Overspelige partner betert zichzelf niet : eens vreemd gegaan, blijft vreemd gaan

De relatie tussen je loon en ... overspel
Je mobiele telefoon kan je tot een orgasme brengen

ninocare (CC0), Pixabay

Zowel mannen als vrouwen gaan weleens vreemd tijdens een relatie. Voor hun partner is dit een zeer vervelende ervaring en meestal betekend dit dan ook het einde van de relatie.

Vrouwen hebben nogal vaak last van het idee dat ze een man wel kunnen verbeteren of veranderen.

Volgens onderzoek klopt dit helaas niet. Als iemand voor de eerste keer de echtelijke grens is overschreden, is het een 2e en 3e keer namelijk makkelijker geworden….. Zo blijkt uit onderzoek werden 783 mannen en vrouwen ondervraagd met een langdurige relatie, waarover is gepubliceerd in Archives of Sexual Behavior.

Onder degenen die in vorige relaties waren vreemdgegaan, is 30% ook vreemdgegaan bij hun huidige partners. Onder de mensen die nooit eerder waren vreemdgegaan, had ‘maar’ 13% hun huidige partner bedrogen.

Dat geldt zowel voor mannen als voor vrouwen. Onderzoekers wijten dit aan het zogenaamde “drempeleffect”. Voor wie ooit is vreemdgegaan, is de drempel een stuk minder hoog om dit nog eens opnieuw te doen. Bij dezelfde partner, maar ook bij latere partners.


Niet meteen van het slechtste uitgaan
Al betekent dit natuurlijk niet dat mensen niet kunnen veranderen. “Als je partner eerlijk is over wat er is gebeurd, toegeeft dat hij of zij in de fout is gegaan en daar oprecht spijt van heeft, dan is de kans groot dat het bij één keer blijft. Je mag niet vergeten dat 70% van de mensen die ooit bedrog heeft gepleegd, daarna wél trouw is gebleven,” vertelt een van de onderzoekers Frank Dattilio.

Mannen gaan vreemd omdat de mogelijkheid er is. Dit is moeilijk te begrijpen, maar als een man seks aangeboden krijgt, is er een kans dat hij hierop ingaat. Uit onderzoek is gebleken dat mannen hiervoor gevoeliger zijn dan vrouwen. Dit omdat zij minder gewend zijn om een oneerbaar voostel te krijgen.

Mannen die een lange relatie hebben kunnen denken dat ze minder aantrekkelijk zijn voor vrouwen. Dus wanneer een andere vrouw hem aandacht geeft, is dit een enorme opsteker voor zijn ego. Door deze onverwachte interesse van het andere geslacht kan hij het toe laat dat zij meer dan alleen zijn ego streelt.

“Mannen zullen altijd vreemdgaan.” Soms lijkt het wel een gemakkelijk excuus voor mannen om hun verantwoordelijkheid niet te moeten nemen in een relatie. ‘Het is hun biologie die hen dwingt tot vreemdgaan’, ‘het betekent niets’ en ‘ja, ze willen best (soms) bij hun vrouw blijven, die ze (soms) echt graag zien’. De Amerikaanse socioloog Eric Anderson bouwt voort op deze theorieën en gaat zover om te beweren dat mannen die niet vreemdgaan afstevenen op een ‘seksuele gevangenschap’ wat kan leiden tot een leven vol boosheid en bitterheid.

De socioloog zegt niet zomaar iets, maar deed ook een (klein) onderzoek naar het onderwerp. 120 mannelijke studenten werden ondervraagd, zowel homo- als heteroseksueel. 78 procent van de studenten mét partner gingen vreemd.

Opvallend is dat ze dit niet deden omdat ze ongelukkig waren in de relatie: ze wilden net heel graag bij de partner blijven en zagen hem of haar heel graag.

“Mannelijke lichamen hebben nood aan seks. Ze gaan niet vreemd omdat ze hun partner niet graag (genoeg) zien, maar gewoon omdat ze (meer) seks willen. Mannen die vreemdgaan, hebben het beste van twee werelden’, klinkt het fijntjes in zijn nieuwe boek ‘The Monogamy Gap: men, love and reality’, vrij vertaald als ‘De monogamiekloof: over mannen, liefde en de realiteit.

Anderson verklaart dit door ‘de drang naar seks’. Maar mensen hebben wel vaker ‘een drang’ naar dingen: sigaretten, drugs, frieten… soms met rampzalige gevolgen. Als ze die kunnen leren bedwingen, waarom kunnen mannen dan de drang naar seks niet leren bedwingen?

Simpel, zegt Anderson: “Omdat we erg slecht zijn in het bedwingen van onze wil. We willen geen chocolade eten, maar doen het toch, voelen ons schuldig, zeggen dat we het nooit meer gaan doen… en doen het toch. Dat is met ontrouw net hetzelfde.”

Bronnen

http://www.goedgevoel.be/gg/nl/525/Relatiecrisis/article/detail/2726095/2016/06/07/Wie-ooit-is-vreemdgegaan-houdt-het-meestal-niet-bij-een-keer.dhtml

http://www.hln.be/hln/nl/35/Seks-Relaties/article/detail/2726095/2016/06/07/Wie-ooit-is-vreemdgegaan-houdt-het-meestal-niet-bij-een-keer.dhtml

https://www.goedgevoel.be/happy-spring/mannen-gaan-altijd-vreemd-zelfs-als-ze-hun-vrouw-graag-zien~a393b94c

http://www.vrouwblog.nl/10-redenen-waarom-mannen-vreemdgaan/1207/

http://www.esquire.nl/mantertainment/news/a4129/onderzoek-toont-aan-eens-een-vreemdganger-altijd-een-vreemdganger/

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge