Even oudere partner geeft meeste geluk

BEAM liefdes-, relatie- en seksonderzoek
Mannen willen dat vrouwen orgasme krijgen, omdat ze zich dan meer man voelen

Oude bokken en groene blaadjes, cougars en hun toyboys: er zijn heel wat denigrerende

Pexels (CC0), Pixabay

namen voor koppels met een flink leeftijdsverschil. Maken deze relaties gelukkig? mompelen velen. Wie is de meest verstandige: Trump of Macron? Opvallend is dat het maar is aan wie je het vraagt en wanneer.

Dat blijkt uit nieuwe research van het Australische CU Boulder aan, waarover is gepubliceerd in Journal of Population Economics.

De onderzoekers ontdekten dat mannen meer tevreden zijn met jongere vrouwen en minder tevreden zijn met oudere vrouwen. Interessant is dat vrouwen ook meer tevreden zijn met jongere mannen en minder tevreden zijn met oudere mannen. De echtelijke tevredenheid neemt af met de huwelijksduur voor zowel mannen als vrouwen met verschillende leeftijden ten opzichte van die in paren van vergelijkbare leeftijd. Deze relatieve dalingen wissen de aanvankelijke hogere niveaus van echtelijke tevredenheid die mannen hebben die getrouwd zijn met jongere vrouwen en vrouwen die jonger zijn dan 6 tot 10 jaar getrouwd met jongere echtgenoten. Een mogelijk mechanisme is dat paren met verschillende leeftijden minder veerkrachtig zijn tegen negatieve ervaringen in het relatieleven in vergelijking met paren van vergelijkbare leeftijd.

Bij de zoektocht naar een partner kies je dus best iemand die ongeveer even oud is. Een grote leeftijdskloof voorspelt weinig goeds, waarschuwen Australische wetenschappers.

Om tot die conclusie te komen, bestudeerden ze dertien jaar lang een paar duizend Australische huishoudens. Elk jaar werden de deelnemers ondervraagd over hoe tevreden ze al dan niet waren met hun relatie.

Mannen die getrouwd waren met een jongere vrouw waren het gelukkigst, zegt Terra McKinnish, een van de auteurs van het onderzoek. Mannen met een oudere vrouw waren het minst tevreden.

Die bevinding geldt ook voor vrouwen. Ze waren beduidend gelukkiger als ze een jongere echtgenoot hadden dan als ze met een oudere man getrouwd waren.

De problemen stellen zich volgens de onderzoekers vooral op langere termijn. Na gemiddeld zes jaar bleek de tevredenheid af te nemen, zowel bij mannen als bij vrouwen. Maar bij koppels met een grote leeftijdskloof neemt die tevredenheid veel sterker af.

Volgens McKinnish kunnen partners van min of meer dezelfde leeftijd beter omgaan met moeilijke gebeurtenissen. Ze hebben dezelfde opvattingen over kinderwens en financiële kwesties.

Niet alleen leeftijd is van belang. Beatrice Rammstedt volgde de levensloop van zo’n 7.000 Duitse stellen. Uit haar analyse blijkt dat liefdesrelaties langer standhouden als beide partners verwante karakters hebben. Haar collega’s en zijzelf hebben bij bijna 7.000 koppels onderzocht of bepaalde partnercombinaties een langer leven beschoren zijn dan andere. En ze stelden vast dat relaties doorgaans stabieler zijn als beide partners op elkaar lijken op het vlak van zorgvuldigheid, verdraagzaamheid en openheid.

Bronnen

https://nl.metrotime.be/2017/08/07/must-read/waarom-je-best-een-partner-kiest-die-even-oud-is/

https://link.springer.com/article/10.1007/s00148-017-0658-8

https://www.eoswetenschap.eu/psyche-brein/relaties-zijn-stabieler-als-partners-op-elkaar-lijken

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge