Koppels die samen diëten resulteren meer effect

Bij een klein aantal vrouwen leidt het huwelijk tot depressieve gevoelens
Meeste ouders hebben een favoriet kind

De kans bestaat dat u uw partner regelmatig in veel van uw typische dagelijkse activiteiten betrekt. Jullie twee zijn waarschijnlijk verbonden in een aantal lifestyle-patronen  in goede of slechte tijden. Eén patroon is waarschijnlijk gericht op keuzes rond voedselconsumptie, maaltijden, tussendoortjes, niveau van fysieke activiteiten en ander gedrag van de levensstijl dat van invloed is op het gewicht.

Wat gebeurt er wanneer een partner in een relatie iets in zichzelf wil veranderen dat gevestigde relatiepatronen kan verstoren? Laten we zeggen dat één partner besluit om af te vallen. Hoe kunnen de veranderingen in het dieet van een partner invloed hebben op het gerelateerde levensstijlgedrag van de andere partner?

In vele studies suggereert onderzoek dat gewichtsveranderingen bij de ene partner gerelateerd is aan overeenkomstige gewichtsveranderingen bij de andere partner, of wat een “rimpeleffect” van gewichtsverandering wordt genoemd. Meestal zijn de studies over dit onderwerp gebaseerd op gegevens van laboratorium-gebaseerde gewichtsverliesinterventies of operatieve gewichtsverliesprogramma’s.

Andere studies baseerden op  zelfrapportagegevens over gewichtsveranderingen en werd  de partner niet rechtstreeks betrokken in het gewichtsverlies. Weinig studies hebben het effect van het type interventie voor gewichtsverlies onderzocht in een experiment met zowel het individu dat probeert af te vallen als de “niet-behandelde” partner.

Een recent gepubliceerde studie, geleid door psychologe Amy Gorin, Ph.D. van de Universiteit van Connecticut keek naar de effectiviteit van publiekelijk beschikbare gewichtsverliesinterventies en relatie met de partner. De studie onderzocht zowel de “behandelde” als de “niet-behandelde” partner in een koppel, waarbij gewichtsverliesinterventies werden vergeleken door deelnemers willekeurig te rangschikken naar behandelingsvormen.

In deze studie hebben onderzoekers willekeurig 130 samenwonende individuen gekozen met een BMI die “overgewicht” of “zwaarlijvig” aantoonde. De helft (n = 65) nam actief deel aan een gestructureerd gewichtsverliesprogramma dat bestond uit zowel persoonlijke als online ondersteuning via Weight Watchers (d.w.z. de WW-groep) gedurende zes maanden, terwijl hun “niet-behandelde” partner geen interventie ontving.

De andere helft van de groep (n = 65) ontving een pamflet van 4 pagina’s over het maken van gezonde keuzes (bijvoorbeeld portiecontrole, lichaamsbeweging, voeding) maar geen daaropvolgende interventie.

Deze groep is de zelfgeleide (SG) -controlegroep en hun partner had op dezelfde manier geen tussenkomst ontvangen. Onderzoekers beoordeelden de progressie van het gewichtsverlies van beide leden van alle paren gedurende 6 maanden (bij aanvang, na 3 maanden en na 6 maanden). Beide leden van het stel hadden overgewicht of obesitas bij aanvang van de studie (op basis van BMI). De meeste (68,5%) van de “behandelde” partners waren vrouw.

De resultaten van deze studie zijn om vele redenen interessant. Eerst en vooral waren de inspanningen voor gewichtsverlies succesvol. Gedurende het onderzoek verloren de behandelde partners in beide groepen hun gewicht en er waren vergelijkbare percentages van gewichtsverlies tussen de twee behandelde groepen na 6 maanden, met enigszins verschillende trajecten van het gewichtsverlies in de loop van de tijd.

Ten tweede trad ook gewichtsverlies op bij de niet-behandelde partner. Dat wil zeggen dat ongeveer een derde van de partners ten minste 3 procent van hun basisgewicht verloor zonder dat er een gewichtsverlies interventie plaatsvond.

Bovendien waren er geen verschillen in de niet-behandelde partners tussen die met partners in de SG en de WW-groepen. Deze laatste bevinding suggereert dat het “rimpeleffect” optreedt ongeacht of de inspanningen voor gewichtsverlies gestructureerd zijn (zoals Weight Watchers) of ongestructureerd (bijvoorbeeld een educatieve hand-out).

Ook opvallend onder de bevindingen was dat paren gewicht verloren (of worstelden om gewicht te verliezen) met een vergelijkbare snelheid. Dus als een persoon de neiging had om succes te hebben, had ook de partner de neiging om succes te hebben in een vergelijkbaar tempo. Als een persoon worstelde met gewichtsverlies, had ook  hun partner de neiging om te worstelen met gewichtsverlies.

Interessant is dat Weight Watchers dit onderzoek financierde en dat alle deelnemers compensatie ontvingen, dus het is mogelijk dat het ontvangen van betalingsgedrag tot gedragsverandering leidde. Verder is dit onderzoek uitgevoerd bij samenwonende partners, daarom is het onbekend of deze patronen zouden bestaan ​​in andere soorten relaties (bijvoorbeeld platonische vriendschappen, samenwonende gezinsleden)?

Ondanks het feit dat heel wat gegevens niet bekend zijn, heeft deze studie implicaties voor koppels waarbij één van de twee wil vermageren. Het is aan te bevelen altijd de partner mee te betrekken in programma’s van gewichtsverlies. Gestructureerde programma’s voor gewichtsverlies kunnen deze informatie gebruiken bij het ontwerpen van op koppels gebaseerde componenten.

Over het algemeen gaf deze studie steun voor het idee dat wanneer een persoon hun gedrag verandert, ook de mensen om hen heen veranderen.

Bronnen

http://www.scienceofrelationships.com/home/2018/3/8/the-couple-who-diets-together-how-your-partner-influences-yo.html

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge