Vijftigplussers zijn vaker ontrouw en vrijen vaak onveilig

Bier zorgt voor betere seksprestaties
Echtscheiding bij jonge kinderen geeft relatieproblemen met ouders op latere leeftijd

adver

Vijftigplussers blijken het niet zo nauw te nemen met trouw binnen de relatie.

Photo by Roman Khripkov

Steeds meer 50-plussers houden er een buitenechtelijke partner op na blijkt uit een Engels onderzoek. 1 op 3 bedriegt de partner, 1 op de 6 gebruikt nooit voorbehoedsmiddelen bij een nieuwe minnaar. De neiging tot experimenteren met andere partners is misschien niet helemaal onverklaarbaar, gezien het feit dat juist deze groep de seksuele revolutie van de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw bewust heeft meegemaakt. Dat zij ook onveilig vrijen is wel opzienbarend.

De enquête, uitgevoerd door Co-operative Pharmacy, geeft aan dat een derde van alle vijftigplussers al eens is vreemdgegaan. Verontrustender is het feit dat ze daarbij weinig of geen voorbehoedsmiddelen gebruiken. Als belangrijkste reden stippen ze ‘de passie van het moment’ aan. Volgens onderzoeker Natika Halil is de boodschap zowel voor tieners als ouderen hetzelfde: “Draag een condoom. Het aantal seksueel overdraagbare aandoeningen stijgt. Neem geen risico tijdens de feestperiode, er is maar één afdoende bescherming tegen de SOA’s. “. Ouderen denken schijnbaar dat zij minder risico lopen dan jongeren, terwijl dit niet waar is. Ondanks dat zij niet meer aan anti-conceptie hoeven te denken, is het risico op een SOA voor ouderen even groot als voor jongeren. Zeker nu blijkt dat ook ouderen het niet altijd even nauw nemen met de trouw.

De Britse studie toont aan dat 50-plussers vaker buitenechtelijke seks hebben dan men denkt. Er werden 11.000 heteroseksuele mannen en vrouwen ondervraagd over hun seksuele relaties gedurende een jaar. Het bleek dat 39 procent van de mannen en 20 procent van de vrouwen wel eens seks hadden buiten hun vaste relatie. Een op de vijf mannen had zelfs seks binnen 24 uur na de eerste ontmoeting. Bij vrouwen was dit een op tien.

Het grootste deel van de mannen gebruikten daarbij geen condoom. Het condoomgebruik vermindert zelfs naarmate de leeftijd stijgt. In de leeftijd van 16 tot 19 jaar gebruikte 68 procent van de mannen en vrouwen een condoom. In de groep van 35 tot 44 jaar, gebruikte slechts 38 procent van de mannen en 28 procent van de vrouwen een condoom. De groep die het minst gebruikmaakt van een condoom, zijn de dertigers en veertigers en koppels die een groter leeftijdsverschil hebben dan vijf jaar.

1100 mensen zijn in 2011 gediagnostiseerd met hiv. 20 procent hiervan was 50 jaar of ouder, in voorgaande jaren was dat 14 procent. De verwachting is dat over tien jaar 30 procent van alle hiv-geïnfecteerden ouder zal zijn dan 60 jaar.

In Groot-Brittannië, de VS en Canada is het aantal 50-plussers met een soa de afgelopen tien jaar zelfs verdubbeld. In Nederland is wel een stijging te zien, maar dit is het geval bij alle leeftijdsgroepen, stellen Marianne van der Sande van RIVM en Gé Donker van gezondheidsonderzoeksinstituut Nivel.

De peiling achterhaalde ook dat jonge tieners zich vandaag minder seksueel vrij en promiscue gedragen dan hun ouders op dezelfde leeftijd. 1 op 5 tieners wacht tot de leeftijd van 16 jaar voor zij de eerste seksuele ervaring aangaan, terwijl dat bij de oudere bevolkingsgroep 1 op de 20 was.  “Tieners krijgen ten onrechte een slechte naam, terwijl degenen die opgroeiden in de jaren ’50, ’60 en ’70 hun seksuele gezondheid in groter gevaar brengen”, aldus Natika Halil. Het zijn dus de huidige 50 plus die het meest gevaar lopen, niet de jongeren.

Bronnen

http://50plusje.blogspot.be/2010/12/vijftigplussers-zijn-vaker-ontrouw-en.html

https://www.vijftigplus.nl/50-plussers-vrijen-steeds-vaker-onveilig.html

https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/92931-soa-steeds-meer-een-probleem-van-50-plussers.html

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge