Overspel / vreemd gaan is voor vrouwen anders dan voor mannen

Passionele liefde
Denk sensueel en niet seksueel in relaties

Victoria_Borodinova (CC0), Pixabay

Mannen spreken van overspel bij seks, vrouwen vinden dat ook een verliefdheid op iemand anders niet door de beugel kan, dat blijkt een recent Brits onderzoek.

272 vrouwen en 83 mannen vulden een vragenlijst in over wat overspel exact inhoudt, ook gaven ze aan hoe gevoelig ze voor afwijzing waren. De resultaten toonden aan dat de vrouwelijke definitie van overspel veel breder is dan die van mannen. Voor hen is ook een verliefdheid een vorm van ontrouw. Het verbaast de auteurs van het onderzoek niet dat vrouwen een veel bredere kijk hebben op bedrog. Verrassend is wel dat beide geslachten meer gekwetst zouden zijn bij emotionele ontrouw dan wanneer hun partner seks met iemand anders had. Deze studie verscheen in het magazine Sexual & Relationship Therapy.


Sexy berichtjes = overspel?
Een rondvraag van enkele maanden geleden onthulde dat 49 procent van de Britse vrouwen en 34 procent van de Birtse mannen sexting als een vorm van bedrog zagen. De Britse advocaat Rupi Rai van kantoor Slater and Gordon, het bedrijf dat de enquête liet uitvoeren, legt uit: “Meer klanten komen naar ons omdat ze vinden dat hun partner over de schreef is gegaan en overspel heeft gepleegd, maar niet in de traditionele zin van het woord. De ene vindt sexy berichtjes of naaktfoto’s onschuldig, maar anderen kunnen hierna niet meer verder met de relatie omdat het vertrouwen weg is en ze te erg gekwetst zijn.”

Vreemd gaan is anders voor vrouwen dan voor mannen. Vrouwen kunnen moeilijk om  met het emotionele bedrog; bij mannen is dat dan net het omgekeerde. Ondanks eeuwen aan emancipatie blijkt dit cliché nog steeds muurvast ingeburgerd te zijn. Wetenschappers aan de Chapman University in Californië kwamen tot die conclusie na een onderzoek bij niet minder dan 63.894 mannen en vrouwen tussen de 18 en 65 jaar oud.

De proefpersonen kregen de vraag of ze meer gekwetst zouden zijn door de echte seks van het overspel, of eerder door het emotionele aspect: het gekus, geknuffel en eventuele andere emoties. En wat bleek: ‘slechts’ 35 procent van de vrouwen gaf aan gekwetst te zijn door de echte seks, tegenover 54 procent van de mannen. Als het echter op emoties aankomt, verslaan de vrouwen de mannen met 65 procent tegenover 46 procent.  Die cijfers telden echter enkel bij de heteroseksuele personen; holebi’s schatten beide situaties ongeveer even kwetsend in.

Ander Brits onderzoek lijkt dit te bevestigen. Sexting is het nieuwe voorspel bij overspel. Bijna iedereen doet het weleens: met rode oortjes een spannend berichtje sturen naar de vriend of vriendin. Maar er worden ook vaak genoeg spannende teksten naar een ander dan je partner gezonden.

De grote vraag is dan ook of sexting onder vreemdgaan valt. Het Britse advocatenkantoor Slater & Gordon deed onderzoek naar deze moderne vorm van buitenechtelijk flirten en verleiden. Zij kregen in de afgelopen jaren steeds meer klanten die ‘overspel’ als reden opgeven voor een echtscheiding. En dat terwijl er niet daadwerkelijk een affaire plaatsvond, maar sexting de boosdoener was. Dat blijkt voor velen in een relatie een ‘brug te ver’.

8% van de ondervraagden gaf aan weleens een sexting gesprek met iemand anders te hebben dan de partner en 35% ziet sexting niet als vreemdgaan. Rup Rai van het advocatenkantoor vertelde dat wat sommige mensen zien als een spannend maar onschuldig berichtje, anderen juist zien als fysiek vreemdgaan en dus een gevaar voor hun relatie.

De oorzaak: evolutie
Zijn vrouwen dan echt veel emotionelere wezens dan mannen? Misschien, maar de wetenschappers gaan de verklaring toch eerder bij de evolutie zoeken. Afgezien van een DNA-test – een zeer recente ontwikkeling – zijn mannen immers nooit honderd procent zeker dat zij de vader zijn van een kind. En aangezien zich voortplanten een van de belangrijkste evolutionaire systemen is, wordt overspel als een grotere bedreiging gezien.

Vrouwen werden daarentegen oorspronkelijk geprogrammeerd om bescherming te zoeken, aangezien het moeilijk was om én voedsel te verzamelen én intussen kinderen op te voeden. Elke moderne vrouw heeft dus eigenlijk een evolutionair meegegeven eigenschap om meer nadruk te leggen op emoties en langdurige relaties.

Die indeling wordt vandaag de dag trouwens nog steeds gedeeltelijk in stand gehouden door de opvoeding: voor mannen is het nog steeds meer aanvaard om veel vrouwen te hebben, bij vrouwen wordt de nadruk meer op de band gelegd.

Bronnen

http://www.hln.be/hln/nl/35/Seks-Relaties/article/detail/2761661/2016/06/24/Wat-is-overspel-Dat-ligt-voor-vrouwen-helemaal-anders-dan-voor-mannen.dhtml

http://www.goedgevoel.be/gg/nl/525/Relatiecrisis/article/detail/2175111/2015/01/08/Mannen-vs-vrouwen-zo-verschillend-gaan-we-om-met-overspel.dhtml

http://relatie.blog.nl/ontrouw-3/2016/04/30/is-sexting-met-een-derde-ook-overspel

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge