Vrouwen gaan ook vreemd voor seks

Gebroken hart syndroom
Hoogleraar psychologie Paul Verhaeghe pleit voor warmte, weerloosheid en imperfecte seks

Bron www.pexels.com

Al sinds mensenheugenis worden we geïntrigeerd door een overspelige vrouw  alsof ze een wild, exotisch dier is. Ze komt voor in Griekse tragedies en moderne roddelbladen, burleske speelfilms en de nieuwste Netflix-series.

Maar waarom fascineert zo een  seksueel vrije vrouw ons? En waarom blijven we, zeker nu de eeuw van de vrijgevochten vrouw is aangebroken, zo kritisch wanneer vrouwen ook vreemd gaan.

De mythe van de kuise vrouw en jagende man is eeuwenoud. Maar het zijn niet de mannen, maar de vrouwen die het meest met monogamie blijken te worstelen. In ‘Vrouwen gaan niet vreemd’ laat schrijfster en socioloog Wednesday Martin zien hoe de vrouwelijke seksualiteit nu echt in elkaar zit. Met persoonlijke verhalen, gedragswetenschap, cultuurkritiek en inzichten uit de seksuologie, primatologie en antropologie haalt ze de mythe van de kuise vrouw onderuit.Het wordt vaak beweerd dat mannen veel meer ontrouw zijn en van seks houden dan vrouwen, maar volgens Wednesday Martin kloppen deze mythes niet. Het vrouwelijk libido zou volgens haar niet zo groot zijn als het mannelijke.

Voor haar vorige boek, Primaten van Park Avenue, dook Wednesday Martin onder in de wereld van huis- en trofeevrouwen van de New Yorkse upperclass. Dit keer werpt de 52-jarige Amerikaanse schrijfster een ander licht op vrouwelijke seksualiteit anno 2018. Met een combinatie van cijfermateriaal, getuigenissen en meer dan dertig interviews met socio-, seksuo- en biologen.

Martin oordeelt dat  vrouwen, althans in de VS, mannen  hebben bijgebeend qua promiscuïteit. En dat is al ruime tijd. Terwijl de kans op mannelijke ontrouw in 2013 stabiel was in vergelijking met 1990, zag je bij de vrouwen een stijging van 40 procent.

Binnen de groep van 18- tot 29-jarigen zijn volgens haar jonge vrouwen  vandaag al overspeliger dan jonge mannen. Zij het voorlopig nog nipt. We weten ook dat diezelfde vrouwen seksueel avontuurlijker in het leven staan dan mannen onder de dertig.

Volgens onderzoek uit 2017 is de kans even groot dat je hen in een triootje treft, en bijna dubbel zo groot dat je ze in een bdsm-kelder of een swingersfeestje vindt. Er wordt vaak vanuit een heel mannelijk perspectief naar vrouwelijke seksualiteit gekeken. Met ‘Vrouwen gaan niet vreemd’ wil Martin tegengas geven. Zij stelt dat jonge vrouwen gewoon avontuurlijker zijn en dat ze dat op latere leeftijd misschien ‘afleren’ onder druk van de maatschappij.

Evolutionair gezien houdt vrouwelijke promiscuïteit net zoveel steek als mannelijke? Monogamie is nog niet zo oud. In het verleden zouden vrouwen veel meer promiscue zijn omdat het de slimste voortplantingsstrategie was. Sterker nog, het was een nadeel om monogaam te blijven. Meer partners gaf een grotere kans op sperma van een goede kwaliteit, en verzekerde de vrouwen ervan dat de mannetjes waarmee ze gepaard hadden voor hun nageslacht zouden zorgen.

“We geloven bepaalde zaken omdat we ze veronderstellen en zorgen er dan voor dat andere mensen ze ook geloven”, aldus Martin. “Maar als je de onderzoekgegevens van nader bekijkt, dan ontdek je dezelfde denkpatronen bij beide geslachten. Overspel is spannend en vervullend voor zowel mannen als vrouwen, en zowel fysiek als emotioneel.”
Vrouwen hebben affaires, geen onenightstands

Het is niet zo dat vrouwen minder interesse in eenmalige seksuele avontuurtjes, maar ze hebben er minder de kans toe, stelt Martin. Mannen hebben doorheen hun dagelijkse leven ‘grijze zones van overspel’, zoals bezoekjes aan stripclubs of massages met een ‘happy ending’. Voor vrouwen is het moeilijker om losse seksuele contacten te onderhouden, maar studies wijzen aan dat ze evenveel nood hebben aan afwisseling in hun seksleven.
Vrouwen zijn minder seksueel avontuurlijk dan mannen

Het stereotype over de seksuele voorkeur van vrouwen is dat ze liefst ‘gewone’ seks hebben, maar dat klopt niet. Verschillende onderzoeken besluiten dat vrouwen tussen de 20 en 30 jaar oud redelijk avontuurlijk zijn als het aankomt op de horizontale mambo. Eén studie ontdekte zelfs dat vrouwen twee keer zo geneigd waren om naar een swingersfeest of sekskelder te gaan.

In tegenstelling tot ‘overspelige’ en overspel klinkt monogamie… nou, bijna letterlijk monotoon. Monogamie klinkt ook als iets ge- zelligs om op te zitten – ‘Nestel je lekker tegen me aan op de monogamie’ – en uiteindelijk hebben we het over iets vergelijkbaars.

Monogamie is de emotionele, culturele en seksuele maatstaf in onze samenleving, de plek waar we ons comfortabel voelen. Seksuele exclusiviteit is het terrein, vertellen we onszelf, van goed aan- gepaste, gezonde en verstandige mensen. Overspel en de overspelige vrouw staan ver af van wat we kennen, van ons referentiepunt dat geborgenheid en veiligheid biedt. Zo beschouwd is het woord ‘overspelig’ niet alleen maar sexy en interessant; het heeft een taxonomische, diagnostische bijklank, met een zweem van niet alleen het ongeoorloofde en immorele, maar van een ziekte. En dat is niet zo gek. Veel psychologen, antropologen en wetenschappers hebben monogamie en paarvorming geïdealiseerd en beweerd dat deze levenswijze ‘van nature’ bij vrouwen hoort, en zelfs dat de heteroseksuele dyade [twee-eenheid] de reden is waarom de mens is gaan domineren waar andere mensachtigen in het stof beten.

Langetermijnrelaties tasten vooral de vrouwelijke lust aan, zegt de Amerikaanse seksresearcher Marta Meana. Wat haaks staat op wat ik altijd geleerd heb: boven alles verkiezen vrouwen intimiteit en vertrouwdheid. Uit twee studies van de psycholoog Dietrich Klusmann bij 2500 heteroseksuelen in lange relaties blijkt dat het mannelijk libido gedurende tien jaar zachtjes afneemt, terwijl het vrouwelijke libido binnen de vier jaar een extreme duik maakt. Monogamie gaat vrouwen blijkbaar sneller vervelen dan mannen.

Mannen gaan vreemd voor de seks, lees je vaak, vrouwen omdat ze op zoek zijn naar een emotionele connectie. Volgens Martin klopt dit niet. Vrouwen gaan ook gewoon vreemd voor de seks. Op de overspelwebsite AshleyMadison.com waren bijna alle vrouwen louter op zoek naar buitenechtelijke seks om de seks. Het gros van hen bestempelde hun huwelijk ook als gelukkig tot zeer gelukkig, behalve in de slaapkamer. Ze werden gedreven door pragmatisme: ze wilden getrouwd blijven, maar tegelijk ook een bevredigend seksleven hebben.

‘Vrouwen gaan niet vreemd’ is een boek dat een standpunt uitdraagt : namelijk dat wat we verder ook van ze vinden, vrouwen die monogamie afwijzen moedig zijn, en dat we kunnen leren van hun ervaringen en drijfveren. Niet alleen omdat vreemdgaan door vrouwen verre van ongebruikelijk is, maar ook omdat het feit dat het gebeurt en onze reacties er op nuttige parameters van vrouwelijke anatomie zijn, en van de prijs die vrouwen blijven betalen voor het zich toe-eigenen van privileges die in het verleden aan mannen toebehoorden.  Het boek distilleert en verzamelt de research van diverse deskundigen en laat die samensmelten met de eigen mening van Martin.

De vrouwen die Martin sprak, vormen geen representatieve groep; daar ging en gaat het niet om. Ze zijn verhalenvertellers – soms berouwvol, vaak met schuldbewuste of tegenstrijdige gevoelens, bij tijd en wijle opstandig en zonder berouw over hun gedrag – die kleur en invulling geven aan de werkelijkheid van de vrouwelijke ontrouw waarover ze las in wetenschappelijke onderzoeken en tijdschriften, en waarover ze leerde van deskundigen. Ze vormen het gezicht van de statistieken en zijn de protagonist in hun eigen vertelling, maar figureren ook in het grotere verhaal van de ambivalentie die onze cultuur tentoonspreidt tegenover vrouwen die vreemdgaan.

Vrouwen zouden minder plezier halen uit seks en lagere libido’s hebben, waardoor ze minder de neiging voelen om vreemd te gaan. Dat is toch wat het cliché zegt, maar recent onderzoek spreekt dat absoluut tegen. Vrouwen die in een lange relatie zitten en weinig seksuele drang voelen, kunnen nog altijd geïnteresseerd zijn in nieuwe partners. Vrouwelijke lichamen kunnen ook door een breder spectrum van seksuele stimuli geprikkeld worden dan mannen.

Bovendien blijkt uit het onderzoek van Martin zelf dat vrouwen zich snel kunnen vervelen in een relatie, zelfs sneller dan mannen. De auteur vroeg aan 3.341 mensen in een vaste relatie of ze zich verveelden of op het punt stonden van het plezier te verliezen. Zowel voor het eerste jaar van de relatie als de eerste drie jaar gaven twee keer zoveel vrouwen aan dat de fut er wat uit was.

Wednesday Martin, Vrouwen gaan niet vreemd, Prometheus, 400 blz.

Bronnen

https://books.google.be/

https://nl.metrotime.be/2018/10/25/must-read/deze-mythes-over-ontrouwe-vrouwen-kloppen-niet/

https://www.knack.be/nieuws/wetenschap/een-triootje-partnerruil-of-bdsm-vrouwen-gaan-ook-gewoon-vreemd-voor-de-seks/article-longread-1389401.html

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge