Waarom gaan sommige mensen sneller vreemd? (Video)

Voor relatiegeluk kies je een gewetensvolle partner.
Hoe koppels het gewicht van hun partner ervaren, kan de latere huwelijkstevredenheid beïnvloeden

Photo by Valerie Elash

Sandra Bullock, Anouk, Uma Thurman en prinses Diana hebben alvast  één ding gemeen : al hun partners waren vreemdgegaan. De liefde is het allerleukste, interessantste, belangrijkste en ingewikkeldste onderwerp dat er bestaat. Mensen die gelukkig zijn in de liefde zijn meer tevreden met hun leven, hebben minder kans om ziek te worden en leven zelfs langer. Maar het vinden, veroveren en behouden van een partner is een hele kunst

Psycholoog dr. Tila Pronk van Tilburg University vroeg zich tijdens haar onderzoek af waarom iemand zou vreemdgaan. Ze stelt dat het vooral te maken heeft met impulscontrole en de mate waarop je alle verleidingen in je relatie wel of niet kunt controleren.  Vreemdgaan, ontdekte psychologe Tila Pronk, is geen keuze uit vrije wil, maar een kwestie van hersencapaciteit. Hoe komt het dat de een helemaal geen moeite heeft om verleiding te weerstaan en dus niet snel vreemdgaat, terwijl het voor een ander supermoeilijk is?

Impulscontrole
Wanneer je je aangetrokken voelt tot iemand, worden de beloningsgebieden in je hersenen actief. ‘‘Dit zijn dezelfde gebieden die actief zijn als je bijvoorbeeld een stukje chocola eet”, vertelt Pronk. Er wordt dan dopamine aangemaakt en daar word je blij van. Wanneer je een relatie hebt, worden echter ook de controlegebieden actief. Deze hebben een remmende werking op de beloningsgebieden. Het verschilt per persoon hoe goed je bent in het remmen van die beloningsgebieden, oftewel hoe sterk je impulscontrole is.

Pronk en haar team hadden bij verschillende jonge mannen in een relatie hun impulscontrole getest. Daarna zetten ze deze mannen in een wachtkamer waar ook een mooie vrouw zat. Wat bleek? De mannen met een lagere impulscontrole gingen vaker flirten met deze vrouw. Toen Pronk dit onderzoek later bij jonge vrouwen in een relatie deed, kwamen hier dezelfde resultaten uit.

Een hechte relatie maakt je gezonder en gelukkiger, zegt psychologe Tila Pronk. „Onderzoek wijst uit dat mensen met een relatie of goede vriendschappen, minder vaak depressief zijn, een betere weerstand hebben en langer leven dan eenzame mensen.”

Het antwoord is te vinden in het brein, ontdekte ze, en niet – zoals je misschien zou verwachten – in de vrije wil. De vrije wil speelt maar een kleine rol. Net zoals sommige mensen een hoger IQ hebben dan anderen, hebben sommigen bij hun geboorte meer meegekregen om een relatie te laten slagen dan anderen. Zij benoemt het als ‘relatie-intelligentie’.”

Video Tila Pronk

Neurowetenschappers lokaliseren die ’relatie-intelligentie’ in een onderdeel van de neocortex, de zogenoemde ’rechter prefrontale cortex’. „Dit is je regulatiegebied. Hier zetelt je impulsbeheersing, je cognitieve controle.”

De hoogte van iemands cognitieve controle kun je meten aan de hand van eenvoudige tests, legt Pronk uit. „Laat iemand bijvoorbeeld het woord ’rood’ zien, maar in een andere kleur inkt, bijvoorbeeld groen. De opdracht is dan de kleur te benoemen en niet het woord. Dat is lastig, je eerste impuls is op het woord zelf te letten. Als je iemand veel woorden achter elkaar laat zien, krijg je een goed beeld van hun vermogen hun impuls te onderdrukken.”

Mensen met een hoge cognitieve controle blijken veel activiteit te vertonen in het regulatiegebied. In het beloningsgebied midden in het brein, waar de lust- en genotgevoelens zitten, is juist minder activiteit te zien. Oftewel: ze onderdrukken hun impulsen. Bij mensen met een lage impulsbeheersing liet de MRI-scan het tegenovergestelde zien. Het lijkt daarom ook logisch dat mensen die zichzelf kunnen beheersen, minder snel vreemdgaan. Motivatie speelt natuurlijk wel een rol. Het blijkt dat hoe toegewijder iemand is om zijn relatie te beschermen, hoe meer activiteit er te zien is in de prefrontale cortex als hij naar een vreemde vrouw kijkt. Maar motivatie is, hoewel een noodzakelijke, geen voldoende voorwaarde voor het succes van een relatie. Soms is willen niet genoeg. “Het klinkt wrang, maar sommige mensen zijn gedoemd te falen in relaties.”, aldus Pronk.

Zo blijkt bijvoorbeeld dat homo’s meer vreemdgaan dan heteromannen en dat zij dit binnen een relatie ook veel meer van elkaar accepteren. Pronk denkt hiervoor een psychologische verklaring te geven: “Mannen hebben een hogere seksdrive dan vrouwen, dat is nu eenmaal zo. Het zit in hun natuur om seks te willen met verschillende partners. Homo’s herkennen dit binnen een relatie van elkaar en als zij dit aan elkaar toegeven dan wordt dit in veel gevallen geaccepteerd. Zij komen tot de conclusie dat zij nog steeds van elkaar houden, maar wel af en toe seks willen hebben met iemand anders. Voor vrouwen is dit heel erg moeilijk om te begrijpen” vertelt Pronk aan Scientias.nl

 

Bronnen

https://universiteitvannederland.nl/college/waarom-gaat-de-een-sneller-vreemd-dan-de-ander

https://www.trouw.nl/nieuws/gedoemd-te-falen-in-de-liefde~b56f38e9/?referer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

https://www.scientias.nl/winnen-de-wetenschap-achter-hartstocht/

https://www.demorgen.be/tech-wetenschap/wat-datingsites-ook-beweren-romantische-liefde-is-niet-te-voorspellen

https://www.libelle.nl/lekker-in-je-vel/waarom-de-een-sneller-vreemdgaat/

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge