Een op twee jongeren bespioneert lief

Rouwen om partner slecht voor hart
Film 'Dutch Lessons in Love'

Bijna de helft van de jongeren zegt sms’jes, mails of Facebookberichten van zijn lief

stevepb (CC0), Pixabay

zonder toestemming te lezen. En geeft ook toe via gsm of internet te checken waar zijn partner uithangt. “Tieners kennen hun grenzen niet”, zegt Joris Van Ouytsel van de Universiteit Antwerpen. “Wachtwoorden uitwisselen wordt zelfs gezien als een teken van liefde.”

Onderzoekers van de Universiteit Antwerpen (UA) bevroegen vorig jaar 466 meisjes en jongens tussen 16 en 18 jaar uit zeven Vlaamse scholen. Allemaal zaten ze, zes maanden voor de bevraging, in een relatie. Hun prille geluk bleek niet altijd gebaseerd op wederzijds vertrouwen. “Dat bijna 40 procent toegeeft sms’jes, mails en Facebookberichten van zijn lief te checken, zonder medeweten of toestemming, is ronduit verbijsterend”, zegt Joris Van Ouytsel.

“Virtueel partnergeweld” noemt de onderzoeker en communicatiewetenschapper van de Universiteit Antwerpen het. “Technologische snufjes, zoals smartphones, maken het steeds makkelijker om uw lief te misbruiken, controleren, stalken en lastig te vallen”, zegt Van Ouytsel. “En tieners kennen hun grenzen niet. Ze denken soms dat hun extreem controlegedrag oké is.

De cijfers

  • 46% stuurt berichtjes om te controleren met wie en waar zijn lief uithangt
  • 45% controleert het Facebookprofiel van zijn lief en spreekt die aan over berichten en foto’s
  • 25% zendt zijn liefje, 5 tot 30 keer per uur, berichtjes
  • 40% leest berichten van zijn vriend of vriendin zonder toestemming

Wachtwoorden of de pincode van de smartphone uitwisselen, zien ze veeleer als een teken van liefde én vertrouwen. Jaloezie is niet noodzakelijk slecht, veronderstellen ze. Want: dat betekent dat hij of zij echt om mij geeft.” Checken en monitoren is ook zo gepiept. “Vroeger moest je al in dagboeken gaan snuisteren om iets te weten te komen. Nu kan het anoniem.”

In eerste instantie hoeft het niet verontrustend te zijn. ‘Het is een manier om met die prille relatie om te gaan. Tieners experimenteren en hebben minder ervaring om conflicten op te lossen, empathisch te luisteren en elkaar ruimte te geven.’

Van Ouytsel benadrukt ook dat dit gedrag niet verontrustend hoeft te zijn. Tieners experimenteren en hebben immers minder ervaring. Toch heeft Amerikaans onderzoek uitgewezen dat het wel eens uit de hand kan lopen. “Iemand virtueel controleren kan een eerste stap zijn naar wat later kan uitmonden in fysiek geweld en andere vormen van psychologisch misbruik.”

De Universiteit Antwerpen ziet een rol weggelegd voor scholen. “Het is belangrijk dat jongeren duidelijk wordt gemaakt wat kan en niet kan. Waar de grens ligt. En hoe ze hun privacy nog beter kunnen beschermen.”

Al kan het wel uit de hand lopen. Online en offline partnergeweld liggen dichter bij elkaar dan we denken. ‘Iemand virtueel controleren kan een eerste stap zijn naar wat later kan uitmonden in fysiek geweld en vormen van psychologisch misbruik.

Uit vroeger onderzoek bleek dat vrouwen meer spioneren dan mannen. Vrouwen zijn veel achterdochtiger in relaties. Uit recent onderzoek blijkt namelijk dat twee keer zoveel vrouwen de internet- en gsmactiviteiten van hun partner nauwgezet volgen.

Spioneren
Mannen zouden beter zijn in technologie dan vrouwen, maar er is duidelijk één aspect hiervan waar vrouwen dan weer beter in zijn, en dat is het bespioneren van hun man op internet. Uit een enquête bij 1.000 getrouwde middelbare koppels die gemiddeld 19 jaar getrouwd zijn blijkt dat 14 procent van de vrouwen stiekem zijn mails leest, 13 procent geeft toe zijn berichtjes te lezen. Slechts acht procent van de mannen geeft toe de mails van zijn partner te controleren, terwijl zeven procent haar ontvangen sms’en leest. Verder blijkt uit de studie dat 10 procent van de dames en zes procent van de heren ook de surfgeschiedenis van hun partners te controleert.

 

Bronnen

http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20160408_02227704

http://www.standaard.be/cnt/dmf20160408_02227437

http://www.goedgevoel.be/gg/nl/10/Seks-en-Relaties/article/detail/1109386/2010/05/24/Vrouwen-bespioneren-twee-keer-zo-vaak-hun-partner.dhtml

http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/cultuur%2Ben%2Bmedia/media/1.2624280

 

 

 

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge