Waarom gaan we vreemd (video)?

De wetenschap van borsten (video)
Voedingsmiddelen die erectiebevorderend zijn

Waarom gaan we vreemd? Waarom lukt het veel mensen niet om hun partner trouw te blijven? Hoewel iedereen daar zijn of haar eigen redenen voor heeft, zien psychologen wel verschillende motieven regelmatig terugkeren.

Mensen die vreemdgaan voeren diverse redenen aan voor hun gedrag. Ze zijn op zoek naar spanning. Ze willen meer seks dan ze in hun relatie krijgen. Ze zoeken iemand bij wie zij zich geliefd voelen of ze willen weten of ze nog aantrekkelijk zijn.

In de psychologie worden grofweg drie verschillende hoofdredenen aangevoerd waarom mensen vreemdgaan:
Uit onvrede met zichzelf
Uit onvrede met de partner
Omdat de mens biologisch gezien helemaal niet monogaam is.
Om hormonale redenen


Psychologische redenen
Volgens veel psychologen gaan mensen vreemd vanuit de drang naar de romantische allesoverheersende liefde; naar de droom van passie en genot. En die romantische liefde vinden we volgens hen in de seksuele (en emotionele) ontmoeting met het onbekende. We gaan op zoek naar een nieuw lijf, een romantische, avontuurlijke relatie met iemand die we amper kennen.

Relationele redenen
Veel mensen die vreemdgaan missen iets in hun relatie. Meestal komt dat neer op intimiteit. Dat geldt voor zowel mannen als vrouwen. Maar de weg naar intimiteit is voor mannen en vrouwen vaak verschillend. Mannen bereiken intimiteit vooral via seks. Vrouwen vinden intimiteit eerder in een diepgaand gesprek. Beide manieren zijn er vaak de oorzaak van om iets beginnen met iemand anders.

Andere redenen die je vaak hoort waarom mensen vreemdgaan zijn wraak, lust, een zoektocht naar zelfstandigheid en onafhankelijkheid, seksuele problemen binnen je relatie of de spanning van het verbodene.

Biologische evolutionaire redenen
Slechts drie procent van alle diersoorten op onze planeet is monogaam. Vrijwel alle biologen scharen de mens niet onder die drie procent. Darwin schreef in de negentiende eeuw al dat polygamie een belangrijke voorwaarde is voor een gunstige evolutie van de soort.

Veel mensen worden heen en weer geslingerd tussen de maatschappelijke norm (trouw zijn aan je partner) en hun evolutionaire biologische oerdrang (vrijen met een ander). We willen graag geloven dat het mogelijk is om je exclusief te binden aan een ander, maar onze genen beslissen soms anders.

Neurotransmittors

De wetenschappers achter het YouTube-kanaal AsapSCIENCE verklaren waarom mannen en vrouwen in de verleiding komen om in een vaste relatie voor een andere bedpartner te kiezen.
De grote schuldige is het dopamine receptor gen. Er bestaan twee varianten van het gen: een lang en een kort allel. Van mensen met een lange variant heeft 50 procent zijn of haar partner al bedrogen. Bij mensen met een korte versie is dat 22 procent. Het lange gen zou er ook toe leiden dat men sneller verslavingen in de hand werkt.

Ook het antidiuretisch hormoon speelt volgens de vorsers een rol. Hoe lager het niveau van dit hormoon, hoe groter de kans dat de persoon in kwestie niet monogaam is. De wetenschappers vermelden er nog bij dat geld een belangrijke factor is binnen ene gezonde relatie. Als de man veel meer verdient dan de vrouw, is hij meer geneigd om haar te bedriegen. Dat is ook het geval als hij veel minder verdient dan zijn vrouw. Wanneer het loon van beide partners weinig verschilt, is de kans om vreemd te gaan kleiner.

Uiteraard spelen daarnaast nog emotionele factoren mee die overspel al dan niet in de hand kunnen werken zoals bagage uit vorige relaties, een dipje en een uiterst vrolijke toestand na overmatig alcoholgebruik.

Bronnen :

Caroline van den Kommer, ‘Overspel en liefde’.

http://www.vreemdgaan-overspel.nl/waarom.html

http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20160104_02047819

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge