Vreemdgaan ? Cijfers?

Mannen én vrouwen gluren naar elkaar.
Door veel seks gelukkiger?

Photo by Klara Kulikova

Net zoals er over heel wat zaken taboes zijn in onderzoek omtrent seks is het heel moeilijk te zeggen hoeveel mensen er vreemd gaan. Vaak achterhaalt men het maar als het uitkomt en bij ondervragingen, zelfs anoniem liegen mensen dikwijls, al is het maar dat ze daardoor met het eigen geweten in het reine blijven. Alles wat over overspel wordt verteld is dan vaak ook gissen.  Natuurlijk kan je gaan kijken hoeveel mensen ingeschreven zijn op overspelsites, maar of ze dan ook effectief vreemd gaan is een andere vraag.

Vreemdgaan behoort tot de meest voorkomende fantasieën van mensen.  De vraag is ook wat vreemdgaan precies is. Is flirten aan de bar, met iemand dansen en zoenen ook vreemdgaan of gaat het effectief om het hebben van intieme seksuele contacten. Voor vele mensen is afspreken en zoenen al een vorm van vreemd gaan. Hieronder vermelden we wat cijfers die op internet circuleren, maar je moet ze dus allemaal met korreltjes zout nemen.

Onderzoek in Nederland

Onderzoek naar vreemdgaan in Nederland, werd uitgevoerd door psycholoog Henk Noort. Hij onderzocht 1700 heteroseksuele mannen en vrouwen tussen 20 en 45 jaar. Uit dit onderzoek blijkt dat 25 procent van de Nederlanders vreemdgaat. Dit cijfer lijkt aan de lage kant. Uit het jaarlijkse seksonderzoek van Durex blijkt dat 31 procent van de Nederlanders vreemdgaat. Wereldwijd is dat (volgens Durex) 22 procent.

Uit ander onderzoek blijkt dat de kans dat je tijdens een vaste relatie te maken krijgt met overspel, ergens tussen de 40 en 76 procent ligt. Overspel wordt trouwens door ongeveer 30 procent van de stellen genoemd als belangrijkste oorzaak voor het beeeindigen van de relatie.

Datingsites
“Van de 2,2 miljoen singles in Nederland, staan er 3 miljoen op Relatieplanet” grapte iemand ooit.
Door alle datingsites op internet is vreemdgaan de laatste jaren een stuk makkelijker geworden. Er wordt beweerd dat bij de grote datingsites in Nederland ongeveer 1 op de 3 leden die staat ingeschreven al een relatie heeft. Daarbij lijkt er amper verschil tussen mannen en vrouwen.

Verschil tussen mannen en vrouwen is er wel: single vrouwen hebben vaker een relatie met een man die al een relatie heeft als omgekeerd. Verder blijkt het gevaar voor het voortbestaan van de relatie groter te zijn wanneer de vrouw vreemdgaat. Vrouwen lijken vaker op zoek te zijn naar een zielsverwant, terwijl mannen vooral gewoon plezier willen hebben.

Collega’s
Naast internet is de werkvloer een belangrijke plek om een minnaar of minnares te ontmoeten. In Nederland zegt 15 procent van de mensen weleens seks te hebben gehad met een collega.

Overspelenquête VTM

28.000 Vlamingen deden mee aan de overspelenquête van VTM voor het programma ‘Cijfers liegen niet’. Grofweg één op vijf van de deelnemers gaf toe vreemd te gaan, mannen opvallend vaak meer (27 procent) dan vrouwen (13 procent).

Dat is niet helemaal consistent met eerdere, weliswaar internationale cijfers: één op twee dertigers, een op vijf mama’s en één op vier vrouwen algemeen zou vreemd gaan, een pak meer dan vrouwen in deze enquête toegeven.

Is de Vlaamse vrouw dan zoveel braver dan haar buitenlandse collega’s? Relatietherapeute Rika Ponnet meent in De Standaard van niet. “Vrouwen zijn zelfs anoniem niet altijd bereid om toe te geven dat ze zijn vreemdgegaan.” Oorzaak is volgens haar de dubbele moraal: de vreemdgaande man is een succes, de vreemdgaande vrouw is een slet.

Of misschien gaan mannen en vrouwen anders vreemd: hij duikt het bed in, zij flirt en kust iemand bij het uitgaan maar ziet dat niet ‘echt’ als ontrouw en vindt dus dat ze het bolletje bij ‘nee’ mogen zetten. In een andere studie gingen meer vrouwen vreemd dan mannen als ook dit gedrag werd opgenomen.

Dat blijkt uit ook de VTM-enquête: kussen (82 procent), sexting (59 procent) en flirten (30 procent) wordt ook bij ontrouw gerekend. n bijna alle gevallen maakt ontrouw de relatie stuk (98 procent).

Eén op vijf mama’s duikt in bed met andere man

De tijd dat de papa’s een relatie op de klippen doen lopen door een scheve schaats te rijden is voorbij: één op vijf Nederlandse mama’s is ook al een ander bed in gedoken, bij 30 procent gebeurde dat zelfs meer dan 4 keer. Dat blijkt uit een enquête van het tijdschrift ‘Mama’. Het gras is niet altijd groener aan de overkant: nog niet voor de helft (48 procent) was de seks beter met de minnaar maar meestal (75 procent) hebben ze er geen spijt van.

Het eigen seksleven zit in een dip: 75 procent omschrijft het als ‘huis-, tuin- en keukenseks’, die meestal in bed en meestal in dezelfde volgorde plaatsvindt.

Doggy Style please!
60 procent van de Nederlandse mama’s heeft het vaakst seks in de missionarishouding, terwijl 40 procent expliciet zegt liever op zijn hondjes te doen. Het vaakst gebruikte adjectief om het seksleven te omschrijven is ‘saai’.

Kinderen
De komst van kinderen speelt hierin een grote rol: 80 procent doet het minder vaak, vooral omdat ‘het hoofd er niet naar staat’ (65 procent). Als er wordt gevreeën, wordt het volume laag gehouden uit angst (70 procent) dat de kinderen het horen.

Groot-Brittannië

Een kwart van de vrouwen geeft toe ooit een buitenechtelijke affaire te hebben gehad, zo blijkt uit een Brits onderzoek. Vooral veertigplussers staan open voor nieuwe experimenten in bed.

Een onderzoek onder 2.000 Britse dames geeft aan dat de beste seks na je 40ste te vinden is.  Niet alleen voelen rijpere dames zich beter en complexlozer, ook weten ze meer wat ze willen en durven ze het te vragen. Meer dan 80 procent is avontuurlijker in bed, al hoeft dat niet altijd met de echtgenoot te zijn. 1 op 4 dames houdt er een minnaar op na, bij de heren geeft slechts 18 procent dat toe.

Diverse bronnen

Hoewel de meeste mensen vreemdgaan afkeuren, onderzocht General Social Survey dat mannen er iets minder tegen zijn. Ongeveer 78 procent van de mannen vindt vreemdgaan fout tegenover 84 procent van de vrouwen.

De huidige jonge generatie gaat minder snel vreemd dan de vorige generatie, blijkt uit hetzelfde onderzoek. In de jaren ’70 waren maar 63 procent van de mannen en 73 procent van de vrouwen tegen overspel.

Volgens de American Association for Marriage and Family Therapy hebben 25 procent van de mannen en 15 procent van de vrouwen buitenechtelijke affaires. Deze cijfers kunnen natuurlijk hoger zijn, omdat men dit niet graag toegeeft.

Als je denkt dat overspel alleen met seks te maken heeft, dan zit je er naast. 92 procent van de mannen geeft namelijk aan dat hun emotionele behoeftes leidden tot vreemdgaan. Ze voelden zich niet meer verbonden met of gewaardeerd door hun partner.

Het National Opinion Research Center onderzocht in 2010 dat vrouwen tegenwoordig 40 procent meer vreemdgaan dan decennia geleden. Experts schrijven dit toe aan financiële onafhankelijkheid en grotere reislust onder de dames.

Uit een onderzoek van M. Gary Neuman blijkt dat 55 procent van de mannen hun affaires ontkent of geheimhoudt.

Mensen die rijk zijn, hebben vaak een goede opleiding genoten of hebben veel macht, wat vaak als aantrekkelijk beschouwd wordt, waardoor ze vaker vreemdgaan. Neuman’s onderzoek wijst ook uit dat vreemdgaan niet altijd om uiterlijk gaat: 88 procent van de mannen die vreemdgingen deden dat niet met vrouwen die ze als aantrekkelijker dan hun vrouw bestempelden.

Het klinkt misschien vreemd, maar veel mannen geven toe ook vreemd te zijn gegaan in een gelukkig huwelijk. 54 procent van de mannen die vreemdging geeft toe dat hun huwelijk helemaal niet slecht was. 34 procent van de vrouwen die vreemdging noemden hun huwelijk goed.

Ongeveer 50 procent van de mannen geeft aan hun vrouw te vergeven als ze vreemd zou gaan met een andere vrouw. Maar 22 procent zou het vergeven als ze met een man vreemd zou gaan, blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Texas.

Uit een YouGov poll blijkt dat 60 procent van de mannen zoenen met een ander niet zo erg vinden. Slechts 34 procent van de vrouwen denkt hier hetzelfde over.

Vrouwen zijn over het algemeen een stuk minder vergevingsgezind. Slechts 22 procent zou het haar partner vergeven als hij vreemdging met een andere man. Als hij ontrouw zou zijn met een vrouw zou 28 procent vergeven.

Volgens een onderzoek beschouwt 85 procent van de vrouwen het sturen van seksuele berichten ook als vreemdgaan. Bij mannen ligt dit percentage op 74 procent.

Vrouwen tussen de 25 en 34 gaan eerder vreemd. 80 procent zegt vreemd te gaan, omdat hun seksleven geen voldoening geeft.

57 procent van de vrouwen die vreemdgaan denkt verliefd te zijn op hun minnaar. Bij mannen lag dit percentage op 27 procent.

74 procent van de mannen geeft toe een affaire te willen als ze zeker wisten dat niemand erachter zou komen. Bij vrouwen ligt dat op 68 procent.

 

Bronnen

http://www.vreemdgaan-overspel.nl/feiten.html

http://www.goedgevoel.be/gg/

http://www.goedgevoel.be/gg/

http://www.goedgevoel.be/gg/

http://www.msn.com/nl-nl/gezondheid/

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge