-ontstonden-uit-bedrog-zijn-minder-gelukkig/

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge