De kick van SM: unief doet onderzoek in seksclub in Ham

Hoe koppels het gewicht van hun partner ervaren, kan de latere huwelijkstevredenheid beïnvloeden
Kunnen vrienden helpen bij relatieproblemen : relationele eerstehulpverleners of vertrouwenspersoon.

Photo by Bianca Berg

Stijn Cools bericht in het HBvL dat de Universiteit Antwerpen BDSM uit de taboesfeer wil halen. In een fetisjclub in Ham worden biologische processen gemeten tijdens seksuele handelingen.

Fetish Club 78 in Ham is een club waar  handboeien tegen de muur hangen en kettingen aan het ­plafond. Onderzoekers van de UAntwerpen zijn vorig jaar gestart om in de club te onderzoeken waarom mensen BDSM bedrijven en daarbij de  het plezier en de pijn die gepaard gaan met BDSM in kaart te brengen. BDSM staat voluit voor Bondage en Discipline (BD), Dominantie en Submissie (DS) en Sadisme en Masochisme (SM).

Zeventig vrijwilligers, vijfendertig ervaren koppels, namen deel aan het onderzoek om hun intieme hobby te beoefenen onder het ­toeziende oog van de wetenschap. Met de hulp van vragenlijsten, bloedafnames, algometers (om de pijngrens te meten), GSR-sen­soren (om stress te monitoren) en hartritmemeters trachtte men om de biologische mechanismes die spelen tijdens het BDSM-spel aan de oppervlakte te krijgen. Observatoren hielden methodisch de interacties tijdens de onderzochte sessie bij.

De eerste resultaten  leren dat er bij de submissieve of onderdanige BDSM-beoefenaars  een significante stijging van zowel de stress- als de plezierhormonen optreedt. ” De plezierreactie kan je koppelen aan de stressreactie”, aldus Elise Wuyts, de assistente psychiatrie die het onderzoek ­begeleidt, samen met professor psychiatrie Manuel Morrens in HBvL.

Ze vergelijkt dit met  de runner’s high, de roes van geluk die hardlopers soms ondervinden tijdens een hevige inspanning.

Hoewel pijn een evolutionair beschermingsmechanisme is om te voorkomen dat individuen zich verder blootstellen aan schade, is pijn of het ontvangen van pijn een kernelement van BDSM.

In het onderzoek vergeleek men de evolutie van de stress- en beloningshormoonspiegels van cortisol, bèta-endorfines en endocannabinoïden (2AG en AEA)  voor en na een actieve BDSM-interactie met de niveaus bij controle-individuen. De onderzoekers vonden een  toename in cortisolspiegels als gevolg van BDSM-interacties. Endocannabinoïdeniveaus bij onderdanige deelnemers namen toe tijdens het spel in vergelijking met de controlegroep, maar een dergelijke toename werd niet waargenomen bij de dominante personen.  Wanneer echter rekening wordt gehouden met het speltype, vertoonden dominanten een significante toename van endocannabinoïden geassocieerd met power play, maar niet met pain play.

Hoewel dit een van de eerste studies in zijn soort is, concluderen de onderzoekers dat er een duidelijke indicatie is voor meer plezier bij de onderdanige rollen wanneer we kijken naar de biologische effecten van een BDSM-interactie, die verband hield met de toename van ervaren stress.

Bij het BDSM-spel  ervaren de personen met een dominante rol de roes zoals bij een runner’s high veel minder. Hun plezier blijkt meer gebaseerd te zijn op het uitoefenen van macht dan op het ­toedienen van pijn.

Het team van de UAntwerpen vindt dat DSM geen psychologische afwijking is, maar een normale uiting van intimiteit of seksualiteit.

Bronnen en verder lezen

https://www.hbvl.be/cnt/dmf20200109_04798521/de-kick-van-sm-universiteit-doet-onderzoek-in-seksclub-in-ham

https://www.hbvl.be/cnt/dmf20190916_04612949/koppel-praat-over-fascinatie-voor-bdsm-in-durf-te-vragen

https://www.standaard.be/cnt/dmf20200108_04797863

https://www.gva.be/cnt/dmf20200109_04798624/uantwerpen-doet-baanbrekend-onderzoek-in-bdsm-club-wetenschappers-bewijzen-dat-pijn-plezierig-kan-zijn

https://www.researchgate.net/publication/338384960_Between_pleasure_and_pain_a_pilot_study_on_the_biological_mechanisms_associated_with_BDSM_interactions_in_dominants_and_submissives

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2017/09/18/-dit-is-geen-vijftig-tinten-grijs-/

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge