Tinder en overspel?

Liefde op het eerste zicht, kan dat ?
Hoe risicovol is incest

Psychologisch onderzoek dat onlangs in Personality and Individual Differences is gepubliceerd, onderzocht hoe vaak het populaire datingplatform Tinder werd gebruikt om overspel te spelen tegen de eigen partner.

Pexels (CC0), Pixabay

Uit de studie bleek dat de meeste Tinder-gebruikers iemand kennen die Tinder heeft gebruikt om vreemd te gaan. Bijna een derde van de deelnemers dacht dat andere mensen Tinder vaak gebruikten om vals te spelen.

“Er is niet veel onderzoek gedaan naar de vraag of Tinder daadwerkelijk wordt gebruikt om ontrouw mogelijk te maken. Veel mensen gaan ervan uit, maar zoals we weten, zijn niet alle aannames met betrekking tot relaties juist, dus is het belangrijk om wetenschappelijk onderzoek te doen om deze hypothese te testen” verklaarde Dana A. Weiser, een assistent-professor aan de Texas Tech University.

“Tinder en andere mobiele dating-apps hebben de manier veranderd waarop we partners ontmoeten, dus het is essentieel dat onderzoekers begrijpen wat deze veranderingen precies zijn.”

Bij de studie van 550 studenten die Tinder hadden gebruikt of gebruikten, ontdekte ongeveer een op de vijf deelnemers dat ze in een exclusieve romantische relatie met een persoon in de dating-app hadden gesproken. Mannen en vrouwen gebruiken de app even vaak om overspel te plegen.

Tinder is een app waarmee je nieuwe mensen kan leren kennen. Perfect iets voor een vrijgezel, denk je dan, maar mensen die in een relatie zitten, gebruiken het programma om over de muur te kijken, blijkt uit een onderzoek dat gepubliceerd werd in Personality and Individual Differences. Maar liefst een student op vijf geeft toe dat hij of zij Tinder al eens gebruikt heeft om zonder medeweten van hun lief iemand nieuw te leren kennen.

Een minderheid van de studenten gaf zelfs toe dat ze Tinder hadden gebruikt om ontrouw te worden. Ongeveer 9 procent zei dat ze fysiek intiem waren geweest met iemand die ze op Tinder hadden ontmoet die in een exclusieve relatie zat.

“Zoals velen hebben aangenomen, wordt Tinder gebruikt om partners te ontmoeten buiten de eigen relatie. Bovendien zijn variabelen die offline ontrouw voorspellen, ook de variabelen die ontrouw  via Tinder te weeg brengen, “vertelde Weiser aan PsyPost.

“In het bijzonder, socio-seksualiteit en intenties om deel te nemen in ontrouw zijn positief geassocieerd met het gebruik van Tinder om externe partners te ontmoeten,” legde ze uit. “Toen we die individuele verschilvariabelen eenmaal hadden overwogen, kwamen er geen verschillen tussen mannen en vrouwen naar voren. Deelnemers waren ook vrij gemengd over de vraag of Tinder een effectieve manier was om externe partners te ontmoeten. ”

De studie heeft, zoals al het onderzoek, enkele beperkingen.

“Dit was een cross-sectionele studie met studenten, dus de generaliseerbaarheid is beperkt,” legt Weiser uit. “We hebben ook alleen gekeken naar een paar variabelen die vaak worden geassocieerd met ontrouw; andere persoonlijkheidskenmerken en informatie over de primaire relatie moeten ook worden overwogen. ”

“Er zijn nog veel vragen die nog beantwoord moeten worden. Zitten bijvoorbeeld dezelfde mensen in ontrouw met partners online en offline? Zijn deze patronen geldig voor oudere volwassenen of personen die niet zijn ingeschreven voor de universiteit? Gebruiken mensen in verschillende geografische regio’s Tinder min of meer om ontrouw te plegen?

Opvallend was dat er geen grote verschillen waren tussen het gedrag van mannen of vrouwen. De meerderheid van de bevraagden kende iemand die zijn lief had bedrogen via Tinder en een derde dacht dat andere mensen vaak overspel pleegden via de app. Een minderheid gaf toe dat ze zelfs al eens met het programma over de schreef zijn gegaan. Zo’n 9% liet weten dat ze al eens fysiek intiem waren geweest met iemand die ze hadden leren kennen via Tinder toen ze in een exclusieve relatie zaten.

“Zoals we al wel vermoeden, wordt Tinder gebruikt om buitenechtelijke relaties aan te gaan”, legt onderzoeker Dana A. Weiser uit. “Meer nog, de kenmerken die de kans op overspel offline voorspellen, gelden ook op Tinder.”

Bronnen

https://www.psypost.org/2017/12/how-often-are-college-students-using-the-dating-app-tinder-to-cheat-on-their-partners-infidelity-study-50493?utm_source=TrendMD&utm_medium=cpc&utm_campaign=PsyPost_TrendMD_0

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0191886917306311

https://nl.metrotime.be/2018/01/04/must-read/vijfde-studenten-zit-op-tinder-terwijl-lief/

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge