Intelligente mensen zijn alleen gelukkiger

Sectoren met de meeste kans op een slippertje
Fenomeen van open relaties neemt toe


Wie zijn de gelukkigste personen : mensen die vaak weg gaan en heel sociaal zijn of mensen die gewoon gezellig thuis blijven.

muratkalenderoglu (CC0), Pixabay

Ieder weekend de bloemetjes buiten zetten, avonden op rij naar de sportschool, vrienden, borrels of juist iedere dag tijd voor jezelf en languit op de bank? Intelligente mensen opteren voor de tweede optie zo blijkt uit onderzoek.

Hoewel er misschien mensen zijn die je voor gek verklaren, zit hier wellicht toch iets positiefs achter het thuis willen zijn. Volgens een onderzoek zouden intelligente mensen namelijk gelukkiger zijn wanneer ze vaker tijd alleen kunnen doorbrengen, dan in het gezelschap van anderen te zijn.

The British Psychological Society voerde het onderzoek uit; hiervoor werden 15.000 Britten tussen de 18 en 28 jaar vragen gesteld over hun woonsituatie, sociale interactie en geluk.

Uit het onderzoek kwamen verschillende interessante resultaten naar voren: allereerst bleek het dat mensen die in steden wonen, aangaven minder gelukkig te zijn dan mensen die op het platteland wonen. Ook werd er aangetoond dat mensen die hun vrienden vaker zien, gelukkiger zijn.

Volgens de onderzoekers zijn deze resultaten te verklaren met een theorie die ‘the savanna theory of happiness’ heet. Deze theorie stelt dat we nu nog steeds gelukkiger worden van het leven in kleine gemeenschappen, omdat onze verre voorouders dat in de tijd van jagen en verzamelen ook deden. Deze theorie verwijst naar de tijd van jagers en verzamelaars. Zij leefden in kleine gemeenschappen en zagen vrienden en familie niet regelmatig. Vandaar dat de gemiddelde persoon het gelukkigst is wanneer deze in een dorp leeft en vrienden regelmatig ziet.

Wat echter ook weer over mensen die in een stad wonen te zeggen valt, is dat zij over het algemeen meer zoeken in én achter het leven, en meer kansen zien. Met een groter aanbod ben je mogelijk minder snel tevreden, omdat je altijd een bepaalde verbetering voor ogen hebt. Een stadsmens wordt in veel gevallen natuurlijk niet gelukkiger als deze plots voor langere tijd in een kleine gemeenschap terecht komt.

We hebben het hier natuurlijk óók over de gemiddelde persoon. Er geldt namelijk een heel ander verhaal als we het hebben over intelligente personen: deze worden veelal gelukkiger als ze voldoende tijd alleen doorbrengen. Zo concludeert het onderzoek: ‘more intelligent individuals experience lower life satisfaction with more frequent socialization with friends.”

Bronnen

http://www.nsmbl.nl/blijkbaar-worden-intelligente-mensen-gelukkiger-van-alleen-zijn/

http://www.singlessite.nl/intelligente-mensen-zijn-gelukkiger-in-hun-uppie/

http://www.vice.com/nl/read/volgens-de-wetenschap-zijn-slimme-mensen-graag-alleen-111

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26847844

https://www.washingtonpost.com/news/wonk/wp/2016/03/18/why-smart-people-are-better-off-with-fewer-friends/

http://relatie.blog.nl/onderzoek/2016/11/04/hoe-intelligenter-je-bent-des-te-liever-ben-je-alleen

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge