Minnaressenverdrijving is in China big business

Liefdesregulatie helpt liefde sturen
Ontwikkeling van romantische relaties en seksualiteit van Nederlandse adolescenten in context: Project STARS
animals, asia, buffalo

sasint (CC0), Pixabay

In China is een lucratieve nieuwe business ontstaan. Nogal wat Chinese mannen rijden een scheve schaats en in plaats van te scheiden, huren rijke Chinese dames een minnaressenverdrijver in. Het komt eigenlijk hier op neer dat een andere vrouw op het toneel komt die via allerlei listen van ruzie, afgunst, enz. probeert de minnares te overtuigen andere oorden op te zoeken.

Vreemdgaan is een delicaat onderwerp in China. Het is bijna historisch bepaald dat mannen er een minnares op na houden. Ten tijde van het keizerrijk was de vrouw volges de strikte hiërarchie van het confucianisme immers ondergeschikt aan de man. Huwelijken werden bijna altijd gearrangeerd en vrouwen maakten niet zelden deel uit van een concubinaat. Nog altijd sluiten veel vrouwen de ogen voor de praktijken van hun overspelige man maar steeds meer laten ze ook hun stem horen.

Scheiden is in China niet meer de enige oplossing om uit een overspelsituatie te geraken, volgens minnaressenverdrijver Luo Rong.

Deze selfmade man beweert dat hij de man losweken van de minnares en tot inkeer brengen zodat die terugkeert naar de vrouw.  Maar het is niet goedkoop. Het uurtarief is 674 euro maar daarvoor krijg je een echte specialist om het huwelijk te redden.

De Universiteit van Peking becijferde dat ontrouw in twintig procent van de Chinese huwelijken voor komt. Het ‘tweede paar tieten’ is de bijnaam van de bijvrouwen.  Je door een getrouwde man laten onderhouden is voor jonge vrouwen een carrièrekeuze. Bepaalde wijken in de stad staan bekend als ‘tweedetietenwijk’ en bepaalde automerken worden zo vaak als cadeau geschonken aan minnaressen dat gewone vrouwen er niet meer mee gezien willen worden.

Hoe werkt Luo? Een medewerkster huurt een flatje in de buurt van de minnares, probeert bevriend met haar te geraken en  vervolgens te achterhalen wat de minnares ertoe aanzet om de overspelige man te verleiden. Verliefdheid? Geld? Promotiekansen? Met die kennis zorgt hij er voor dat de overspelrelatie niet meer aantrekkelijk is. De informatie wordt discreet aan de echtgenote bezorgd die deze informatie ook kan gebruiken om op subtiele wijze haar echtgenoot terug voor haar te winnen.

Daarvoor worden roddels verspreid, soms wordt een andere mannelijke lover ingeschakeld die de minnares losweekt van de man of er wordt ook wel eens geweld gebruikt om de minnares op andere ideeën te brengen. Er zijn heel wat mannen die schrik hebben dat ze door hun minnares worden gechanteerd, dus dat wordt ook vaak uitgespeeld.
Voor Luo’s diensten is er een markt ontstaan.  De Chinese echtscheidingscijfers gaan al jaren omhoog.  Vroeger was scheiden niet gemakkelijk, nu is een flitsscheiding in een ochtend geregeld.

Vlaskamp: “Romantische uitzonderingen daargelaten, zijn Chinese huwelijken rationele transacties om de ouders en de sociale omgeving tevreden te stellen.” Doorbreekt de man de beklemmende schijnvertoning even met een wip buiten de deur, duikt de professionele minnaressenverdrijver op met die hypocriete heksenjacht.

Romantische huwelijken bestaan amper in China. Chinese huwelijken zijn rationele overeenkomsten om de ouders en de sociale omgeving tevreden te stellen. Wie niet trouwt wordt bovendien als speciaal en mislukt beschouwd.

De belangrijkste relatie in de familie is die tussen de ouders en de zoon.

  • Een gearrangeerd huwelijk is daarom een praktische overweging
  • Het is de taak van de zoon om de ouders te ondersteunen
  • Respect en gehoorzaamheid over de wensen van de ouders worden verwacht van de kinderen
  • Ouders zijn verantwoordelijk voor de opleiding en huwelijk van de kinderen
  • De geest van een overleden ouder moet in een gedenkplaats in huis worden geplaatst en het graf moet regelmatig worden onderhouden.

Desalniettemin worden steeds meer Chinezen beïnvloed door de Westerse cultuur. Hierdoor zijn grote veranderingen in de relaties binnen families. Scheiden mag, maar daarna moet er hertrouwd worden. Het is ook zo dat niet de man die overspel pleegt de boosdoener is, het is de minnares die met alle schande wordt beladen.  Als mannen vreemd gaan, is dat nu eenmaal de aard van de mannen wordt aan de Chinese vrouwen verteld.

Beïnvloed door deze oude traditie scheiden vandaag de dag veel mannen, die een al dan niet geheime minnares hebben, niet van hun echtgenote. Ze gaan keurig naar huis, misschien een beetje laat in de avond, zeg maar gerust in het holst van de nacht, afgepeigerd en al – niets meer waard voor hun offciële vrouw, maar ze respecteren keurig netjes de positie van hun wettige vrouw. Ze zorgen voor een comfortabel leven voor haar en voor een goede opleiding voor zijn kinderen met haar. Ondertussen beleeft hij slapeloze voornachten met zijn minnares.

En zijn minnares? Zij zit meestal ook ruim bij kas vanwege haar verhouding met deze bemiddelde getrouwde man. Niet zelden krijgt ze van hem een huis, een auto, goud, zilver, andere dure geschenken en een maandelijks aangevulde rekening op de bank.

Een privé-instituut in Peking in China geeft overigens getrouwde vrouwen les in het omgaan met relatieproblemen, en dan vooral met de aanwezigheid van ‘een derde persoon in de relatie’, aldus de Chinese krant Pan Dao.

Volgens Yang nemen echtgenotes vaak te extreme maatregelen, zoals scheiden, als ze ontdekken dat hun man er een minnares op nahoudt. Dat is vaak niet nodig omdat de man in kwestie vervolgens bijna nooit trouwt met de minnares. Als de echtgenote genoeg zelfvertrouwen en slagkracht heeft is ze in staat de relatie weer gezond te maken, bepleit Yang in de krant.

In de cursus wordt het thema ‘hoe bestrijd ik de derde persoon in de relatie’ in twee delen behandeld. Het eerste deel is klassikaal. In het tweede gedeelte worden verschillende situaties nagespeeld in de villa’s van de vrouwen zelf, zodat de docenten goed inzicht krijgen in de persoonlijke problemen van de vrouw en haar hiermee leren omgaan.

Een andere tactiek om van de minnares af te geraken is deze openlijk mishandelen op straat. De Chinese Lin Yao Li (38) is zo op straat aangevallen en mishandeld door vier vrouwen. Een van hen zou de echtgenote van haar geliefde zijn. In China worden vaker vrouwen aangevallen zonder dat de politie ingrijpt. De minnaressencultuur wordt al jarenlang gehekeld in het Aziatische land.

Op schokkende beelden is te zien hoe de kleren van de vrouw van haar lichaam zijn gescheurd. Lin werd op haar borsten en in haar kruis geschopt en niemand van de voorbijgangers of de politie greep in. Toen de schoppartij ten einde was en het slachtoffer smeekte om hulp werd er pas een ambulance gebeld.

Chinezen kijken hier niet van op. ‘Zoiets gebeurt hier wel vaker’, zegt getuige Jun Feng (30) tegen de lokale televisie. ‘Boze vrouwen en vriendinnen willen wraak nemen op hun bedriegende mannen door hun liefje aan te pakken. Passanten komen liever niet tussenbeide omdat ze het als een ‘ruzie van het hart’ zien.’

Het Chinese bureau voor statistieken wijzen uit dat jaarlijks 287.000 mensen in China zelfmoord plegen. In veruit de meeste gevallen zijn deze zelfdodingen gerelateerd aan huwelijksproblemen.

Bronnen

http://www.volkskrant.nl/opinie/minnaressenverdrijving-in-china-bloeiende-bedrijfstak~a4443999/ 5/01/2017

http://www.chinacrossculture.com/china-chinezen/cultuuerverschillen-171/rollen-en-verhoudingen

http://www.ad.nl/buitenland/chinese-school-leert-vrouwen-om-te-gaan-met-minnares~abf0373e/

https://luluwang.nl/deel-2-van-chinese-stereotypen-man-vrouw-relatie-3/

https://vrouw.nl/artikel/wat-hij-vindt/40156/het-chinese-gevaar-minnaressenverdrijving

http://www.ad.nl/buitenland/minnares-op-straat-in-elkaar-geslagen-door-vier-vrouwen~aafe4d7a/

https://www.nrc.nl/nieuws/2008/01/19/vreemdgaan-a1477224

 

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge